Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

callja

U mnie uduszona dynia czeka na ciąg dalszy, będzie jakiś gulaszozup, trza jeszcze do tego kuraka poddusić.
Ino na razie mdła ta dynia jak licho :ohboy:

edit:
część dyni przerobiona na gulasz (z oregano, octem balsamico, wermutem i mlekiem sojowym :crazy:) - wyglądało toto nieszczególnie, ale wyszło pycha, P. łasował aż mu się uszy trzęsły
reszta dyni ma teraz postać zupy dyniowo-pomidorowej, będzie na jutro
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

magoo

zupa krem z zielonych warzyw, to tego grzanki z serem i czosnkiem

wrobelek0403

klopsiki z jaglanką i do tego surowka z kiszonej, co okazało sie zabójstwem dla mojego żołądka :( no nie moge jesc kiszonej, buuuuu
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007

pstrąg pieczony, puree z ziemniaków i kalafiora, szpinak

jutro bedzie rosol i spaghetti bolonesse
no chyba ze znajde jakis fajny przepis na cos z miesa mielonego

abkasia

Zosia u mnie bedzie rosl i pulpety chyba w sosie pieczarkowym, ziemnaiki i buraczki na cieplo
Mialy byc mielone, ale smazone nam nie sluzy...

kasiad

Cytat: wrobelek0403 w 27 Paź 2012, 13:10:02
myslałam, ze mama Was tak obdarowała :)

ze sobą na wynos też dała :)
a dzisiaj były placki ziemniaczane by Tata :) 3 lata ich nie robił, ale gdy kilka dni temu zapytałam, czy by nie usmażył, zgodził się bez wahania :) a nikt nie robi takich placków jak On :)

tiliam

Zupa gulaszowa
Spagetti z mięskiem i sosem toscana

niewiemjaka

pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli z ziemniakami i buraczkami by mama

malutenka

Będzie makaron z kurczakiem, bazylią i orzechami włoskimi.

suegro

Kotlety z soczewicy, brokuły i sałatka z pomidorów.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

goga

W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

Chermelle

zupa krem cebulowa by ja

pizza by mąż

wrobelek0403

zupa dyniowa z mlekiem kokosowym. Jednak nie moj smak - to mleko. Dobrze, ze nie wlałam go gara, tylko do miski. na jutro bedzie juz normalna ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

a ja przeeepyszną ogórkową, mniam!!!

emcia

Cytat: golinda w 02 Lis 2012, 17:00:25
a ja przeeepyszną ogórkową, mniam!!!
kwaśna? :)

suegro

Spaghetti z rybką i sosem pomidorowym z kaparami.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

abkasia

Jakis mielony pulpet z ryby... Fuj..

golinda

abkasia, biedna, nie wchodź tu ;)

magoo

ryba z frytkami  :mocking:

a wczoraj była pyszna lasagne ze szpinakiem i grzybami

callja

wegańska zupa-krem z pieczonej dyni hokkaido
pyszna :)

callja

Cytat: doda w 03 Lis 2012, 21:53:06powiedz jak robisz!
Na oko ;)
Poimprowizowałam opierając się troszkę na strefowym wątku dyniowym, rezultat zaskakująco fajny ;)

Półtorej niedużej dyni hokkaido wyszorowałam, pokroiłam w ósemki (nie trzeba obierać), wypestkowałam, ułożyłam na blasze (dobrze wyłożyć papierem do pieczenia, bo skubana puszcza sporo soku), pokropiłam troszkę oliwą i wsadziłam do piekarnika na około pół godziny - termoobieg, 180 stopni. Wystudziłam, zblendowałam na krem. Osobno wygotowałam w litrze wody kilka listków laurowych + ziarenek ziela angielskiego, kilka zmiażdżonych ząbków czosnku i dużą cebulę (można ją "spalić" jak do rosołu ;) ). Scedziłam ten wywar, rozpuściłam w nim trzy wegańskie kostki rosołowe bez glutaminianu, dodałam do zimnego puree dyniowego i jeszcze raz wszystko zblendowałam. Dopełniłam wrzątkiem (powinno wyjść około 4 litrów zupy), dosmaczyłam: ocet winny (spoooro!!), imbir też sporo, chilli, sól czosnkowa, trochę białego pieprzu, łyżeczka cukru i sporo słodkiej papryki. W pierwotnym założeniu miałam dodać jeszcze mleczko kokosowe lub mleko sojowe, ale nie było to potrzebne - smak wyszedł super, a zupa kremowa i gęsta. No i fajnie pomarańczowa :)
P. zajadał, aż mu sie uszy trzęsły ;)
Następnym razem dla urozmaicenia pewnie dodam mleczko, a i trochę oregano (by malutenka) może dać ciekawy efekt :)

Z połówki surowej hokkaido upiekłam ciasto mocno cynamonowe, co się umordowałam blendując surową dynię, to moje :crazy: Ciasto ok, choć cytując golindę dupy nie urywa, natomiast zupa mnią  :D

callja

Cytat: doda w 03 Lis 2012, 22:38:40trzecie podejście na pewno będzie
No to :beer: pod podejście sukcesowe
Wcale nie byłam pewna, co mi z tej dzisiejszej rzeźby wyjdzie, pełen spontan...
maya coś pisała o dosmaczaniu zupy alkoholem :knuje:

wrobelek0403

callja o wlasnie, jeszcze nie robiłam z pieczonej dyni. musze koniecznie wpróbowac :D

wczoraj miałam krem z brokułów, a dzis bedzie makaron z kurczakiem cytrynowym :)