Clafoutis z gruszkami i jablkami - deser swiateczny/zimowy (jak dla mnie)

Zaczęty przez cherry, 16 Gru 2010, 18:12:12

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

cherry

Robilam w niedziele - gosciom smakowalo.

Skladniki:
2 gruszki
2 jablka
troche soku z cytryny
60 g rodzynek
15g masla
odrobina cynamonu
2 lyzeczki brazowego cukru
12cl / pol szklanki czarnej herbaty

na ciasto
100g pokruszonych piernikow (najlepiej Lebkuchen)
odrobina cynamonu
2 lyzki cukru pudru
2 lyzki maki
3 jajka
5 lyzek creme fraiche
15cl mleka

Piekarnik podgrzac do 180 stopni. Rodzynki namoczyc w cieplej herbacie.
Jablka i gruszki obrac, pokroic w plasterki, kostki (wg wznania) i skropic sokiem
z cytryny by nie brazowialy. Jablka i gruszki i rodzynki rozlozyc w plaskim naczyniu
zaroodpornym wysmarowanym maslem. Z jajek, cukru, maki, pokruszonych piernikow, mleka i creme fraiche zrobic gladka mase. Mase wylewamy na owoce i pieczemy ok.20 min.
Podajemy na cieplo posypujac cynamonem i brazowym cukrem.

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login