Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szelma

Cytat: golinda w 20 Maj 2013, 11:49:08no no, szelmo, co Ty na to?
Lofty są ze skóry eko?

Doprawdy nie potrzebuję Twojej pomocy, golindo, w robieniu rachunku sumienia, zwłaszcza że nie ma się co łudzić, że Twoje pytanie bierze się z troski o zwierzątka a nie z chęci dokopania mi. I jakże mi przykro, że muszę Cię rozczarować: odkąd jestem 100% wege, nie kupiłam niczego ze skóry. Ale nie wiem jeszcze, czy będę się tego zawsze trzymać, bo kwestia zwierząt i niezabijania jest tylko jednym z wielu powodów dla mojej diety, a sztuczne tworzywa ekologicznie są takie se. Jednakowoż w rzeczy samej - loftów już nie planuję kupować. I jest mi z tym całkiem ok :)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

suegro

Cytat: dragonfly w 20 Maj 2013, 20:20:24chyba nie doczytalas co napisalam na poczatku - jest mi zupelnie obojetne co kto je albo czego nie je

No chyba nie jest obojętne skoro komentujesz tak jak później. ;)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

Cytat: suegro w 20 Maj 2013, 19:41:35
No chyba nie obojętne skoro komentujesz tak jak później. ;)
ale ze sie dziwie, ze raz szkoda a raz nie szkoda zwierzatka? ;)
i przypominam, ze to Ty uzylas slowa "hipokrytka", a nie takie byly moje intencje.

Kasia

Skóra ekologiczna chyba taka eko do końca nie jest, z jednej strony oszczędza zwierzęta (na plus eko) ale często jest to po prostu szkodliwy dla środowiska materiał plastikopodobny (no i to juz eko nie jest). Znowu skóra naturalna ulega pieknemy rozkladowi, łatwiej ja zutyliziwac itd.

Tak samo jak z ta segregacja śmieci, niby eko ale ..... jak podliczymy ile hektolitrow wody pójdzie na oplukanie tych wszystkich pudelek po jogurtach, butelek to juz takie eko sie to nie wydaje.

suegro

Cytat: dragonfly w 20 Maj 2013, 20:49:19ale ze sie dziwie, ze raz szkoda a raz nie szkoda zwierzatka?

Szkoda może być zawsze, ale nie zawsze możemy/umiemy z wszystkiego zrezygnować, prawda?

Józef Piłsudski

szelma

Ja nie kumam bojowo-oceniającego nastawienia z obu stron. Mnie doprawdy rybka, co ludzie jedzą - nie będę wyrywać kotletów z ręki, odejmować steków od ust i psikać farbą na skórzane torby. Ale dlaczego mięsożercy mają mieć większe prawo do oceny moich wyborów i tego, czy jedząc sałatę, mam na sobie buty z recyklingowanych butelek czy ze skóry? Nie ich interes. Osobiście próbuję być niekłopotliwa i nienarzucająca się w kwestii wege - nie oczekuję, że gospodarze będą dla mnie gotować oddzielny obiad, podam gościom mięso, jeśli tylko chcą, w knajpie nie będę robić scen, że moje warzywa dotykały mięsa itd. Bo fanatyczność jest mało miła w relacjach ogólnoludzkiach i tyle.

dragonfly

no widzisz szelma, bo ty jestes idealna wege :) (i nie jest to szyderstwo)
bez sensu, ze sie czujesz jakbys byla atakowana, tak samo jak ja czuje sie bez sensu, ze nie moge sie dziwic, ze ktos ideologicznie nie zje steka ale buty juz kupi, i ze to moje zdziwienie jest odbierane jako jakis atak....

suegro

Cytat: dragonfly w 20 Maj 2013, 21:29:21bez sensu, ze sie czujesz jakbys byla atakowana, tak samo jak ja czuje sie bez sensu, ze nie moge sie dziwic, ze ktos ideologicznie nie zje steka ale buty juz kupi, i ze to moje zdziwienie jest odbierane jako jakis atak....

A ja się czuję bez sensu, że nie mogę dziwić, że ktoś się dziwi. :D

Dodany tekst: 20 Maj 2013, 20:31:10

Cytat: szelma w 20 Maj 2013, 21:13:04Bo fanatyczność jest mało miła w relacjach ogólnoludzkiach i tyle.

haj fajf!

