Aktualności KINOWE

Zaczęty przez salsa, 14 Gru 2008, 18:24:04

jo_miekka

Cytat: ddu w 08 Sty 2012, 21:10:42ze mi się wydaje, że tam śmierć, głód to jaki sex?

A to mi nie o to szło.
Jestem w stanie zrozumieć, że obok zagłady, głodu itd. ludzie się kochają czy też po prostu uprawiają seks  bez miłości. Tyle że drażniły mnie po prostu te sceny. Wystarczyłoby mi pokazanie, że oni "mają się ku sobie" i zrozumiem. Nie muszę mieć wszystkiego przed oczami tak dosłownie. Nie dlatego, że się brzydzę czy coś.
Miałam wrażenie, że to celowy zabieg reżyserski, żeby "zaszokować"? No nie wiem...
Ale film wciąż niezły, niezły.

mayagaramond

Cytat: cherry w 08 Sty 2012, 19:56:35
Bylismy wczoraj na "Niedotykalni" tytul orginalny "Intouchables" bardzo mi sie podobal.

Fajna francuska komedia o przyjazni czarnego chlopaka z przedmiesc Paryza i bogatego niepelnosprawnego mezczyzny. Film jest oparty na faktach. Swietne dialogi.

tez ogladalam. Dialogi sa rewelacyjne i bardzo podobal mi sie sposob w jaki poruszyli ten temat, bez wyciskania lez i patosu.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

nionczka

O, dwa filmy do obejrzenia!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

to jeszcze tu :)

byłam na filmie "w ciemnosci"

moja opinia: mnie sie podobał

dobrze  zagrany, nie ma niepotrzebnych scen, nie ma dłuzyzny, nie ma moralizowania, fajnie się to oglada, towarzyszą temu emocje, bohaterowie nie są jednoznaczni
dobrze opowiadziana historia, podobały mi się zdjęcia i charakeryzacja, sceneria etc
to chyba najlepszy film Holland - a jakąś wielką fanką jej nie byłam
mozna powiedziec ze to film w stylu Pianisty

seks nie przeszkadzał  nie szokował i nie był ukazany w tym filmie po to, zeby szokowac
kurde - przeciez w kanałach czy w gettcie trudno spodziewać się kizi mizi na jedwabnych poduchach

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

Cytat: salsa w 10 Sty 2012, 09:22:19kurde - przeciez w kanałach czy w gettcie trudno spodziewać się kizi mizi na jedwabnych poduchach

ja się tego nie spodziewałam, ani tego, że seksu nie będzie
ale uważam, że te sceny nie były konieczne po prostu aby pokazać relacje między ludźmi

salsa

dla mnie nie było w tych scenach nic za duzo - życie po prostu ;)

jo_miekka

jasne
ja sama nie wiem, dlaczego mi to przeszkadzało (nie jakoś bardzo, ciut), bo przecież to były jakieś trzy sceny na krzyż
ale mimo wszystko jakoś no... liczyłam w każdym razie, że związek Klary i "Korsarza" nie będzie tak ewidentnie pokazany, moim zdaniem nie musiał być, no ale nie mój film ;)

ale fakt, że lubię, kiedy relacje pokazywane są subtelnie, np. w "Szpiegu" - jeden z bohaterów jest homoseksualistą i jest to pokazane w jednej scenie w taki sposób, że "wiadomo, ale nie widać"
może na to liczyłam u Holland? no nie wiem

salsa

u mnie podejscie do teog typu scen jest płynne i moze o to chodzi i u CIebie - czasem jest tak, ze scena nawet dosadna pasuje a czasem nie - i to raczej subiektywna ocena
mnie te sceny pasowały do tego filmu, ktory nie był finezyjny i owiany tajemnica tylko kawa na ławę - no ale dla kogos innego to mogło byc po rpostu za duzo ;)

Szpiega nie widziałam ale sie wybieram :)

salsa

ej no wojna wojną a zycie zyciem i miłosci (oraz seksu) tez się chce

jo_miekka

Cytat: golinda w 10 Sty 2012, 10:00:14to trzeba być debilką, żeby się bzykać w czasie wojny

tak się może wydawać, ale wojna (druga światowa) trwała 5 lat...
a dwa, że obok wojny jest normalne życie, trudni je zawiesić na kołku na lata
no i właśnie w dramatycznych sytuacjach są silne emocje...

