Dieta Dukana - nasze przepisy i pomysły

Zaczęty przez effik, 06 Lip 2010, 20:21:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

emcia, ja bym nie czekała chyba. zrób badanie :friends:

elve

czy efektem diety mogą być biegunki?

emcia

Cytat: effik w 22 Lip 2010, 18:22:30
emcia, ja bym nie czekała chyba. zrób badanie :friends:
rozkręciło się, ale zwalam na @

effik

Cytat: elvelve w 22 Lip 2010, 19:30:34

hmmm. za dużo błonnika może?

zrobiłam sobie "makaron" do zupy :mocking: :mocking:

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

effik właśnie nie je w ogóle błonnika, tylko mięso i nabiał

effik

elve nie jestem ekspertem niestety, nie przypominam sobie takiej wzmianki w książce, ale znalazłam zapytanie w sieci na jakimś forum. tylko nie wiem, z czego to wynika - na pewno po części z przestawiania się organizmu. dziewczyny na forach pisały, że miały od otrębów.
a miałaś kiedyś problemy z jelitami? bo może lepiej sprawdzić, czy wszystko jest w porządku, popatrz tutaj:
http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/proteinowa/3822-problemy-po-dukanie.html

aja

Angie

effik ale super  :bravo:  jesteś moim dukanowym guru :D
aż mi wstyd, że ja rzadko próbuje nowych potraw  :blush:

A w ogóle to jadę na wakacje i wiem, że nie będzie dukana  :crying: :crying:
muszę się pilnować, bo nie mogę przytyć  :crying: :crying: :crying:

elve

Angie

elvelve nie wiem jak z biegunkami, ja nie miałam.
U mnie się unormowało, bo przed dietą często miałam biegunki
albo zaparcia  :crazy:  A teraz ok. Mój mąż również wyleczył się z biegunek ;D

aja

przeszło po kilku dniach
ale ja dośc krótko testowałam tą dietę

na niektórych surowa woda działa przeczyszczająco o ile wcześniej nie pijał!

effik

elve, zwiększ ilość wody. ja na przykład przed dietą prawie w ogóle nie piłam :crazy: powinno przejść, ale jeśli nie przejdzie, to zostaw tę dietę i idź do lekarza.
:bighug:
Angelos, ja jutro idę na ślub, a miałam jechać na imieniny taty (no nie da się być w 2 miejscach). Tak że jutro nie zawalę diety, ale w sierpniu mam dwa wesela :crazy:

kasiad

Cytat: elvelve w 22 Lip 2010, 19:30:34

Mnie się wydaje, że mogą  :hmm:

Ja czasami miewam, zaparcia też ;D
Ale ja zwalam na fakt, że nie stosuję czystego Dukana ;D

Wczoraj np. zjadłam 2 małe bułeczki z jakiegoś ciemnego pieczywa bo jadłam wędzoną rybę i nie chciałam, żeby mnie wątroba bolała ( chorowałam kiedyś na żółtaczkę, od tego czasu mam problemy z wątrobą jak zjem coś tłustego) ;D

Dodany tekst: pią, 23 lip 2010, 06:43:31

Chciałam też zapytać, czy dziewczynom na diecie dukanowej wypadają włosy bardziej niż zwykle?  :hmm:
Bo mnie się wydaje, że mnie wypadają non stop ;D
Najpierw po porodzie, a teraz po Dukanie :hmm:
Za każdym razem gdy myję włosy widzę w wannie ile ich zostało :hmm:
Biorę suplementy, ale nie wiem czy to pomaga  :hmm:

No i się zastanawiam czy tylko ja tak mam, czy jeszcze ktoś  ;)

effik

kasiad mnie wypadają raczej podobnie jak zwykle. ale Dukan zaznacza w książce, że włosy (i paznokcie) mogą słabiej rosnąć, więc pewnie również wypadać. też biorę witaminy.

claridad

kasiad mi wlosy wypadaja straszliwie! Dlatego mocno się tego Dukana przestraszyłam bo akurat ilość wlosów na głowie lubię i wielce mnie ona raduje. A tu tymczasem jak myje to na dloniach mi sie po prostu zwieszają masy wlosow. Albo np. siedze przed kompem, patrze na rece - o, 4 wlosy mi wypadly.
Ja biorę jakieś witaminy na wzmocnienie i kupilam seboradin. Zobaczymy. Jak sytuacja sie nie uspokoi to musze przerwac diete :(

effik

mam dla was kolejny deser na pociechę. te desery mnie zabiją. to się nazywa dieta lol lol

pianka kawowa (nie daję kolorków, można zawsze i wszędzie  :mocking:)
składniki na jedną porcję:
jogurt naturalny
niecała łyżeczka żelatyny
kilka kropel aromatu, np. migdałowego
1,5-2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (kurde, nie pamiętam, ile dałam)
4 tabletki słodzika

