Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

ddu

burak liściowy...
ten rws mnie wykończy :D
nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje

a jak Stef wstanie, idziemy na targ po paprykę i będzie leczo. bo szym zgniótł (rwsowe) pomidory i nadają się tylko do tego

golinda

Cytat: ddu w 28 Lip 2015, 23:48:50a ja w końcu znalazłam coś, co mi smakuje z jarmuż

z jarmużem chyba ;)

fajnie jarmuż pasuje do duszonych warzyw, do szpinaku

ddu

oczywiście, że z jarmużem :D zeżarło mi

tego buraka liściowego potraktowałam jak szpinak, dodałam jeszcze curry, tymianku... naprawdę pyszny. aż dziwne.

kiedyś zrobię zdjęcie lodówki, po załadowaniu przesyłki z RWS :D
aż się zieleń wysypuje
teraz dodatkowo obok zmywarki stoi WÓR  z ogórkami i dwa wielkie pęki kopru

golinda

Cytat: ddu w 29 Lip 2015, 11:46:58stoi WÓR  z ogórkami i dwa wielkie pęki kopru

aaaach!

wrobelek0403

ddu, co to jest to rws?
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

baaardzo mi to do ddu pasuje ;)

wrobelek0403

zdecydowanie pasuje :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

ddu

elve

gryczotto ze szpinakiem i kurkami
oraz sałatka z ciecierzycy z cebula i pomidorami

golinda

dzisiaj tagliatelle z zielonym pesto i krewetki

calla

U mnie pici z prosciutto s.daniele w sosie pomidorowym.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

wrobelek0403

kurczak z kurkami i natką, mnia :D

aja

wrobelek0403

aja, z kwestii smaku :D miodzio :D

calla

Risotto z kurkami dzięki Dodzie ;)

cherry

Cytat: doda w 04 Sie 2015, 21:49:02I pyszna sałatka z cukinia, papryka, cebulką,  ogórkiem i koperkiem
hej doda, smazysz dusisz ta cukinie wczesniej?
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

wrobelek0403

zrobiłam wczoraj to leczo

http://filozofiasmaku.blogspot.com/2014/09/leczo-paprykowe-na-zime.html

jest przepyszne, wiekszosc idzie do słoików, ale nie odmowiłam sobie miseczki, no dwóch na kolacje :D :D

calla

Cytat: wrobelek0403 w 11 Sie 2015, 20:02:43
zrobiłam wczoraj to leczo

http://filozofiasmaku.blogspot.com/2014/09/leczo-paprykowe-na-zime.html

jest przepyszne, wiekszosc idzie do słoików, ale nie odmowiłam sobie miseczki, no dwóch na kolacje :D :D

Dokładnie takie dzisiaj robiłam. Tylko bez czubricy (nawet nie wiem co to jest). I zamiast świeżych papryczek chilli była pasta z chilli od emci ;)
Wyszedł duży garnek. I już go nie ma.

wrobelek0403

czubrica to jakas bałkanska mieszanka. Ja robiłam na szybko, wiec juz bez papryczek, tylko cayenne dałam. zapomniałam, ze tez mam paste chilli.

cherry

Cytat: calla w 11 Sie 2015, 20:45:27Tylko bez czubricy (nawet nie wiem co to jest).
Hej calla po niemiecku to Bohnenkraut polski odpowiednik cząber
to tez biore sie za leczo
czubrica przetlumaczyla mi kolezanka z Blugarii na Bohnenkraut --> cząber
a tu wlasnie czytam ze to jakas mieszanka jak pisze wrobel
http://www.przyprawowy.pl/czubrica.html
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

calla

cherry, czaber znam! :)
Ale i bez tego bylo pyszne.

emcia

Cytat: calla w 11 Sie 2015, 20:45:27
Dokładnie takie dzisiaj robiłam. Tylko bez czubricy (nawet nie wiem co to jest). I zamiast świeżych papryczek chilli była pasta z chilli od emci ;)
Wyszedł duży garnek. I już go nie ma.
czubrica jest super, da się załatwić ;) i super, że pasta się przydała :)

emcia

To coś innego niż cząber, tak jak piszecie - mieszanka. Jest zielona i czerwona. Zielona bardziej ziołowa, świetna do twarogu, sałatek, w zasadzie do wszystkiego pasuje, czerwona jest paprykowa. W tym przepisie jest właśnie czerwona.

zuzia

emcia,
dostałaś pw?