TRUFLE

Zaczęty przez aja, 03 Sie 2010, 20:51:26

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

TRUFLE: 2 wersje

1. 3 paczki herbatników (proponuje twarde i kruche herbatniki z Jutrzenki),
pol szkl. cukru pudru,
2 lyzki kakao,
lyzka miodu,
pol szkl. gestej smietany ( ja dawałam piatnicy 36% ),
2 lyżki powidel sliwkowych,
po 2 lyzki siekanych bakalii: orzechow laskowych, rodzynek, smazonej skorki pomarancz (tego składnika nie dawałam)
5 dkg. platkow migdal,
aromat rumowy

Herbatniki pokruszyć i dodac do tego cukier, kakao, 2 lyzki platkow migdal., orzechy, miod, smietane, powidla oraz pozostale bakalie. Wyrobic na jednolita mase, dodac kilka kropli ar. rumowego. Uformowac male kuleczki o srednicy 3 cm, obtoczyc w pokruszonych platkach migdalowych ( ja obtaczałam w mielonym orzechy laskowym) i ulozyc na tacy. Schladzac w lodowce 6 godz.

2. Kuleczki Rafaello

100  g wiórków kokosowych do obtoczenia przygotowanych kulek;
100 g wiórków kokosowych do środka;
200 g masła; ( ja dałam kostke masła Extra z Melkowity)
200 g cukru kryształu;
125 ml wody;
250 g mleka w proszku;
2 płaty wafla;
migdały
Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórków kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała.

W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek ( ja kupiłam migdały juz obrane)

Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać w kokosie.

Przepis dostałam od koleżanki - jest sprawzony i jestem fanką trufli kokosowych -

justynaaaa2

aja o losie  :padam: zadziwiasz mnie  :bravo:
czy ty coś robisz z tymi przepisami i zdjęciami  :knuje: bo widziałam na picasie cały album pięknie sfotografowanych słodkości no i ten podpis na zdjęciu ;)

aja

justa jeśli coś jest warte to tu wklejam przepisy

miałam robic ale ....
na razie chciałam pouczyć sie pstrykać, tylko że po dwóch próbach stworzenia prowizorycznego oświetlenia z podwórkowych (zgodnie ze wskazówkami z warsztatów foto) lamp dałam sobie spokój i jadę na lampie błyskowej
no i nie zawsze mam pomocnika, który mi pomoże a najmniejszy(najmłodszy)  to przeszkadza

emcia

to wszystko jest na pewno pyszne

Kasia

aja szkoda że tak daleko mieskasz ;( wprosiłabym się na te trufle :D

aja

oj tam daleko - nie jest tak daleko :D skm jedzie 20 min do mnie
a jeszce kilka sztuk zostało  ;D (zartuję, zrobiłabym swieże)

aniak1211

aja
Ale pysznosci,az poszlam po czekolade :D

Chetnie wyprobuje przepisy na jakas okazje,tylko skąd ja mleko w proszku wezme,moze w polskim sklepie bedzie :)

magoo

aniak1211 tu mozna kupic angielskie mleko w proszku, tylko nie wiem czy ono jest "normalne", czy moze udziwnione

aniak1211

Cytat: magoo w 04 Sie 2010, 23:50:00
aniak1211 tu mozna kupic angielskie mleko w proszku, tylko nie wiem czy ono jest "normalne", czy moze udziwnione
A jakas nazwe znasz,albo mniej wiecej gdzie???
Musze zapytac mojej znajomej-wszystko wiedzacej :D
Jak tylko znajde to zrobie,moze na impreze urodzinowa meza  :hmm:
napewno zrobilyby furore :)

magoo

dried skimmed milk powder - mam takie z asdy, jest w niebiesko-granatowej puszce, ale za Chiny nie pamietam kolo czego stalo

Dodany tekst: 06 Sie 2010, 00:54:22

o tak wyglada:
http://www.mysupermarket.co.uk/asda-compare-prices/Shelf_Milk/ASDA_Skimmed_Milk_Powder_340g.html

aniak1211

magoo
:beer:
Wczoraj szukalam przy produktach dla dzieci,
ale nie znalazlam,moze kolo mleka w kartonie poszukam:)

effik

Cytat: magoo w 06 Sie 2010, 01:49:24dried skimmed milk powder - mam takie z asdy, jest w niebiesko-granatowej puszce

u nas też by mogły być w puszkach, kurde. praktyczne to przynajmniej, nie wysypie się

Kasia

Cytat: aja w 04 Sie 2010, 16:08:55oj tam daleko - nie jest tak daleko Cheesy skm jedzie 20 min do mnie

no do skmki to musze jeszcze dojechać, ale dobrze wiedzieć :thumbup: