Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

Cytat: salsa w 20 Lis 2012, 20:24:23
ja dzis sobie zrobiłam najprostsze możliwe danie : makaron + czosnek + natka + bazylia + pomidorki koktajlowe + parmezan + oliwa

o jeżu jeżu ile ja tego zjadłam :D :D
eee nie najprostsze ;) ja robię oliwa, natka, czosnek, sól

salsa

konwalia tak tez czasem robie :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mobka

Dzis mam zupe dyniowa i bede zaraz fasolke po bretonsku robic :D

Wczoraj byl kurczak z ryzem i sosem ze sloika firmy Pataks ;) Pycha :D

jo_miekka

Polędwiczki wieprzowe w jabłkach i śliwkach. Z kaszą gryczaną.

salsa

ja mam na dzis dorsza, ale nie wiem co do niego zrobie, pewnie sałatkę jaką :)

rudasekawf

wczoraj pierś z indyka w przyprawach z kaszą,
dzisiaj zupa ogórkowa,

Zrobiliśmy wczoraj 120 pierogów z mięsem wraz z T. Pierwszy raz widziałam faceta lepiącego pierogi :dreaming:

wrobelek0403

rudasekawf wow :D

P mi obiecuje, ze jak zrobie ciasto, to bedzie lepił, tyle, ze ja nawet ciasta ni umiem :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

mobka

Moj lepi :D Al emoj w kuchni juz w zasadzie wszystko robi.

Dzisiaj bedzie dyniowa i chyba nadziewany filet z indyka z parowaru (pieczarki, mozarella, suszone poidory), ryz i jakies warzywo...

salsa

Cytat: rudasekawf w 22 Lis 2012, 05:56:54Pierwszy raz widziałam faceta lepiącego pierogi dreaming
he he to powinnaś do mnie przed wigilią wpaść
moja mama robi ciasto i farsz a ja, brat i tata lepimy - sa oczywiście zawody na ilość jakość kształt i w ogóle :)
bardzo było fajnie, jak sie okazało ze u G. podobnie to wygląda - ciocia robi ciasto i farsz a moj maz jego kuzyn kuzynka i dziadek lepią pierogi :D

rudasekawf

Cytat: salsa w 22 Lis 2012, 10:58:11he he to powinnas do mnie przed wigilią wpaść
moja mam robi ciasto i farsz a ja brat i tata lepimy - sa oczywiście zawody na ilosc jakośc kształt i w ogole Smiley
bardzo było mi fajnie, jak sie okazało ze u G. podobnie to wygląda - ciocia robi ciasto i farsz a moj maz jego kuzyn kuzynka i dziadek lepią pierogi Cheesy
super sprawa, u mnie robiła to zawsze sama mama, mój były mąż palcem nie ruszył, więc jest to dla mnie nowość. Fana tradycja u Was :)

Ja stworzę własną tradycję i jak będą dzieci to z nimi będziemy lepili :)

salsa

my do tej pory z mężem  rozchodzimy się na przygotowania - ja jade pomoc do mojego domu rodzinnego a mąz do swojego - najczesciej jedziemy wieczorem dzień przed wigilią i cały dzien wigilijny do kolacji każde spędza pomagając w swoim domu rodzinnym - dopiero na wigilię się znowu spotykamy - tak ustaliliśmy, bo w obu domach jest full roboty i trzeba pomoc i koniec

rudasekawf

Cytat: salsa w 22 Lis 2012, 11:10:20
my do tej pory z mężem  rozchodzimy się na przygotowania - ja jade pomoc do mojego domu rodzinnego a mąz do swojego - najczesciej jedziemy wieczorem dzień przed wigilią i cały dzien wigilijny do kolacji każde spędza pomagając w swoim domu rodzinnym - dopiero na wigilię się znowu spotykamy - tak ustaliliśmy, bo w obu domach jest full roboty i trzeba pomoc i koniec

hmmmm, ciekawe rozwiązanie, a kto robi wszystko u Was?

Dodany tekst: 22 Lis 2012, 11:13:03

Tyle przygotowań przed świętami, pieczenia itd. że ja nie wyściubiam nosa z domu.

Jedynie makówki gotujemy wspólnie z mamą

salsa

Cytat: rudasekawf w 22 Lis 2012, 11:12:13hmmmm, ciekawe rozwiązanie, a kto robi wszystko u Was?
u nas? kochana my zamykamy mieszkanie na 4 spusty i dymamy 200 km na święta :D nie mamy tu rodziny, cała rodzina i moja i męza jest za to w bliskiej odległosci od siebie wiec jadąc tam na swieta mamy ich wszystkich na miejscu
wigilie mamy dwie - zaczynamy w jednym domu - potem 15 min samochodem i jestesmy w drugim domu i w nim zostajemy na noc (co roku zmieniamy kolejnośc)
potem w 1. dzien swiat po południu) jedziemy do moich dziadków a w drug dzien albo do mnie albo do męza (najczesciej to jest ten dom, w ktorym zaczęliśmy wigilię, bo tu spedzamy przy stole tylko poł godizny moze godzine

to jest misterny plan

po świętach musimy odpocząć :D :D

wrobelek0403

fajnie macie z tym lepieniem pierogów. :)

ja tylko ciastka pieke i zawożę, a tak to przyjezdzam na gotowe :blush:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zosia2007

laski poszukuje jakiegos obiadu wegetarianskiego na weekend, ma byc dla 5 osob, najlepiej taki, ktory mozna dzien wczesniej przytowoac i sie nie narobic mocno.
myslalam moze o canelloni ze szpinakiem. jakies inne propozycje?

rudasekawf

Cytat: salsa w 22 Lis 2012, 11:27:26u nas? kochana my zamykamy mieszkanie na 4 spusty i dymamy 200 km na święta
Z tego co piszesz to misterny plan serio :)

My mamy blisko do moich rodziców, a do rodziców T. bardzo blisko. Ale właśnie planujemy jak im powiedziec, że wigilię zrobimy sami.

wrobelek0403

zosia2007 albo lasagne, jedna warstwa ze szpinakiem, druga z zielonym groszkiem i beszamelem.

wszelkie tarty z c. francuskiego z warzywami albo grzybami - łatwo sie je odgrzewa.

mozna cos takiego:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/gnocchi_dyniowe/przepis.html

rudasekawf

pieczone camemberty z ziemniaczkami i surówką,

camemberty w cieście francuskim

zapiekanka serowa z makaronem,

zupa z soczewicy

Dodany tekst: 22 Lis 2012, 12:02:42

papryki nadziewane warzywami i ryżem

pomidorki nadziewane  twarogiem w sosie pomidorowym

zosia2007

:beer:

Dodany tekst: 22 Lis 2012, 12:33:36

zrobie jakas tarte i abo lazanie albo canelloni
no i ta zupa z soczewicy mnie intryguje. ruda masz przepis?

wrobelek0403

zosia2007

no to jeszcze raz :beer:
dziekuje serdecznie

emcia

zosia2007
zrób, warto
bardzo smaczne sa takie zupy

ishka82

dzisiaj makaron z suszonymi pomidorami, oliwkami, czosnkiem, fetą i parmezanem...mniam :)

emcia

to juz obiad zaraz? mam jakieś rybne kotlety chyba