Zaparzyć kawę w 1/3 filiżanki wody, dodać żelatynę, słodzik i aromat, mieszać, aż się żelatyna rozpuści. Kawę powoli dolewać do jogurtu i miksować. Masę przelać do miseczki/salaterki i sru do lodówki na parę godzin. Ja zostawiłam na całą noc i zjadłam dopiero dziś po południu, więc pianka była mocno piankowata i ziiiimna. Smak ciekawy, bo na początku wybija się jogurtowy, a na końcu zostaje posmak kawy.

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

effik ile już schudłas na Dukanie? o ile to nie tajemnica?

effik

Cytat: aja w 24 Lip 2010, 13:47:31
effik ile już schudłas na Dukanie? o ile to nie tajemnica?

ok 5 kg. może niecałe.

emcia

effik

koleżanka mnie dziś pocieszyła, bo o diecie nie wiedziała, a mówiła, że widać. ale ja nie widzę :( i po ciuchach nie czuję. z tych też powodów zaczynam oszukiwać Dukana... dobrze, że można jeść serniki i pić kawę ;)

Dodany tekst: 24 Lip 2010, 20:59:08

muszę się pożalić trochę, może wiedźmy, które są dłużej na diecie, powiedzą mi, jak to u nich jest.
nie tracę nic w obwodach! kilka kg w dół, a brzuch, biodra takie same. wolę się w biuście nie mierzyć, bo a nuż się okaże, że tam spadło ;) a tam już nie bardzo ma co spadać :D

no i nie wiem, co z tym zrobić, kurde. na obwodach też mi zależy, nie tylko na wadze. zwłaszcza na spłaszczeniu trochę brzucha. ćwiczę, ale samo wyrobienie mięśni bez spalenia tłuszczu mi ten obwód jeszcze powiększy.

effik

panie, co jecie dziś na obiad? ;)
ja chyba dziś upiekę chlebek. no i w tym tygodniu kroi się - o bogowie! - kolejny deser. szperam w necie i miksuję przepis na tiramisopodobne ciasto ;)

magdalinska

n asniadanie jadłam sałatke z tunczyka niedobrze mi do teraz, wiec o obiedzie nie mysle ;)

kasiad

Cytat: effik w 26 Lip 2010, 15:43:25
panie, co jecie dziś na obiad? ;)

Wprawdzie to pytanie padło wczoraj, ale odpowiem dzisiaj :D
Otóż dziś zrobie kuraka, natrę przyprawami i do pieca  ;) I ugotuję kalafiora  ;)
Na nic więcej nie mam teraz czasu ;D Dobrze, że w ogóle mam chwilę cokolwiek ugotować ;D

effik

ja wczoraj szalałam w kuchni - upiekłam dukanowy chlebek (nie wyrósł bardzo, ale może to też kwestia dużej foremki - w każdym razie jest mniam i jadłam na śniadanie boskie tosty :D), musiałam też zakombinować, jak zrobić kompromisowy obiad i deser, bo odwiedza mnie koleżanka :) będę robić tortille z mielonym mięsem i warzywkami. a pianki kawowo-kakaowe chłodzą się w lodówce :)

claridad

Muffinki na ostro :)

Potrzebujemy:

- słoiczek pieczarek w zalewie
- jedną cebulę
- jedną paprykę
- 5 jajek
- kawałek chudej wędliny
- serek topiony light
- sól, pieprz, przyprawy według uznania (u mnie przyprawa do dań z ziemniaków :D

Postępujemy wg instrukcji:

- cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, do tego mieso również w kostkę, wrzucamy na patelnię i dusimy
- pieczarki w kostkę (jakżeby inaczej)
- jak już cebulka zmięknie to całość patelni wrzucamy do naczynia z pieczarkami, mieszamy, dodajemy 5 jajek, serek w kostkę, przyprawy.

Nakładamy albo do formy na placek albo do foremek na muffinki i pieczemy aż będą rumiane :)