Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

malutenka

Dziś tortille z tuńczykiem, kukurydzą i serem :)

calla

Cytat: wrobelek0403 w 12 Sty 2014, 20:37:00
mam jeszcze porzeczkówke, wisniowke i malinówke

ja mam jeszcze z truskawek, moreli i orzecha wloskiego. Mozemy monopolowy otworzyc :D
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

wrobelek0403

hmmm, z truskawek moze byc pycha :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

tak w temacie obiadów:

"Białka łącz jedynie z produktami nieskrobiowymi

Produkty białkowe i węglowodany jak skrobia mają tendencje do wzajemnej neutralizacji i spożyte w tym samym czasie powodują spowolnienie przemiany materii. Dzieje się tak, ponieważ podczas trawienia produktów mięsnych, np. drobiu czy ryb, ale też jajek, twój żołądek wydziela kwas solny i pepsynę. Do metabolizmu skrobi, zawartej w ziemniakach czy chlebie potrzebny jest natomiast inny enzym - ptialina, który działa w przewodzie pokarmowym jedynie w odczynie zasadowym. Resztki źle strawionego pożywienia przemieszczają się w przewodzie pokarmowym, osiadając w jelitach, gdzie ulegają procesom gnilnym, stwarzając doskonałe podłoże do rozwoju patogenów wywołujących szereg różnych chorób. Żeby uniknąć tego problemu, nie należy łączyć w tym samym posiłku produktów bogatych w białko z tymi zasobnymi w skrobię, jak np. ryż czy ziemniaki. Zamiast tego do potraw mięsnych spożywaj brokuły, szparagi, kalafior, kapustę, seler, fasolę szparagową, cukinie, ogórki, kiełki, rzepę, paprykę, bakłażany, awokado, zieloną sałatę lub szpinak. Dla nadania smaku takim potrawom użyj szczypiorku, cebuli, czosnku. Warzywa niezawierające skrobi są dobrze trawione w każdym środowisku, więc można je łączyć zarówno z białkami, tłuszczami (np. oliwa z oliwek), jak i innymi węglowodanami."

calla

Cytat: wrobelek0403 w 13 Sty 2014, 14:50:45
hmmm, z truskawek moze byc pycha :D

uzywam latem do deseru z truskawek ;)

mobka

Kurczak z pomidorami i porami by Lidl. Przeciętne.

wis

rudasekawf

Kurczak w sosie pomidorowym zapiekany pod mozzarellą + surówka z pekińskiej, marchewki i jabłka. 

calla

Dzisiaj u mnie wok :)

malutenka

Upieczony filet z kurczaka i warzywa z patelni :) 5 minut roboty, a jakie pyszne.

didi_loczek

Filet z kurczaka nadziewany pomidorami i mozarellą, do tego ziemniaki i kalafior.

jestynka

Cytat: golinda w 13 Sty 2014, 16:45:58o potraw mięsnych spożywaj brokuły, szparagi, kalafior, kapustę, seler, fasolę szparagową, cukinie, ogórki, kiełki, rzepę, paprykę, bakłażany, awokado, zieloną sałatę lub szpinak.

a gdzie ziemniaki? ;)
dla mnie pełen obiad to ziemniaki + mięso/ryba+ wyżej wymienione warzywa

szelma

Cytat: jestynka w 16 Sty 2014, 23:21:26dla mnie pełen obiad to ziemniaki + mięso/ryba+ wyżej wymienione warzywa

NIGDY nie jadam takiego obiadu :D Nawet jeśli mięso/rybę zastąpić czymś wege, to i tak nie jadam takich obiadów :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

a ja jadam ziemniaki od roku, czyli odkąd moge w zasadzie tylko ziemniaki, buraki, dynie, marchewke :headbang:

w niewielkich ilosciach brokuły, szparagi, fasolkę szparagową, reszta sie nie nadaje :crying:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Kasia

A co złego w ziemniakach?
U mnie obiad to tez z reguły ziemniaki/ryż/kasza/makaron + mięso/ryba + warzywa surowe/gotowane.
Sporadycznie jadamy obiady "jednogarnkowe"

szelma

Nic złego. Po prostu odniosłam się do tego, co jestynka powiedziała, że dla niej obiad to musi być mięso/ryba+ziemniaki+warzywa. A ziemniaki jadam, ale rzadko i zazwyczaj jako część jednogarnkowca albo czegoś w tym stylu lub z piekarnika. Gotowanych ziemniorów nie lubię.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

callja

Cytat: wrobelek0403 w 17 Sty 2014, 09:11:20a ja jadam ziemniaki od roku, czyli odkąd moge w zasadzie tylko ziemniaki, buraki, dynie, marchewke headbang

w niewielkich ilosciach brokuły, szparagi, fasolkę szparagową, reszta sie nie nadaje
:empathy:
My wczoraj jedliśmy jednogarnkowca z wolnowaru - ziemniaki, brokuły, cebula, pierś z kurczaka. Zwykle staram się nie łączyć mięsa z ziemniakami (zalecenie dietetyczki), ale tym razem złamałam zasadę :// Dziś były gotowane ziemniaki + buraczki na ciepło. Jutro pewnie będzie też coś ziemniaczanego, bo ziemniory niedrogie, a my w niedostatku ;) I tylko tyje się po nich konkursowo :zly:

wróbelku, coś takiego mam jeszcze w planach:
http://wegannerd.blogspot.com/2013/12/buraki-po-burgunsku.html
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

mobka

Nie prawda, ziemniaki nie tucza. Tyle że buraki i ziemniaki to ta sama grupa weglowodanowa.
U mnie wczoraj naleśniki z serem i brzoskwiniami 

konwalia

Ja bym się ziemniakami z burakami nie najadla ;)
pewnie, ze ziemniaki nie tucza tylko dodatki do nich

zuzia

u nas wczoraj spaghetti
dzisiaj kebab made by konwalia :D :D :D

malutenka

u mnie skrzydełka kurczęce upieczone w rękawie i "sałatka" z rukoli i pomidorów.

mobka

Dziś pikantne pulpeciki z książki z Lidla.

callja

Cytat: konwalia w 19 Sty 2014, 08:55:39Ja bym się ziemniakami z burakami nie najadla
No, ja się wczoraj opchałam jak dzika ośliczka ;) A i nader "pojemny" P. nie narzekał, o dziwo!!

Dziś był gulasz wołowo-cukiniowy z wolnowara, a na deser owsiano-kokosowe crumble, bbbb smaczne wyszło. Na jutro już udusiłam cebulę z czosnkiem, a rano nastawię buraki po burgundzku. Zaszaleliśmy niedzielnie z wołowiną, trzeba pooszczędzać teraz = będzie bezmięsnie lol lol
We wtorek pewnie zrobię zapiekankę ziemniaczaną.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

wis

U nas było wczoraj sushi, na dzisiaj planuję tortilla de patatas :)

ddu

wis, najedz się tego sushi na zapas, bo niedługo będziesz miała bana :P