Claridadowa norka - poszukiwanie nowej norki str. 10

Zaczęty przez claridad, 17 Sty 2011, 13:05:58

sweedee

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

emcia

nionczka

Clari, Twoja mama powinna tak dziergać dalej, a Ty sprzedawać. jest wiele osób, które chętnie takie rękodzieło kupią i zapłacą. A mama będzie miała zajęcie i anwet zarobek. Możecie Wasze dzieła sprzedawać razem.

fasolka1980

ddu

clari - nie dość, że piękna, to faktycznie w związku z tym, że od mamy, że mama się specjalnie nauczyła, że tata, że babcia... no skarb!

Kata

clari Naprawdę wyjątkowy prezent otrzymałaś :)  i też uważam, że Twoja mama powinna zacząć zarobkowo takie cudeńka robić :)
Pozdrawiam

Kata

callja

clari, narzuta przepiękna, a Mamie należą się wszystkie całusy świata !!!

I serio powinnyscie stworzyć team - Ty tworzysz decu, Mama szydełkowe cuda, i... kto wie??
Ostatnio oglądałam jakąś stronkę, na której przyuważyłam ręcznie haftowane obrusy, cena grubo ponad 1000 zl - a temat znam stąd, że bbbb podobne wyszywała moja Mama. Rozdawała je bliższej i dalszej rodzinie jako prezenty.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

zosia2007

clari narzuta sliczna ;D
no i fakt, ze mama ja sama zrobila, na twoim miejscu chyba bym sie poplakala ze szczescia ;D

brawurka

inkageo

Imagine there is no hate

sierpniowajulka

Cytat: callja w 01 Sty 2012, 01:36:42I serio powinnyscie stworzyć team - Ty tworzysz decu, Mama szydełkowe cuda, i... kto wie??
tak, tak - koniecznie!!!

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

claridad

Dziewczyny powracam niczym bumerang :) Tym razem z poszukiwaniem mieszkania :)
szukamy generalnie czegoś powyżej 50m2 z myślą o ewentualnej pracowni dla mnie w rozsądnej cenie  :rotfl: :rotfl: czyli coś w zasadzie niemożliwego do znalezienia :)

Wstępnie jedziemy do biura sprzedazy w Piastowie, inwestycja osiedle Wieniawskiego. I bardzo wstępnie zarezerowane jest to mieszkanie
http://www.apisinvest.pl/mieszkanie/57/

jeszcze coś takiego
http://www.apisinvest.pl/mieszkanie/55/

nie wiem czy to mieszkanie piętrowe ma sens :( I chyba też względnie ciemne?

ale.... dopiero teraz zauważyłam, że tam są okna połaciowe...i sama nie wiem. Nigdy takich okien nie miałam, nie mam pojęcia jakie są plus/minusy. Jak z jasnością takich pomieszeń? czy doświetlenie jest dobre? Mniejsze/większe niż przy normalnych oknach?
Druga sprawa skosy, nie wiem jeszcze jakiej wysokością są ale powierzchnia realna mieszkania chyba znacząco się zmniejsza :(
Trzecia sprawa ulokowanie względem kierunków świata. Z tego co widzę to sralon i kuchnia wychodzą na wschód? A druga część mieszkania to zachód? Poprawcie mnie jeśli się mylę a ja w ogóle nie mam wyobraźni przestrzennej (w ogóle) i dla mnie te wszystkie plany itd. to jest masakra w czystej postaci :(

Chwilowo osiedle przekonuje ceną za metr, odległość od Wawy nie jest przeszkodą :)

Aha u nich jeszcze można łączyć ze sobą dwa mieszkania więc może na 2 piętrze dwa mniejsze mieszkania połączone w jedno żeby były normalne okna? Umówiłam sie u nich na wtorek to zobaczę jak   to w praktyce rozwiązali:)
Niemniej za wszelki uwagi odnośnie kierunków swiata, piastowa i ogólnie będę wdzięczna :)

zuzia

claridad
co do stron świata - moja sypialnia wychodzi na wschód a salon na wschód i południe, byłaś u mnie więc widziałaś.
wschód odznacza, że masz słońce od rana, rolety IMHO niezdbędne w sypialni.

claridad

Cytat: zuzia w 03 Cze 2012, 11:54:54
claridad
co do stron świata - moja sypialnia wychodzi na wschód a salon na wschód i południe, byłaś u mnie więc widziałaś.
wschód odznacza, że masz słońce od rana, rolety IMHO niezdbędne w sypialni.

