Ciasteczka Caprese

Zaczęty przez suegro, 26 Paź 2010, 21:43:43

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suegro

Przepis nie mój, ale już nie pamiętam skąd jest :)
Właśnie wyjęłam z piekarnika, więc się nim podzielę.

Składniki:

rulon ciasta francuskiego
1 duży, dojrzały pomidor
kulka mozzarelli w zalewie
3 ząbki czosnku
świeże liście bazylii
tarty parmezan
świeżo mielony pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Ciasto rozwijamy i kroimy na 8 równych prostokątów. Pomidora kroimy w plastry, mozzarellę w kostkę, liście bazylii myjemy i rwiemy na kawałki. Na każdy prostokąt ciasta wyciskamy odrobinę czosnku. Brzegi prostokątów podwijamy do środka, by utworzyć "korytka" z ciasta.
Na każdym kawałku układamy plaster pomidora i kilka kawałeczków mozzarelli. Posypujemy bazylią i tartym parmezanem oraz pieprzem. Rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Po ok. 15 minutach włączamy funkcję opiekania- wtedy ciastka ładnie wyrosną i sie przyrumienią.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

justynaaaa2

ooooo dobre może być :) łatwe i szybkie  :thumbup:

suegro

Bardzo proste i bardzo pyszne.
Właśnie podgrzewam sobie na drugie śniadanie :D
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

Suegronie super ! wytestuje :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

wrobelek0403

slinka mi cieknie na sama mysl :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja

Wywalę pomidora (nie lubię surowego na ciepło) i zrobię :) w sumie to można by zrobić wiele wariacji na temat z salami, prosciuto czy serem pleśniowym :)

zwierzatko_mojej_mamy

sonja walnij se suszonego troszke w zamian ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

Cytat: sonja w 27 Paź 2010, 15:28:38
w sumie to można by zrobić wiele wariacji na temat z salami, prosciuto czy serem pleśniowym :)

Tak, tak.
Takie też robię :)

Wczoraj zrobiłam też część na słodko, z czekoladą z orzechami :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

robię takie w milionie wersji - ciasto francuskie wdzięcznym materiałem :D

effik

mmmm uwielbiam caprese, tym bardziej chętnie spróbuję :)

Helena

ja mam przepis bardzo podobny, rolkę ciasta francuskiego rozwijamy, smarujemy cienka warstwą bazyliowego pesto, układamy pokrojone kawałki camemberta i zawijamy w rolkę. Następnie rolkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5cm i pokrojone kółeczka układamy na papierze do pieczenia
pieczemy jak su, można posypać ziołami
:)

magoo

zrobilam ciastka dzis na obiad, bardzo dobre  :beer:

tiliam

oo su

wypróbuję -  a na zimno to tez dobre?
bo potrzebuje na stojącą impreze domową przekąski - najlepiej zimne
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

na pewno zrobię w przyszłym tygodniu. a może być jakiś sos albo dip do tego? tylko jaki by pasował... czosnkowy? lol

suegro

Cytat: tiliam w 03 Lis 2010, 13:03:16a na zimno to tez dobre?

si :) ale rzadko mi do tego czasu docierają :D


Cytat: effik w 03 Lis 2010, 13:15:12
na pewno zrobię w przyszłym tygodniu. a może być jakiś sos albo dip do tego? tylko jaki by pasował... czosnkowy? lol

czosnkowy pasuje do wszystkiego :)
i może też tzatziki?
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik