Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

goga

też nie przepadam za mięsem - ale zawiera ono pełnowartościowe białko, dlatego powinny je jeść dzieci w okresie dojrzewania, rosliny maja niepełnowartościowe czyli trzeba ich zjadac więcej i można uzupełnic te niedobory serem i mlekiem
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

jestynka

o to może dlatego jak próbowałam przejśc na wegetarianizm (ideologicznie)  w wieku dojrzewania to organizm domagał się mięsa. Po miesięcu niejedzenia kiełbasa mi się w nocy śniła :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

Można żyć i bez mleka i jego pochodnych - tylko trzeba wiedzieć, co jeść, żeby nie mieć niedoborów.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

goga

pewnie tak - ale to już wyższa szkoła jazdy :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

fasolka1980

Cytat: szelma w 16 Maj 2013, 13:09:26
Można żyć i bez mleka i jego pochodnych - tylko trzeba wiedzieć, co jeść, żeby nie mieć niedoborów.

Przerabiamy to teraz. No latwe nie jest.

szelma

Też przerabiam, może nie w wersji superrygorystycznej, ale jednak - łatwo nie jest, ale tragedii nie ma :)

golinda

ale chcecie czy musicie nie jeść mięsa?

suegro

Mnie od mięsa odrzuca, nie mam w ogóle na nie ochoty.
Nie wiąże się z żadną decyzją.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

golinda

jak ktoś nie lubi albo mu szkodzi to spoko, rozumiem
ale wszelkie dorabianie do tego ideologii typu: "biedne zwierzątka" to coś dziwacznego dla mnie
albo że rośliny coś boli. no kamon lol

szelma

Mięsa nie jem z przyczyn ideologiczno-zdrowotnych. Szkoda mi zwierzątek i środowiska naturalnego. I nie wierzę w to, że szprycowane hormonami mięso pełne wody jest dla mnie dobre - a mięsa ogólnie nie lubię, więc nie widzę sensu zmuszać się do jedzenia. Wolę w zamian zjeść inne rzeczy, które łatwiej mi kupić z dobrego źródła i które mi smakują. Mleka i mlekopochodnych nie mogę, bo nie toleruję laktozy. To w skrócie.

fasolka1980

Golinda, moj maz, wegetarianin dostal zalecenie od lekarza by odstawic na jakis czas nabial, a zwlaszcza sery. No i tak od 2 miesiecy z rzeczy zwierzecych je tylko jajka. Ja chcac nie chcac gotuje bardziej pod niego. Nie jem miesa od ok 2 miesiecy i nie brakuje mi go. Odkrywam nowe smaki- weganskie burgery, pasty i pasztety z fasoli, serki z migdalow itd.

jestynka

to z takich rzeczy ostatnio zrobilam z koleżanką pyszny "pasztet" z soczewicy. Bardziej mi pasuje nazwa pasta deo tego.

suegro

Cytat: szelma w 16 Maj 2013, 21:37:42Mięsa nie jem z przyczyn ideologiczno-zdrowotnych. Szkoda mi zwierzątek i środowiska naturalnego. I nie wierzę w to, że szprycowane hormonami mięso pełne wody jest dla mnie dobre

O dokładnie tak, z tych powodów cieszę się też, że mnie naturalnie odrzuca od mięsa.
Natomiast gdybym miała naturalną chęć na mięso to pewnie bym jadła. Rodzice zaszczepili mi ideę "słuchania organizmu". ;)

Józef Piłsudski

mayagaramond

Mieso lubie i nie potrafilabym z niego zupelnie zrezygnowac, ale warunki w jakich obecnie hodowane sa zwierzeta sa tragiczne...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

maya, warunki to raz, a dwa jak sobie ostatnio poczytałam o nielegalnych ubojniach w Polsce, to odechciało mi sie schabowego na długo ...
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 18 Maj 2013, 13:03:25
maya, warunki to raz, a dwa jak sobie ostatnio poczytałam o nielegalnych ubojniach w Polsce, to odechciało mi sie schabowego na długo ...

nawet nie chce sobie tego wyobrazac...

