Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

inkageo nie zapomnij najpierw posegregować podle rozmiaru

inkageo

Cytat: elvelve w 25 Sty 2012, 17:12:28
inkageo nie zapomnij najpierw posegregować podle rozmiaru
Miałam łatwo, bo były podobne  :rotfl:
Imagine there is no hate

rudasekawf

Cytat: elvelve w 25 Sty 2012, 16:44:12sama nie mogę w to uwierzyć: ryż zapiekany z jabłkami
pewnie za chwilę będę głodna
hehe to tak w moim stylu :) poza ostatnim tygodniem oczywiście ;P i jak byłaś głodna szybko?

abkasia

udka pieczone w ketchupie i majonezie :D

magdarynka

żeberka w sosie, kasza, surowka z kiszonej kapusty
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

dzisiaj mam muszle makarone ze szpinakiem i fetą dla mnie i mamy, dla M. i taty zapiekanke makaronowa z miesem i pieczarkami

rudasekawf

Cytat: magdalinska w 26 Sty 2012, 11:13:59dzisiaj mam muszle makarone ze szpinakiem i fetą dla mnie i mamy, dla M. i taty zapiekanke makaronowa z miesem i pieczarkami
Ostatnio widziałam takie muszle w sklepie i się zastanawiałam czy aby na pewno o te chodzi. One miały tak z 4 cm długości, nie ma problemu, żeby je nafaszerować czymś? bo jak rozumiem farsz daje się do surowego makaronu, potem do sosu i się zapieka?

magdalinska

nie, gotuje je. Niektore sie rozwalaja troche, ale wiekszosc ładnie trzyma kszałt

rudasekawf

Cytat: magdalinska w 26 Sty 2012, 13:05:30nie, gotuje je. Niektore sie rozwalaja troche, ale wiekszosc ładnie trzyma kszałt
dobrze, że spytałam,bo wcisnęłabym do surowego :)

magdalinska

:) ale wiesz, ja wszystko gotuje - cannelloni, lazanie ;)

salsa

Cytat: magdalinska w 26 Sty 2012, 13:54:27
:) ale wiesz, ja wszystko gotuje - cannelloni, lazanie ;)
ja nigdy - układam surowy makaron czy to na lasagne czy pakuje do suchego canneloni
nie lubie rozgotowanego makaronu :D :D

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

calla

Cytat: Alexis w 26 Sty 2012, 15:04:17
ja makaron do lasagne/canelloni wrzucam do gotującej wody na ok. 10 sek.

ja tez!

od tej Waszej rozmowy poszlam do sklepu po mieso mielone i bede gotowac spaghetti.

Tymczasem jem bigos swiateczny :)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

rudasekawf

Cytat: salsa w 26 Sty 2012, 14:44:53ja nigdy - układam surowy makaron czy to na lasagne czy pakuje do suchego canneloni
też tak robię i mam zawsze odpowiedni miękki, więc nie ma po co sobie więcej roboty robić :)

Na obiad dziś paróweczki w cieście drożdżowym.

wrobelek0403

Cytat: salsa w 26 Sty 2012, 14:44:53
ja nigdy - układam surowy makaron czy to na lasagne czy pakuje do suchego canneloni
nie lubie rozgotowanego makaronu :D :D

hmmm, na niektórych pudełkach pisze, zeby gotowac, a na innych ze bez gotowania. ja sie raczej tym kieruje. bałabym sie, ze taka surowa lasagne, kt kazali ugotowac nie upiecze sie potem :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

calla

zuzia

wrobelek0403
my kiedyś kupowaliśmy lasagne malmy - nie kazali go gotować co dla nas było wygodne a po upieczeniu wszystko było ok.

rudasekawf

makaron do lasagne kupuję marki tesco, kosztuje coś około 2,9 za paczkę. Robiąc lasagne daję surowy makaron, podlewam każdą warstwę dość obficie beszamelem i zapiekam trochę dłużej, bo ok 45 min/180 stopniach. Najczęściej robię rano, a jemy na obiad popołudniu, bo lubimy jak się odstoi już trochę  i bardziej zwiąże.

Dziś M. na obiad ma Golindową tartę z boczkiem, ja wyciągnęłam dla siebie dorsza, tylko jeszcze nie wiem jak go przyrządzić. Macie jakieś sprawdzone przepisy?

rudasekawf

Cytat: Alexis w 27 Sty 2012, 09:00:32dorsz wymieszany w tłuczonymi ziemniakami, czosnek, koperek, pietruszka, przyprawy
ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce i usmażyć Smiley
brzmi na prawdę dobrze :) zobaczę czy uda mi się podskoczyć i kupić pietruszkę, bo deficyt w domu.

salsa

Cytat: wrobelek0403 w 26 Sty 2012, 19:48:24
hmmm, na niektórych pudełkach pisze, zeby gotowac, a na innych ze bez gotowania. ja sie raczej tym kieruje. bałabym sie, ze taka surowa lasagne, kt kazali ugotowac nie upiecze sie potem :knuje:

ja nie patrze na to czy napisali gotowac lub nie gotowac
nigdy nie gotuje - w tym sosie makaron zawsze sie upiecze niezaleznie od firmy - choc do lasagne czy canelloni najbardziej lubie makarony melissy :)
wazne ejst dla mnie, zeby ten makaron mimo pieczenia w tym sosie był al dente czego po obgotowaniu nawet b. krótkim nie da się juz niestety osiągnąć

Cytat: rudasekawf w 27 Sty 2012, 08:57:33ja wyciągnęłam dla siebie dorsza, tylko jeszcze nie wiem jak go przyrządzić.
dorsz mniam mniam
jedna z moich ulubionych ryb :) najbardziej lubie upieczony albo usmazony bez panierki na łyzce oliwy - do tego cytryna czasem troche masełka i koperek - lubie dorsza tak bardzo ze mogłabym go jesc w ogole bez przypraw ;)

a jak jezcze jest do tego surówka z kiszonej kapuchy to jzu w ogole bajka :)

rudasekawf

Cytat: salsa w 27 Sty 2012, 09:10:46najbardziej lubie upieczony albo usmazony bez panierki na łyzce oliwy - do tego cytryna czasem troche masełka i koperek - lubie dorsza tak bardzo ze mogłabym go jesc w ogole bez przypraw
Znalazłam kilka przepisów i na wszystkie mi ślinka cieknie. Na pewno nie chcę go w panierce pieczonego, więc albo na masełku bez panierki, albo w piekarniku z folii.

Koniecznie muszę wypróbować też przepis alexis na te koleciki rybne, bo brzmi fantastycznie.

salsa

Cytat: Alexis w 27 Sty 2012, 09:17:08ja w zasadzie żadnego innego nie kupuję
ewentualnie pełnoziarnisty Lubelli, a jak chcę coś bardziej wymyślnego to Barilli
ten pełnoziarnisty L. super - jak nie przepadam za makaronami tej firmy to ten jest naprawdę naprawdę :)
B. tez :)

ale faktycznie kupujemy głownie makarony Primo Gusto Melissa

calla

nie znam sie na polskich makaronach kompletnie.
Jak mam cos ugotowac, to zawsze jest klapa.

Barille wielbie od kilku lat i ciesze sie, ze do pl dotarla :)

margareta

Cytat: Alexis w 27 Sty 2012, 09:00:32
rudasek, ja bym zrobiła z niego kotleciki rybne
dorsz wymieszany w tłuczonymi ziemniakami, czosnek, koperek, pietruszka, przyprawy
ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce i usmażyć :)
Dorsza trzeba zmielić?