Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ishka82

zupa cukiniowa...pyszniasta :)

wis

Żurek :)
Śląski, ale po mojemu ;)

inkageo

Imagine there is no hate

ishka82

inkageo, wygląda smakowicie :)

ze_nitka

Inka :) to jakas wyższa szkoła jazdy :) Wygląda super

Kasia

Super. Ciasto robiłas sama czy to kupione? Jakie to ciasto?

inkageo

Cytat: Kasia w 24 Sie 2013, 17:21:32
Super. Ciasto robiłas sama czy to kupione? Jakie to ciasto?
Robiłam :)
Kruche kupiłam raz, takie w rulonie, zrobiłam na nim tartę szpinakową z fetą, podałam gościom, a spód okazał się być słodki, bardzo słodki :D
Imagine there is no hate

ishka82

Cytat: doda w 25 Sie 2013, 23:06:09
czym doprawiasz?
doprawianie w fazie testów, bo robiłam dopiero drugi raz ;) ale dałam standardowo pieprz, sól, a do tego ostrą papryczkę, świeży imbir i na koniec zabieliłam mlekiem kokosowym, bo było bardzo ostre ;) pierwszy raz podobnie, ale bez papryczki...a no i ja robię zupę krem i podaję go posypanego parmezanem :)

callja

Cytat: ishka82 w 24 Sie 2013, 14:07:26
zupa cukiniowa...pyszniasta :)
Kurczę, cukinię jadam ostatnio w hurtowych ilościach, a z zupa mi nie po drodze ://
Super cukinki kupowałam ostatnio w Lidlu, młodziuteńkie, właściciwie w ogóle bez pestek - nawet ich nie obieram ze skórki, bo nie ma takiej potrzeby.

Trzeba będzie wreszcie wziąć na klatę fakt zbliżającej się jesieni i popełnić dyniową... z dyni uprażonej uprzednio w wolnowarze :D
Zresztą wolnowar na chodzie niemal nieustannie - wczoraj był omlet z pieczarkami na śniadanie, a na obiadokolację pierś z indyka w cukinii i cebulce, pyyyycha :D
Na dziś coś wymyślę, mam jeszcze jedną pierś indyczą, bakłażan, cukinie i soczewicę - będzie gulasz jak ta lala :knuje:

Lava cake już sobie daruję, i tak od wolnowarowania zamiast chudnąć, to tyłki nam rosną, wrrrrrrrrr, choć jedzenie bezglutenowe i beztłuszczowe...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

calla

Cytat: callja w 26 Sie 2013, 16:19:30

Super cukinki kupowałam ostatnio w Lidlu, młodziuteńkie, właściciwie w ogóle bez pestek - nawet ich nie obieram ze skórki, bo nie ma takiej potrzeby.

Nigdy nie obieram cukinii.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

ishka82

Cytat: doda w 26 Sie 2013, 18:16:37raz robiłam z cukinii ale wyszło mdłe. ten imbir mi się podoba Grin
tak, ten imbir i posypanie parmezanem zdecydowanie wyciągają smak :) a ja robię tak, że  gotuję wywar z warzyw i kurzego cycka (później go kroję i jest jako wkładka do zupy), pokrojoną cukinię plus czosnek plus imbir podsmażam i podduszam na patelni, jak zmięknie (szybko), to blenduję i dolewam do wywaru, doprawiam i gotowe :) pierwszy raz nie zabielałam niczym i dodałam ziemniaki...ziemniaki mi nie pasowały ;) zabielać tez nie trzeba, ale teraz tak wyostrzyłam, ze musiałam trochę złagodzić smak lol w sumie można zrobić i delikatną i ostrą, co kto lubi i na co ma ochotę :)

Dodany tekst: pon, 26 sie 2013, 19:23:59

Cytat: calla w 26 Sie 2013, 17:16:37
Nigdy nie obieram cukinii.
ja też nie :)

callja

Cytat: calla w 26 Sie 2013, 18:16:37Nigdy nie obieram cukinii.
Obierałam, gdy zdarzyło mi się kupić takie ogromniaste - wtedy skórka byłą twarda jak rzemień...

Teraz kicham na to ;)
I właśnie dusi mi się gulasz indyczo-bakłążanowo-cukiniowo-pomidorowy i tak pachnie, że ahhhhhhhhhhhhhhhh :dreaming: Cukinia ofkors nie obrana :D
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

rudasekawf

U mnie ostatnio po najmniejszej linii oporu, grill - skrzydełka, kalafior + fasolka szparagowa i jajko, makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym lol

calla

Cytat: rudasekawf w 27 Sie 2013, 09:32:08
U mnie ostatnio po najmniejszej linii oporu, grill - skrzydełka, kalafior + fasolka szparagowa i jajko, makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym lol

uwielbiam taka linie oporu :D
W sobote byl grill na czele z kaszanka :)
A tydzien wczesniej strus i papryczki jalapeno z serkiem i boczkiem :)

szelma

Cytat: calla w 27 Sie 2013, 11:29:05uwielbiam taka linie oporu

Błędną? ;)

Ja ostatnio zrobiłam rewelacyjnego grilla z wegańskimi potrawami - były marynowane oberżyny, słodkie ziemniaki z limonką i imbirem, grzyby portobello i wegeburgery :D Mnią mnią mnią :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

mayagaramond

Cytat: calla w 27 Sie 2013, 11:29:05W sobote byl grill na czele z kaszanka

mniam, mniam :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

didi_loczek

Kurzy cycek faszerowany cukinią i pieczarkami, do tego fryty i tzatzyki :).

Na jutro planuję krupnik.

calla

konwalia

Rosół z domowym makaronem i ruskie z cebulka i boczkiem, mniam

aniak1211

U nas karkowka z kiszonym od siostry:)

konwalia

pomidorowa i naleśniki z bita smietana i borowkami/malinami

rudasekawf

Nie zamknęłam drzwiczek z zamrażarki i trochę mięsa mi się rozmroziło :/ Musiałam przerobić i tak:

- kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i serem
- tortille z kurzym cyckiem
- gulasz wieprzowy z kaszą
- gołąbki

inkageo

Rudasek aaaaaaaaaa!
Imagine there is no hate

aniak1211

rudasekawf
Szalona,
to ja dzis znajomych mam na obiedzie i nie narobilam tyle:D