salsa

Golinda, no ale co miała zrobic? kupic Durexy  W sklepie za rogiem czy może iśc do swojego ginekologa po tabletki ?? :D miłosci się chciało, seksu się chciało a antykoncepcja nie była chyba wtedy jakos w modzie ;)

jo_miekka

a ja się w ogóle zawsze na wojennych filmach/serialach zastanawiam, co bym zrobiła w danej sytuacji
i zawsze mi wychodzi, że raczej nie byłabym sanitariuszką, ani łączniczką... nie nadaję się na bohatera

nionczka

Golinda, podczas wojny chyba nie było wiadomo kiedy się skończy, mogło potrwać krócej. Nie sądzę, żeby ludzie jakoś specjalnie starali się o dziecko, ale dzieci się rodziły, Może dlatego,żeby zachować resztki normalności, może dlatego, że nie było antykoncepcji ani alternatywnych form spędzania czasu. Mojej mamy rodzeństwo rodziło się właśnie w czasie wojny, ale nie w Wawie, nie w kanałach, więc też inaczej.

ddu

ja myślę, że życie wokół nich było tak okropne, że chwile czułości, miłości, sexu były jedynym miłym, azylem, często ostatnią dobra chwilą w ich zyciu, bo następnego dnia szli na akcję, była wywózka albo inne gówno

errata

Cytat: ddu w 08 Sty 2012, 21:10:42o jaki sex?

jest podobno naukowe wytłumaczenie, że człowiek który otrze się o śmierć nagle posiada ogromną potrzebę kopulacji (dosłownie), ponieważ to instynkt w celu zachowania gatunku ;D

OlaFasola

Musimy porozmawiać o Kevinie...ciężkie, trudne, ale też świetnie zagrane i nakręcone. Polecam, ale zdecydowanie nie każdemu.

mignon

Cytat: OlaFasola w 11 Sty 2012, 11:58:08
Musimy porozmawiać o Kevinie...ciężkie, trudne, ale też świetnie zagrane i nakręcone. Polecam, ale zdecydowanie nie każdemu.

widziałam trailer, może poczekam na dvd, bo po zapowiedziach widać, że bardzo ciężki i trzeba mieć odpowiedni nastrój, zeby go obejrzeć

ddu

niewiemjaka

no tak sam trailer mnie przeraza, boje sie..., acz lubie thrillerki, no zobaczymy :knuje:

OlaFasola

Cytat: niewiemjaka w 12 Sty 2012, 15:02:19acz lubie thrillerki, no zobaczymy knuje
To zdecydowanie nie jest thriller, to jest dramat. Bardzo smutny film, jeśli straszny, to dlatego że historia jest bardzo smutna, tragiczna, ale nie typ thrillera.

Dodany tekst: 12 Sty 2012, 15:21:25

I ja ciągle myślę o tym filmie i pytam M kiedy znajdzie czas, żeby zobaczyć, bo akurat tak się złożyło, że oglądałam sama. A chciałabym sobie z kimś na temat fabuły podyskutować i nie mam z kim, bo nikt nie widział.

teraz chciałabym zobaczyć "Kod niebieski". Przeczytałam wczoraj historię reżyserki i prawie się popłakałam...

niewiemjaka

Cytat: OlaFasola w 12 Sty 2012, 15:18:19To zdecydowanie nie jest thriller
a widzisz, zwiastun pokazuje to jak thriller z dreszczykiem emocji (jakas krew itd) :knuje:

ddu

ola, ja będę się starała obejrzeć, wtedy możemy pogadać. ale muszę  z tym poczekać do powrotu do tor, bo tutaj nie będą grać

nionczka

Cytat: niewiemjaka w 12 Sty 2012, 15:29:34a widzisz, zwiastun pokazuje to jak thriller z dreszczykiem emocji (jakas krew itd)
zwiastuny czesto sa beznadziejne. Jak jest jedna scena lozkowa, to na pewno ja wykorzystaja

niewiemjaka

no to juz wiem wiecej, kolezanka byla na tym kevinie, no i juz wiem ze jest zryty na maxa
chyba jeszcze nie jestem w stanie ogladac takich filmow

no ale to ja, normalnie 3 lata temu wstecz bym poszla hehe :D uwielbiam takie filmy, podobno jest bardzo dobry (chociaz moze ciut przejaskrawiony), zle sie konczy, jest dolujacy, dramatyczny, ta Hilda gra tak zajebiscie - wiec wszystkoe przemawia za nim :) ale na dzien dzisiejszy nie pojde na niego, moze jak sie nastawie psychicznie, mozeee..

podobno zajebisty film to jest OBCA, widziala ktoras? jak wejdzie do Kin to must:
http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=44574&mi=10437&sekcja=mmedia

twinnie77

Nie załapałam się na wampiry, ale za to w poniedziałek jadę na "Dziewczynę z tatuażem".
:jejeje: :jejeje: :jejeje: