Boski jablecznik

Zaczęty przez calla, 14 Maj 2010, 22:22:46

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

calla

Lepszego jeszcze nie jadlam. Dziele sie przepisem :-)


Spod:

150g sucharkow
100g wiórków kokosowych
30g cukru
150g masla albo margaryny

Biszkopt:

4 jajka
3 lyzki goracej wody
120g cukru
1 cukier waniliowy
150g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

1000g musu jabłkowego
600g smietany
2 lyzki cukru pudru
1 smietanfix
50g wiórków kokosowych


Wykonanie:

Sucharki rozgnieść na drobno. Można sobie pomoc walkiem do ciasta.
Dodac do nich wiorki kokosowe, cukier i maslo. Wszystko razem zmiksowac na najmniejszych obrotach.

Wyłożyć na blache (30 x 40 cm) posmarowana tluszczem i delikatnie przyklepac.

Nastepnie jajka i wode miksowac na najwyższych obrotach przez 1 minute.
Cukier zmieszac z cukrem waniliowym i stopniowo dodawac do masy, i miksowac przez nastepne 2 minuty.
Make zmieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i krotko zmiksowac na najniższych obrotach.
Gotowa mase wyłożyć na suchary i wstawic do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni) i piec ok. 20 minut.
Upieczone ciato wyjac i ponakluwac wykalaczka.
Wylac na nie mus jabłkowy i pozostawic do ostygniecia.

Nastepnie do smietany dodajemy cukier puder i smietanfix i razem wszystko miksujemy. Wykladamy na wierzch ciasta.

Wiorki kokosowe prazymy na patelni i posypujemy nimi śmietanę.

Ciasto jest od razu gotowe do jedzenia :-)

Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

wrobelek0403

calla, super :D

i wreszcie widze, ze ktos nazywa jabłecznikiem jabłecznik a nie szarlotke ;) 
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

calla

wrobelek0403 bo to do szarlotki jest malo podobne ;-)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

aniak1211

O tej porze takie smakolyki ogladac :D
ale bym zjadla :)

A smietana to 36% ???

calla

Cytat: aniak1211 w 14 Maj 2010, 22:34:31
O tej porze takie smakolyki ogladac :D
ale bym zjadla :)

A smietana to 36% ???

Ja dalam 30%.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

wrobelek0403

#5
calla zasadnicza roznica jest taka: w szarlotce jabłka sie piecze z ciastem, w jabłeczniku - kładzie na zimno na upieczonym spodzie :)

wiele osob na szarlotke mowi jabłecznik ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

Cytat: wrobelek0403 w 15 Maj 2010, 13:37:41w szarlotce jabłka sie piecze z ciastem, w jabłeczniku - kładzie na zimno na upieczonym spodzie Smiley

wiele osob na szarlotke mowi jabłecznik wink
Tego to nie wiedzialam :D