Tu rozwiazaniem jest zakup miesa bio, bo wtedy zwierzaki maja wiecej miejsca. Ale jedzac na stolowce, nie wiem gdzie kupuja mieso...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

dragonfly

mnie tam wszystkie vege nie ruszaja, kazdy niech robi (je) co tam chce, ale ;) :

1. jak przychodza znajomi vege to z oczywistych wzgledow robie praktycznie dwie np. kolacje, w sumie nawet fajnie, bo zawsze na jakies nowe potrawy sie napatocze (salaty przeciez nie podam, nie? ;) ) - tylko dlaczego jak my idziemy do vege to nikt nam opcji "schabowego" nie daje, i to juz nie jest fair ;)

2. jak ktos mi mowi, ze nie jada miecha to "biedne zwierzatka" a popyla w skorzanych bucikach / torebkach / rekawiczkach to jakos tak nie halo troche ;D

mayagaramond

Cytat: dragonfly w 20 Maj 2013, 00:44:022. jak ktos mi mowi, ze nie jada miecha to "biedne zwierzatka" a popyla w skorzanych bucikach / torebkach / rekawiczkach to jakos tak nie halo troche

zgadzam sie.

Tak jak pisalam mieso jadam, nosze tez skorzane buty czy ciuchy, ale kupujac produkt chcialabym miec pewnosc, ze zwierzeta sa traktowane po ludzku... O ile przy wyrobach miesnych mozna to jeszcze zagwarantowac, to
przy ubraniach nie.

golinda

Cytat: dragonfly w 20 Maj 2013, 00:44:022. jak ktos mi mowi, ze nie jada miecha to "biedne zwierzatka" a popyla w skorzanych bucikach / torebkach / rekawiczkach to jakos tak nie halo troche Grin

no no, szelmo, co Ty na to? ;)
Lofty są ze skóry eko? :D

aniak1211

Cytat: dragonfly w 20 Maj 2013, 00:44:02jak ktos mi mowi, ze nie jada miecha to "biedne zwierzatka" a popyla w skorzanych bucikach / torebkach / rekawiczkach to jakos tak nie halo troche Grin
Dokladnie:)

suegro

Cytat: dragonfly w 20 Maj 2013, 00:44:022. jak ktos mi mowi, ze nie jada miecha to "biedne zwierzatka" a popyla w skorzanych bucikach / torebkach / rekawiczkach to jakos tak nie halo troche

Dlaczego?
Naprawdę czujesz się w porządku komentując czyjś światopogląd i osobiste wybory?

Każdy rezygnuje z tego co uważa za stosowne i wtedy kiedy uważa za stosowne.

Przykładowo staram się żyć ekologicznie - segreguję śmieci, nie używam foliówek itp, ale nie z wszystkiego umiem zrezygnować. Np z długich kąpieli. I to znaczy, że od razu jestem hipokrytką, bo "nie spełniam wszystkich norm"?

Rezygnacja z mięsa z powodów ideologicznych to jeden krok, potem mogą być następne. Albo i nie.

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 20 Maj 2013, 18:08:43
Dlaczego?
Naprawdę czujesz się w porządku komentując czyjś światopogląd i osobiste wybory?

Każdy rezygnuje z tego co uważa za stosowne i wtedy kiedy uważa za stosowne.

Przykładowo staram się żyć ekologicznie - segreguję śmieci, nie używam foliówek itp, ale nie z wszystkiego umiem zrezygnować. Np z długich kąpieli. I to znaczy, że od razu jestem hipokrytką, bo "nie spełniam wszystkich norm"?

Rezygnacja z mięsa z powodów ideologicznych to jeden krok, potem mogą być następne. Albo i nie.

śmieci etc. a długie kąpiele to nie jest analogia do niejedzenia biednych zwierzątek, ale noszenia ich skór

suegro

Cytat: golinda w 20 Maj 2013, 19:48:48śmieci etc. a długie kąpiele to nie jest analogia do niejedzenia biednych zwierzątek, ale noszenia ich skór

Dla mnie jest.

Dodany tekst: 20 Maj 2013, 19:03:15

To co będzie analogią - seks przedmałżeński u katolika?

Józef Piłsudski

dragonfly

Cytat: suegro w 20 Maj 2013, 18:08:43Naprawdę czujesz się w porządku komentując czyjś światopogląd i osobiste wybory?
bez przesady su ;)
chyba nie doczytalas co napisalam na poczatku - jest mi zupelnie obojetne co kto je albo czego nie je ;D
ale jak ktos mowi, ze mu szkoda zwierzatek i dlatego nie je miesa ale juz nie ma nic przeciwko kupowaniu np. tych nieszczesnych butow to ja nie rozumiem, zwierzatka juz nie szkoda, ta krowa sama sie chyba pociela, co? ;)