kurczak pieczony bez piekarnika i boski dressing do sałaty

Zaczęty przez wrobelek0403, 13 Gru 2007, 16:57:16

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Cytat: didi_loczek
Cytat: wrobelek0403a specjalnie dla didi wieczorem zadedykuje kurczaka "pieczonego" bez piekarnika :)
super! nie moge sie doczekac!! jami jami! juz masz u mnie piwko  :-D

no dobra, kurczak dla didi :)

na dwie porcje:
- cztery male pałki lub dwa uda kurczaka
- pół szklanki ryżu (byle nie parboild)
- pół litra rosołu, może być z kostki
- sól, pieprz, przyprawy do kurczka jakie lublisz
- olej
-patelnia i garnek tudzież naczynie żaroodporne

kurczaka natrzeć solą, pieprzem i przyprawami. Na patelni rozgrzać olej b. mocno - wrzucić ryż (surowy), ryż obsmażyć na złoto-brązowy kolor cały czas mieszając. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub naczynia żaroodpornego.  Na patelnie wlać znów trochę oleju, mocno rozgrzać, obsmazyć udka z dwóch stron. Kurczaka przełożyć do garnka/naczynia, tak, zeby większość ryzu była na kurczaku, zalać 1/2 gorącego rosołu.
Postawić na średnim gazie (można też w piekarniku) od czasu do czasu, gdy ryż wchłonie płyn, dolać rosołu. Gotować/piec ok. 40-45 min.

Podawać z sałatą - sałate lodową podrzeć do salaterki. Ugotować na twardo jajko. Zółtko utrzeć z 1/4 łyżeczką cukru, szczyptą soli, łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny, kwaśną gestą śmietaną i drobniutko posiekaną połową małej cebuli. Sosem polać sałatę i posypać pokrojonym w kosteczke białkiem jajka.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Monika, dzięki wielkie. Czuje sie częściowo odpowiedzialna za awanturę dot. piekarnika ;)

wrobelek0403, wypróbowałam Twoja sałatę z tym dressingiem - super!

dzidzia101

Wrobelek, wlasnie zjedlismy salate- pychotka!!!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login