Józef Piłsudski

dragonfly

Cytat: suegro w 20 Maj 2013, 20:30:50A ja się czuję bez sensu, że nie mogę dziwić, że ktoś się dziwi. Cheesy
zebymy tylko dziwkami nie zostaly od tego dziwienia lol 

suegro

Józef Piłsudski

szelma

Miło mi, dragonie :) Staram się - mam przykład byłej koleżanki z pracy i stanowczo nie chcę być takim wege-betonem jak ona, bo to ciężko z kimś takim żyć.

goga

Cytat: szelma w 16 Maj 2013, 13:09:26
Można żyć i bez mleka i jego pochodnych - tylko trzeba wiedzieć, co jeść, żeby nie mieć niedoborów.

to pisałaś jak mówiłysmy o tym pełno- i niepełnowartościowym białku - możesz podać, co w zamian?

i jakieś przykłady tego co jesz? czasem z dzieciakami dyskutujemy na różne tematy - żywieniowe też i nie ukrywam, że przydałaby mi się taka wiedza
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

szelma

Ogólnie kieruję się wytycznymi z tej strony: http://www.nomeatathlete.com/ To głównie kwestia łączenia różnych produktów - życie o samej sałacie to kiepski pomysł ;) Strączki, pełen przemiał, nasiona, orzechy, soja (ale to nie za często) i "dziwactwa" typu quinoa, amarantus, chia itd. To białkowo. Pozostaje jeszcze kwestia żelaza i wapnia, ale są dodawane do wielu produktów typowo wege.

Nie poczuwam się do bycia ekspertem i ciągle czytam i się uczę - NMA, "Biegaj i jedz" Scotta Jurka, VegWeb, wege blogi itd. :)

goga

ok - dzieki - na razie tyle mi wystarczy :)  poczytam więcej na ten temat :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

wrobelek0403

w sumie to nawet nie mogłabym zostac wege, bo na wszystkie zamienniki, które szelma wymieniła, mam embargo ;D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

suegro

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 21 Maj 2013, 13:53:50
Już nie dyskutujesz? :D

eee, w dupie to mam ;)
mam gdzieś biedne zwierzątka, czy to na talerzu, czy na nogach, co kto je, ile śpi, te hodowle etc.
mam gdzieś ekologię, wk...a mnie, że będę musiała segregować śmieci, leję wodę pod prysznicem ile wlezie i tak dalej i tak dalej...

szelma

Ale widać nie masz w dupie tego, co ja mam na talerzu i na nogach ;) Co w zasadzie ładnie podsumowuje dyskusję :D

golinda

mnie temat już po prostu znudził

Dodany tekst: 21 Maj 2013, 18:14:50

ale niesamowity jest fakt Twojego nagłego pojawienia się tu po mojej odp na post su

lol

szelma

Doprawdy niesamowity jest fakt, ze nowe odpowiedzi w watkach wyskakuja mi w nieprzeczytanych...

mayagaramond

Cytat: golinda w 21 Maj 2013, 18:53:04mam gdzieś biedne zwierzątka

Nie rusza cię w jakich warunkach są hodowane ani jak zabijane (zagazowywane,
żywcem obdzierane za skory itp.)?

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

Cytat: mayagaramond w 22 Maj 2013, 17:48:59
Nie rusza cię w jakich warunkach są hodowane ani jak zabijane (zagazowywane,
żywcem obdzierane za skory itp.)?

no słabe to jest, jasne
mówiąc "mam gdzieś biedne zwierzątka" bardziej chodziło mi o to, że hodujemy je po to, żeby je zjeść. no tak jest ten świat ułożony. nie kupuje np. jajek od kur fermowych, bo to podłe co oni z nimi robią. kupuję kurki/kogutki od pani z targu. jak zabite zostały świnie, z których jem kotlety, nie sprawdzam. nie chce mi się, nie mam na to czasu ani ochoty. ale wiem, o co pytasz, znam te realia i fajne to nie jest - zgoda! a z jedzenia mięsa nie zrezygnuję. hodować nie będę.

ciekawe tylko, że kogoś interesuje, jak są hodowane zwierzęta, kiedy ma je jeść, a już średnio, kiedy kupuje piękne kurtki/buty/torebki skórzane

mayagaramond

Cytat: golinda w 22 Maj 2013, 18:55:47ciekawe tylko, że kogoś interesuje, jak są hodowane zwierzęta, kiedy ma je jeść, a już średnio, kiedy kupuje piękne kurtki/buty/torebki skórzane

Mnie interesuje, ale niestety ciężko to sprawdzić, a unijne przepisy nie wystarczają. I moge np. zrezygnować z kurtki z futrzanym kołnierzem z zary,
no ale kupując buty (nawet prady) nie wiem nic o warunkach hodowli...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"