Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

didi_loczek

Cytat: mobka w 17 Cze 2012, 17:44:59
Jak robicie?

Najchętniej na przerośniętym żeberku. Reszta podobnie jak rudasek.

Zalewam zimną wodą mięso i gotuję na wolnym ogniu, w międzyczasie zbieram szumowiny. Solę, daję odrobinę vegety, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, włoszczyznę (seler, por, marchewka, pietruszka) ziemniaki w kostkę (ale ze 2 małe bo nie lubię gęstego) i jak się chwilę pogotuje, daję na końcu kaszę jęczmienną (na oko, ze 2-3 łyżki). Gotuję aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Podaję posypaną natką pietruszki.

mobka

No to robie identycznie, ale jednak mu czegos brakuje...

rudasekawf

Cytat: mobka w 17 Cze 2012, 20:58:46
No to robie identycznie, ale jednak mu czegos brakuje...
dużo zależy od proporcji dodanej kaszy i jej grubości ( inaczej smakuje z drobnej a inaczej ze średniej jęczmiennej).

jo_miekka

Nie lubię krupniku. Jedyna zupa jakiej nie lubię chyba.

rudasekawf

Cytat: jo_miekka w 17 Cze 2012, 22:03:04Nie lubię krupniku. Jedyna zupa jakiej nie lubię chyba.
kiedyś też nie lubiłam, u rodziców jak mieszkałam, sama jak robię to lubię lol szpinaku też w domu nie jadłam, a sama jak zrobię to zjem  :]

jo_miekka

A to tak mam z rosołem.
I, co ciekawe, mój jest taki sam jak Mamy, ale lubię :)

rudasekawf

Cytat: jo_miekka w 17 Cze 2012, 22:09:40A to tak mam z rosołem.
I, co ciekawe, mój jest taki sam jak Mamy, ale lubię
dużo jest takich rzeczy, np. żur, bałam się co tam mama wcisnęła za tłuste mięcha, a jak sama zrobię to dokładnie wiem co i jak :)

mobka

Ja zupy chyba wszystkie lubie, ale rzadko robe, bo sama zupa to na obiad z amalo, a dwa dania za duzo ;)

rudasekawf

Cytat: mobka w 17 Cze 2012, 22:12:56bo sama zupa to na obiad z amalo,
??? za mało? ja często robię samą zupę na obiad, żur z kiełbaską, gulaszowa, z soczewicy, ogórkowa. Wiadomo, że nie sama "woda" tylko jakieś konkrety w niej.

mobka

Rudasek no za malo. My zjadamy wielkie michy mega gestej i za 2h jestesmy glodni :D

suegro

Cytat: jo_miekka w 17 Cze 2012, 22:09:40A to tak mam z rosołem.

Ooo, ja też tak mam.
Całe życie nie lubiłam rosołu a mój własny mi smakuje. Ale jest inny niż ten mamowy.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

tez nie lubie krupniku, bo jest bez wyrazu - moze mobka to o to chodzi? :> ze on nigdy lepszy nie bedzie? :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

rudasekawf

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 17 Cze 2012, 23:04:46bo jest bez wyrazu
no nie jest to baaaardo wyrazista zupa, ale dobrze doprawiona solą i pieprzem jest smaczna ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: rudasekawf w 17 Cze 2012, 22:07:00
no nie jest to baaaardo wyrazista zupa, ale dobrze doprawiona solą i pieprzem jest dobra ;)
nie nie :d mam wrazenie, ze ta kasza w siebie wciaga caly smak i wywozi na orbite :D bo potem tego smaku w kaszy tez nie czuje ;D a dobrze doprawione pieprzem i sola to wiesz - na wszystko wale pieprz i sol ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jo_miekka

Norka

Dziś nowość - "gulasz" z zielonego groszku, bobu, czosnku, szpinaku, listków mięty i szynki. Dla mnie dość przeciętny smak, ale dla męża rewelacja - trzeba będzie powtórzyć :/

zuzia

ja uwielbiam krupnik
tylko nie daję natki a koperek w sporej ilości

wrobelek0403

wlasnie zrobiłam wielki garnek ogórkowej na udku z kuraka i z ziemniaczkami :D

ja całe zycie nie znosiłam rosołu, nienawidziłam tych tłustych ok z "wiejskiej kury" :bad: i jeszcze ta zielona pietrucha co właziła w zeby, koszmar z dziecinstwa :crazy:

teraz zjem chudy na wołowinie/ew. z dodatkiem kaczki, zwłaszcza jak jestem chora albo mam kaca :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zuzia

która to napisała o białej kiełbasie? :walkiem:

mobka

I o rosole!

Dodany tekst: 18 Cze 2012, 06:19:30

I teraz nie wiem, czego mi sie chce: pomidorowej ukochanej, rosolu czy krupniku!

suegro

Dziś racuchy z jabłkami i koktajl truskawkowo-miętowy. :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: mobka w 18 Cze 2012, 07:18:56I teraz nie wiem, czego mi sie chce: pomidorowej ukochanej, rosolu czy krupniku!

pomidorowej! ja zrobiłam na rosole z ninkowego kogutka
niach!!!

mobka

Golinda, no oczywiscie, ze pomidorowej. Jutro robie :D

Helena

Ooo racuchy jutro zrobie mniammm