no ale tutaj chyba jest tak, że wschód to de facto kuchnia, salon? Wiesz, dla mnie idealne mieszkania to takie wychodzące w całości na południowy-zachód, południe ale jeszcze takiego nie znalazłam :D

golinda

Cytat: claridad w 03 Cze 2012, 12:57:07dla mnie idealne mieszkania to takie wychodzące w całości na południowy-zachód

i w upalne dni masz sauniany horror

miałam w poprzednim mieszkaniu jedną stronę płd-zach. tam było strasznie, całe szczęście mieszkanie miało okna na dwie strony

claridad

Cytat: golinda w 03 Cze 2012, 12:01:14
i w upalne dni masz sauniany horror

miałam w poprzednim mieszkaniu jedną stronę płd-zach. tam było strasznie, całe szczęście mieszkanie miało okna na dwie strony

ja wiem bo teraz tak mam, ale ja jestem człowiekiem słońca, jesli nawet mam w domu upał to jestem w stanie to przezyć za cenę słońca w mieszkaniu :) Wiem, że to skrzywienie ale mi jest zajebiście źle w ciemnym mieszkaniu :( Nie wiem, może to wina tego że mój pokój u rodziców wychodził na wschód i tam zawsze jest ciemno i zimno :)

golinda

pokój mojej N. wychodzi na wschód, jest duże okno balkonowe i tam zawsze jest bardzo ciepło
nie chciałabym tam spać ;)

claridad

Cytat: golinda w 03 Cze 2012, 12:04:21
pokój mojej N. wychodzi na wschód, jest duże okno balkonowe i tam zawsze jest bardzo ciepło
nie chciałabym tam spać ;)
:D

rudasekawf

Cytat: claridad w 03 Cze 2012, 13:03:08Wiem, że to skrzywienie ale mi jest zajebiście źle w ciemnym mieszkaniu
rozumiem Cię w 100%, mieszkałam dwa lata w mieszkaniu, gdzie pokój 25m2 był oświetlany tylko przez jedno małe okienko, nawet kwiaty tam umierały. Teraz mam tylko okna balkonowe w całym mieszkaniu, jest dość ciepło, ale słońca jest cudownie dużo. Okna wychodzą na południe i południowy zachód (narożne (rogowe:P) mieszkanie)

golinda

Cytat: rudasekawf w 03 Cze 2012, 13:09:26rogowe mieszkanie

narożne chyba ;)
rogowe to są oprawki okularów

sorki, ale śmiać mi się chce, bo od razu widzę te wielkie okulary TV :D

claridad

No własnie ja teraz mieszkam tak mieszkam + jedna cała ściana kuchni jest przeszklona i mi jest tak dobrze :) Ale no w tej inwestycji cholernej nie moge znaleźć takich mieszkań (może nie umiem szukać bo jestem lewa z topografii ;)

vobi

Cytat: claridad w 03 Cze 2012, 12:50:15Druga sprawa skosy, nie wiem jeszcze jakiej wysokością są ale powierzchnia realna mieszkania chyba znacząco się zmniejsza

a tego nie rozumiem... przy skosach metraz liczy sie troche inaczej, jesli jest odpowiednio policzony przez developera (a warto to sprawdzic), to trudno mowic o zmniejszeniu powierzchni realnej mieszkania... w zasadzie po podlodze powinnas miec kilka-kilkanascie metrow wiecej niz nominalnie

Jak policzyć skosy

Osoby, które rozważają zakup lokum na poddaszu, mają jeszcze jeden orzech do zgryzienia. Poza wymienionymi wcześniej metodami dochodzi kolejna – obliczanie powierzchni tam, gdzie występują skosy. Okazuje się, że i w tym przypadku liczyć można różnie. O tym, czy dany obszar zaliczyć do powierzchni, decyduje wysokość. Zgodnie ze starą normą można policzyć tak, że od wysokości 2,2 m zalicza się całą powierzchnię, od wysokości 1,4 m do 2,2 zalicza się połowę powierzchni a poniżej wysokości 1,4 m powierzchnię się pomija. Obliczanie powierzchni według nowej normy jest inne. Od wysokości 1,9 m zalicza się całą powierzchnię, a poniżej wysokości 1,9 m powierzchnię się pomija. Jak nietrudno się domyślić, od sposobu, w jaki policzona zostanie powierzchnia lokum, zależy jego cena.

http://kolekcjonersurowcow.wordpress.com/2011/10/10/deweloperzy-zawyzaja-powierzchnie-mieszkan-jak-nie-dac-sie-oszukac/

Kasia

Cytat: claridad w 03 Cze 2012, 13:03:08ja wiem bo teraz tak mam, ale ja jestem człowiekiem słońca, jesli nawet mam w domu upał to jestem w stanie to przezyć za cenę słońca w mieszkaniu Smiley Wiem, że to skrzywienie ale mi jest zajebiście źle w ciemnym mieszkaniu Sad
tez tak mam, mój ideał to mieszkanie z oknami na południe ;)

bardziej podoba mi sie pierwsze zarezerwowane mieszkanie
tylko sie zastanawiam po co takie duze sypialnie i tak mały salon :knuje: tylko to mi nie pasuje a tak to bardzo fajne jest :D