Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

zresztą i tak mi sie rozwaliło przy krojeniu :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rudasekawf

Cytat: wrobelek0403 w 11 Lis 2014, 20:09:47no tak, ale mi sie ta rozcieta piers rozpadła na dwa kawałki przy zawijaniu, wiec miałam dwa miejsca łączenia.
:D  bywa i tak, w takich sytuacjach spinam wykałaczkami

wrobelek0403

Cytat: rudasekawf w 11 Lis 2014, 20:11:04
:D  bywa i tak, w takich sytuacjach spinam wykałaczkami

a nie wpadłam :D

miałam kiedys takie stalowe wykałaczki, syper byly i gdzes mi wcieło przy przprowadzkach :/
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

Cytat: rudasekawf w 11 Lis 2014, 20:12:45
mam awersję do sznurków, nawet rolad nie zawiązuję:D

a gołąbki?? :D

zuzia

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: zuzia w 11 Lis 2014, 20:23:54
sznurek do gołąbków?

tez pierwsze slysze ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: zuzia w 11 Lis 2014, 20:23:54
sznurek do gołąbków?

u mnie sie związuje nitką :D

salsa

Wrobel - gołąbki wiążesz? poważnie ;) pierwsze słyszę :)

a szpinak poznałam dopiero na studiach i pokochałam - przekonałam do niego mojego męza, moich rodziców, tylko teściowej nie mogę :P

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

wrobelek0403

salsa, ja nie, bo nigdy sama nie robiłam :D ale moja mama tak :D czasem sie zastnawiam czy to nie jest po prostu taki odruch, znaczy "tak sie robiło zawsze" ;D

mobka

Wczoraj grillowane dorsz, ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej, przedwczoraj piersi z kurczaka opinie boczkiem, zapięcie z czastkami cytryny, ziemniaki i sałata z pomidorami.
Na dziś nic nie mam...

wrobelek0403

calla

U mnie gulasz, kasza gryczana + ogorek. Mniam!
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

jo_miekka

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 12 Lis 2014, 16:49:17
Rób! Jest pyszna. Zwłaszcza jeśli nie w całości=bez kości ;)

nie no w całosci to nie mam dla kogo :D

a piers akurat bedzie na dwa dni na dwie osoby :)

wrobelek0403

gesi jeszcze nie zrobiłam, za to zrobiłam fasolke po bretonsku z tego przepisu

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/fasolka/fasolka_po_bretonsku/przepis.html

wyszła super, miałam młodą, wiec gotowałam krócej, w sumie ze wszystkim ok. 2 godzin i juz sie zaczynała rozpadac. Tylko porcje są niedoszacowane, u mnie wyszły 4 a nie 6 :D

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

jo_miekka

Ale sobie machnęliśmy pyszny obiad na kolację ;)
Daal z soczewicy z sałatką z pomidorów na ciepło. Pyszota.
By Jamie.

mobka

Z jakiej książki?
Ja machnelam wczoraj pierogi z mięsem i dzisiaj były na obiad :D

jo_miekka

15 minutes. I faktycznie szybko było, aż za wcześnie siedliśmy do stołu. Tyle że robiłam bez chilli i bez mleka kokosowego, bo JJ nie przepada.
A tak to zjadła ze smakiem.

elve

jo przepis

u mnie było kaszotto z jaglanej, z kapustą pekińska i suszonymi pomidorami, nawet na zimno dalo radę

jo_miekka

Elve, ja robiłam inaczej niż w przepisie, bo nie miałam/nie dałam tyle przypraw.
Ale wyglądało podobnie do oryginału.

Tasty Daal Curry
1 - onion,clove garlic, thumb-sized piece ginger, red chilli, red pepper,
1 - handful each of fresh coriander and curry leaves
1 tsp - turmeric, fenugreek seeds
2 tsp- mustard seeds
300g dried red split lentils
1 x 400g tin light coconut milk
rapeseed oil
200g baby spinach

Put peeled onion halves, garlic, ginger, chilli, pepper, coriander stalks, salt & pepper into food processor, blitz until fine .  Put tablespoon oil into saucepan with curry leaves, turmeric, fenugreek seeds & half of the mustard seeds, stir well.  Add blitzed veg and fry for couple mins, then add lentils, 700ml boiling water and coconut milk. Cover and simmer, stirring regularly.

Pop naan bread into oven. Halve cherry tomatoes and finely chop half lemon (incl rind). Put 1 tablespoon oil, chilli powder, chopped lemon and remaining mustard seeds into frying pan. Crush garlic, squeeze over remaining lemon juice, add tomatoes and toss and warm through.

Fold spinach through the daal at last minute, scatter with coriander leaves. Serve with natural yogurt.

callja

Wczoraj gulasz wołowy w czerwonym winie z jaglanką, dziś w przerwie międzypracowej był na szybko wegański krem grzybowy. A na obiadokolację dochodzi w wolnowarze filet z suma w warzywach ;)
Wygląda na to, że dogadzamy sobie ostatnio, ale dbam, by było niezbyt kalorycznie :rotfl:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /