Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

laski, jak gotujecie kasze jaglana??? ja kiedys raz zrobiłam, niby wg przepisu i wyszła mi bezsmakowa pulpa :zly:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

fasolka1980

Wroblos, kaszy jaglanej nie nalezy mieszac jezeli ma byc na sypko

Ja najpierw suchą kaszę podprazam chwilkę w garnku, zalewam wrzatkiem zeby wyplukac zanieczyszczenia, odzedzam i jeszcze raz zalewam wrzatkiem. I juz nie mieszam.

emcia

robie albo w szybkowarze albo na patelni /każdą kaszę albo ryż/
podsmażam na odrobinie oleju, przyprawiam masalą i dolewam wody z "rosołkiem" co jakis czas

wrobelek0403

fasolka1980 a nie przywiera Ci?? ja robiłam w garnku z grubym dnem, a i tak potem skrobałam :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

abkasia

lakarz mi kazal odstawic sol...
co ja teraz bede jadla???
ale jutro bogracz :D

wrobelek0403

emcia, doda, dzieki :) znaczy sie musze probowac do skutku :)

golinda

pięknie dziś! będzie grill!

sonja

U nas pierogi ruskie. Jeszcze tylko je skleić muszę :D

jestynka

Cytat: abkasia w 25 Wrz 2012, 21:01:41
lakarz mi kazal odstawic sol...
co ja teraz bede jadla???
ale jutro bogracz :D

dlaczego masz odstawić?
ponoć pomocne w diecie bez soli sązioła prowanswalskie

abkasia

rudasekawf

środa zupa z cieciorki <mniam>
czwartek bitki w sosie śmietanowo ziołowym na kolację pizzerinki

callja

Cytat: rudasekawf w 28 Wrz 2012, 08:43:28środa zupa z cieciorki
Ooooo, przepis ładnie poproszę!!
Właśnie mam ciecierzycę do wykorzystania, a pomysłu brak - z hummusem jakoś nie chce mi się bawić ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

abkasia

Ja wlasnie bede humus robila ;)

wrobelek0403

brokułowa z kaszą jaglaną i pestkami dyni :)

kasza wyszła sypka, niestety na dnie sie przypaliła :zly:

callja

Cytat: wrobelek0403 w 30 Wrz 2012, 14:23:12z kaszą jaglaną
Popularna tu ostatnio jest :) Też lubię, a moja żelazna "specjalność domu" to jaglanka zapiekana ze śliwkami (lub powidłami śliwkowymi, poza sezonem). Teraz muszę pokombinować z wersją bezlaktozową - do tej pory robiłam z dodatkiem jogurtu...

zosia2007

zupa pieczarkowa, poledwiczki z pieczonymi ziewmniakami i sosem pieczarkowym

na jutro zorbilam makaron ze szpinakiem, kurczakeim i feta

wrobelek0403

Cytat: callja w 30 Wrz 2012, 13:52:11
Popularna tu ostatnio jest :) Też lubię, a moja żelazna "specjalność domu" to jaglanka zapiekana ze śliwkami (lub powidłami śliwkowymi, poza sezonem). Teraz muszę pokombinować z wersją bezlaktozową - do tej pory robiłam z dodatkiem jogurtu...

to ja jestem zainteresowana, bo tez odstawiłam laktoze :headbang:

callja

Cytat: wrobelek0403 w 30 Wrz 2012, 23:28:27bo tez odstawiłam laktoze
Da się przeżyć, mleka krowiego ani koziego nie tykam od około pół roku :empathy: Wykorzystuję sojowe (niedrogie a smaczne kupuję w... Biedronce!!), kokosowe, zerkam na owsiane ale drogie jest jak licho. Do zup - kokosowe, do ciast, bezglutenowych naleśników, placuszków czy pankejksów daję sojowe. Ciasto wegańskie bez cukru smakuje wszystkim :D

Zapiekankę robiłam dotąd tak, że ugotowana kasze mieszałam z jogurtem roztrzepanym z jajkami - polowe masy układałam w formie do zapiekania, na to śliwki świeże lub powidla (spooooro), znowu kasza, wierzch smarowałam odrobiną masy jajeczno-jogurtowej (ładnie się rumieniło :) ).. I do pieca na jakieś 45 minut do godziny.
Opcjonalnie śliwki lub powidła posypywałam dość grubo cynamonem.
Myślę że zastąpienie jogurtu mlekiem sojowym lub śmietanką kokosową może dać fajny efekt :knuje: tylko jajek  trzeba będzie (tak myślę) dać więcej, by związać masę z kaszy...
Jajka są w Twojej diecie dozwolone??

szelma

Nie wiem, jak w PL to wygląda cenowo, ale ja kupuję takie normalne mleko bez laktozy. Na sojowe jestem uczulona, ryżowe jest ohydne, owsiane też takie se, a to bez laktozy ma normalny smak mleka i nic mi po nim nie jest :)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

callja, super ten przepis.

ja podobnie robie ryz z jabłkami i nawet nie dodaje smietanki, tylko robie kogel-mogel i ubijam piane z białek i dzieki temu jest odpowiednio rzadkie :)

Dodany tekst: 01 Paź 2012, 11:30:05

szelma mowisz?? to bede szukac, nawet nie wiedziałam ze cos takiego istnieje :D :beer:

szelma

U nas są z obniżoną zawartością laktozy i bez laktozy w ogóle. W szczegóły nie wchodziłam, ale na mój żołądek to pomaga (tzn. to bez laktozy w ogóle - to z obniżoną zawartością dalej mi szkodziło).
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

cherry

Cytat: wrobelek0403 w 01 Paź 2012, 12:29:30szelma mowisz?? to bede szukac, nawet nie wiedziałam ze cos takiego istnieje
wrobel tu to mleko jest oznaczone -L (tez taka marka, duzo produktow sie pojawia  - maslo, jogurty, ser...)
sery typu parmezan tez prawie nie zawieraja laktozy
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

magoo

placki ziemniaczane by mama z ziemniaków by wujek :D

wrobelek0403