Pepperkakor i CIASTECZKA Z ORZECHAMI I MIGDAłAM

Zaczęty przez tsb, 20 Lis 2008, 16:12:45

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tsb

Cytat: bagietka12 w 18 Lis 2008, 09:15:48
macie jakieś SPRAWDZONE przepisy na świąteczne pierniczki? bo ja upiekłam w zeszłym roku z przepisu z internetu i były twarde jak kamień :( nadawały się tylko do kosza, nawet po miesiącu nie zmiękły  ;D

cześć Bagietko ;-)

Co roku piekę szwedzkie peppekakor. Można sie przekonać jak smakują kupując je w ikei :-) choć oczywiście domowe są smaczniejsze. Różnią sie od znanych nam w Polsce przede wszystkim grubością - ciasto wałkuję się cienko, pierniczki urosną, ale niewiele. Poniżej przepis. Uwaga! To skladniki na ok. 1000 pierniczków :-) Ja zwykle robię ciasto używając 1/4 składników. Zamiast wymienionych przypraw można użyć gotowej mieszanki piernikowej, uzupełnionej o cynamon i imbir. Leżakowanie ciasta przez noc jest istotne. Można je również zamrażać.
Wyprodukowane pierniczki staja sie u nas jadalnymi ozdobami choinkowymi oraz dodatkiem do życzeń świątecznych :-)

miłego pieczenia
TSB



Pepparkakor

czas: więcej niż 61 minut
liczba porcji: ok 1000 szt.


składniki
35 dag masła
1,5 szklanki cukru
1 (niepełna szklanka melasy (lub miodu)
1,5 łyżki imbiru
1,5 łyżki kardamonu
1,5 łyżki cynamonu
1,5 łyżki goździków (zmielić)
1 szklana śmietany
1 łyżka sody oczyszczonej
90 dag przesianej mąki

sposób przygotowania
Dokładnie wymieszać masło, cukier, melasę (miód) i zmielone przyprawy, dodać ubitą śmietanę. Sodę wymieszać z połową mąki, a następnie połączyć z przygotowaną uprzednio masą. Dosypując stopniowo resztę mąki, zagniatać ciasto. Następnie ciasto włożyć do naczynia, przykryć i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Schłodzone ciasto rozwałkować jak najcieniej, a później wykrawać ciasteczka o fantazyjnych kształtach. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 200C. Ok. 5 min, aż lekko zbrązowieją.

twinnie77

tsb, świetny przepis. Śmietana ma być kwaśna??

A swoją drogą, to chyba przepis dla zwierza, bo to ona się chyba strasznie zapierniczyła w zeszłym roku dzięki przepisowi sonji...  :point_lol: :point_lol: :point_lol:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

twinnie77 no wlasnie mialam pisac :D ze powinno byc z szescioma wykrzynikami i pogrubione i swiecace, ze to na tyle piernikow starcza :D zebym sie nie naciela jak w tamtym roku :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

sonja


Basia

tsb przepis wygląda super!

a Ty Zwierzaczku czemu histeryzujesz? :hmm:
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

zwierzatko_mojej_mamy

Basia a Ty nie widzialas ilosci moich pierniczkow z przepisu sonji ? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

bagietka12

tsb dzięki za przepis i polewam  :beer:
a powiedz mi ile tej przyprawy piernikowej trzeba dać? całe opakowanie?

aha i te pierniczki są takie chrupiące czy mięciutkie?  ;)

Kasia

to są chyba te chrupiące pierniczni co z przepisu sonji


a o ilości z sonjowego przepisu proszę mi nie przypominać

myslałam że zwariuję w zeszłym roku jak je prawie do samego rana robiłam
a w środku nocy moja mama sie nade mną zliowała i zaczęła mi pomagać ....

zwierzatko_mojej_mamy

Kasia u mnie o 03.00 nad ranem zajrzal malzon, zarechotal i poszedl spac :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

riannka


Już się przygotowuję psychicznie do robienia pierników, muszę zrobić z całej porcji żeby dla wszystkich wystarczyło,
ubiegłoroczny przepis mam  z adnotacją zwierzaka i za każdym razem jak widzę ten przypis to rechoczę  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

sonja

Miętkie jesteście:) dziś przyszły moje nowe foremki, więc niedługo znów będę Was katować:)

bagietka12

tsb a powiedz mi ile tej przyprawy piernikowej trzeba dać? całe opakowanie? jedno czy dwa?

no i jak z tą śmietana kwaśna czy słodka?? no i przede wszystkim czy pierniki są miękkie czy twarde tzn. chrupiące? i ile przed świętami nalezy je zrobić?

tsb

Bagietko,

jaka powinna być śmietana...Tłusta :-) trzeba kupić deserową kremówkę - 30 %. Pojęcia nie mam czy ona jest kwaśna czy słodka.

Pierniczki wychodzą chrupiące, ale nie twarde. Są trwałe. W puszce mogą leżeć i miesiąc. Zarezerwuj sobie przedświateczny weekend na ich pieczenie :-) Z dekorowaniem ich trochę czasu schodzi.

Przyprawy - ilość zależy od ilości ciasta i smaku, który chcesz osiągnąć. Na całość składników mowa jest o ok. 3 łyżkach przypraw. To będzie więc ok. 1,5 -2 zawartości torebek gotowych przypraw. Zmniejszając proporcje ciasta trzeba zadbać też o zmniejszenie ilości przypraw. Osobiście zwykle nie oszczędzam na cynamonie - daję do łyżkę na 1/3 proporcji, uzupełniając go o 1 łyżeczkę imbiru i pół torebki przyprawy piernikowej. Wypróbuj jednak swoją własną kombinację - ciasta można próbować na surowo (oczywiście w rozsądnych ilościach)

pozdrawiam
TSB

tsb

Aha,

do kompletu pierniczków robie też maślane ciasteczka z migdałami i orzechami. Są pyszne :-) Chcecie przepis?

TSB

twinnie77

Cytat: tsb w 26 Lis 2008, 12:13:15
Aha,

do kompletu pierniczków robie też maślane ciasteczka z migdałami i orzechami. Są pyszne :-) Chcecie przepis?

TSB

No pewnie :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia


tsb

Cytat: twinnie77 w 26 Lis 2008, 12:44:37
Cytat: tsb w 26 Lis 2008, 12:13:15
Aha,

do kompletu pierniczków robie też maślane ciasteczka z migdałami i orzechami. Są pyszne :-) Chcecie przepis?

TSB

No pewnie :)

:)
CIASTECZKA Z ORZECHAMI I MIGDAłAMI

30 dkg maki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka

Składniki posiekać, zagnieść z nich ciasto i schłodzić. Schłodzone rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykroić ciasteczka. Każde posmarować żółtkiem (dodatkowym - nie z w/w składników) lub białkiem rozbełtanym z wodą. Przykleić orzechy lub migdały.
Ciasteczka rosną. Warto więc zostawić im trochę odstępu


tsb

Cytat: zuzia w 26 Lis 2008, 13:07:14
tsb
a czym je dekorujesz?

Zuziu,

najczęściej na surowy pierniczek daję migdały lub orzechy. Po upieczeniu zaznaczam tylko kontur pierniczka kreską z białego lukru. Zwykle kupuję gotowy w torebce. W wersji dla dzieciaków używam kolorowych mazaków lub koralików.