Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.


sonja

#576
Papryka faszerowana mięsem indyczym :)

OO Effiksonie   :highfive:

effik

Cytat: dragonfly w 14 Paź 2010, 18:11:35
zurek, z kielbasa (polska) i jajkiem (niemieckim) ;D

jakaż precyzja :D


sonja

Ja zrobiłam banalnie prosto: wzięłam 5 papryk, którym odcięłam czapeczki i wydrążyłam wszystko co białe ze środka. Farsz: 3 duże cebule drobno posiekałam, tak samo postąpiłam z 2 ząbkami czosnku. Do tego pół kilo mielonego mięsa i woreczek kaszy jęczmiennej (nie miałam ryżu). Sól, pieprz, ostra papryka. Wymieszałam dokładnie. Włożyłam ciasno do garnka. Do połowy wysokości papryk zalałam wodą z kostką rosołową  :blush: Gotowałam 2 godziny. Potem tę wodę razem z sokiem który puściły papryki przelałam do osobnego garnka, dodałam przecieru pom i łyżkę jogurtu, słodką paprykę, sól, odrobinę pieprzu i cukru. Jak się ładnie połączyło znów zalałam paprykę i jeszcze z pół godzinki poddusiłam na wolnym ogniu.

effik

#580
Ależ proszę: 4 papryki (czerwone, zielone, żółte, jakie tam chcesz), cebula, ok. 40 dag mięsa (wołowe, wieprzowe, drobiowe, znowu jakie tam chcesz :D), trochę pieczarek, woreczek ryżu, ulubione przyprawy.
Ryż gotujemy. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pieczarki, mięso, przyprawiamy, mieszamy z ryżem. Takim farszem napełniamy wydrążone papryki, wsadzamy je ustawione pionowo w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na ok. 30 minut, temp. 180 stopni.
Można zrobić do nich sos pomidorowy :)

Dodany tekst: czw, 14 paź 2010, 18:12:23

sonja :D :highfive:

dragonfly

laski - morze piwa :) pod te papryki nadziewane :D mam pomysla juz na jutrzejsza kolacje :)

emcia

jak fajnie, że da się w garnku

effik

Cytat: emcia w 14 Paź 2010, 19:13:51
jak fajnie, że da się w garnku

jak widać, da się na kilka sposobów, co najmniej na 2 :D
w piekarniku też da się w wywarze, ale trzeba mieć naczynie z przykryciem. a ja nie mam, nie zmieściłoby się, mam minipiekarnik.
pozostaje jeszcze folia alu do wyboru ;D

foszek

Cytat: sonja w 14 Paź 2010, 19:21:54Papryka faszerowana mięsem indyczym
To ja tez dolacze do dzisiejszych papryczek :D
A z reszty farszu zrobilam pieczen :D

effik

pieczeń też dobra jest :)

foszek

dzisiaj sledz w smietanie z ziemniaczkami :D

didi_loczek

#587
Krem z zielonego groszku i faszerowane papryki :)

effik, sonja za pomysł i przepisy  :beer: :beer:

foszek

fasolka po bretonsku

salsa

Cytat: dragonfly w 14 Paź 2010, 20:06:36rzuccie przepisami, co?
ja robie jeszcze inaczej:
papryki obciąc z czapek i wydrążyć
włożyć trochę tartego sera (wedle uznania)
mięso mielone razem z cebula i czosnkiem przesmażyć na patelni, doprawić na styl włoski, wrzucić pomidory lub pulpę pomidorową (można tez bakłażany w kosteczkę, marchewkę fasole czerwoną pieczarki - no to jak kto lubi )
nie daje żadnego ryżu itp
ładuje to do papryki zakukam czapkami i do piekarnika na jakieś 30 min 220 stopni
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

aja

u nas dzisiaj rosół z makaronem i pizza domowa - i mielone

aniak1211

Papryke nadziewana czasem robilam przy okazji golabkow,
nadzieniem golabkowym nadziewalam papryke i gotowalam w tym samym garnku,
niestety maz nie lubi:(

Dzis mialam wczorajszy rozsol i pesto na bekonie:)

ishka82

ja ostatnio też robiłam faszerowaną paprykę i bakłażany i cukinię :D Ponadto staję się coraz większą fanką "Pomysłów na..." Winiary - szybko, smacznie, bezproblemowo i nawet jak Domi ma gorszy dzień, to jestem w stanie to zrobić :)

Kasia

na ta papryke sie czaję i czaję :)
przydały by mi sie takie małe papryki, bo na  17szt duzych papryk to od groma nadzienia trzeba
a zrobiłabym na imieniny :knuje:

u mnie dzisiaj na obiad pyszne buraczki na ciepło, mielony i ziemniory, prosto ale tak lubię :D


foszek

Cytat: Kasia w 19 Paź 2010, 14:36:20buraczki na ciepło
jak je robisz?

My dzisiaj mamy roladki z indyka nadziewane szpinakiem, serem zoltym i szynka, do tego kapusta pekinska z jablkiem i suszonymi sliwkami

Dodany tekst: 19 Paź 2010, 15:49:23

Cytat: Kasia w 19 Paź 2010, 14:36:20buraczki na ciepło
jak je robisz?

My dzisiaj mamy roladki z indyka nadziewane szpinakiem, serem zoltym i szynka, do tego kapusta pekinska z jablkiem i suszonymi sliwkami

didi_loczek

foszek ja robię tak: gotuję buraki do miękkości, ścieram na tarce na najmniejszych oczkach, przyprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (opcjonalnie kwaskiem cytrynowym albo octem). na patelni robię z masła i mąki zasmażkę, gdy jest jasno-złota dodaję buraki, mieszam i przez chwilę trzymam na gazie. Gotowe :)

Kasia

Cytat: didi_loczek w 19 Paź 2010, 16:59:55
foszek ja robię tak: gotuję buraki do miękkości, ścieram na tarce na najmniejszych oczkach, przyprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (opcjonalnie kwaskiem cytrynowym albo octem). na patelni robię z masła i mąki zasmażkę, gdy jest jasno-złota dodaję buraki, mieszam i przez chwilę trzymam na gazie. Gotowe :)

ja robie identycznie :highfive:

foszek

Cytat: didi_loczek w 19 Paź 2010, 16:59:55
foszek ja robię tak: gotuję buraki do miękkości, ścieram na tarce na najmniejszych oczkach, przyprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (opcjonalnie kwaskiem cytrynowym albo octem). na patelni robię z masła i mąki zasmażkę, gdy jest jasno-złota dodaję buraki, mieszam i przez chwilę trzymam na gazie. Gotowe :)
wyprobuje dzisiaj, postanowilam sobie troche uproscic gotowanie i zamiast jezdzic po buraki na targ i gotowac, kupilam juz ugotowane i i obrane. Beda doskonale poasowac do kotletow

didi_loczek

Kasia  :highfive: :D 
a mój mąż nie znosi buraczków na ciepło :( ekh... nie wie co traci :)