Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szelma

Wróbel, no wiem, kumam przekaz, ale jednakowoż to o zebach zabrzmiało dość ogólnie - stąd reakcja. A co do artykułu to mam mieszane uczucia. Z chęcią obejrzałabym te filmy.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

jestynka

Cytat: wrobelek0403 w 15 Maj 2013, 11:46:05co 5 przemian i med chinską tez stosuje i on uwaza, ze człowiek w zimie w naszym klimacie powinien jesc co najmniej 3 ciepłe posiłki dziennie, bo to ożywia organizm. hehe Cheesy

to nie trafiąl na ortodoksa który twierdzi ,że tylko ciepłe posilki
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Cytat: jestynka w 15 Maj 2013, 11:08:44
to nie trafiąl na ortodoksa który twierdzi ,że tylko ciepłe posilki

jestynka, mnie bardziej chodziło o to, ze jest mnostwo pomysłów na diete, i do kazdego mozna dorobić ideologie. tylko po co??? zeby przekonac innych?? wazne chyba, zeby mnie odpowiadało to co jem. :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

współczuję osobnikom li tylko roślinożernym ciągłej konieczności żarcia i/lub krótkiego snu
tylko na mięchu organizm przesypia noce ;)

fasolka1980

Cytat: golinda w 15 Maj 2013, 18:04:14
współczuję osobnikom li tylko roślinożernym ciągłej konieczności żarcia i/lub krótkiego snu
tylko na mięchu organizm przesypia noce ;)

Ze co prosze??

golinda

Cytat: fasolka1980 w 15 Maj 2013, 21:35:21Ze co prosze??

ale o co pytasz?
nie wiesz, że tylko mięsożercy są w stanie przespać "ciurkiem" ok. 8-10h?
istoty roślinożerne z założenia sypiają o wiele krócej, bo brak im odpowiedniej ilości zmagazynowanej energii (mówię tu o stworzeniach z założenia roślino lub mięsożernych a nie o ludziach którzy akurat mają ochotę jeść tylko sałatę)

a że samym zielskiem ciężko się na dłuższy czas najeść, to roślinożercy muszą jeść o wiele częściej

fasolka1980

Golinda, skad tak teoria? Juz nawet moj maz jest tego calkowitym zaprzeczeniem ;) moze spac ciurkiem wiecej niz 10h gdyby mu pozwolic. A jada za rzadko, co nie jest dla niego dobre, niestety. Miesa nie je od 20 lat.

suegro

Cytat: golinda w 15 Maj 2013, 21:41:31nie wiesz, że tylko mięsożercy są w stanie przespać "ciurkiem" ok. 8-10h?
istoty roślinożerne z założenia sypiają o wiele krócej, bo brak im odpowiedniej ilości zmagazynowanej energii (mówię tu o stworzeniach z założenia roślino lub mięsożernych a nie o ludziach którzy akurat mają ochotę jeść tylko sałatę)

Możesz podać źródło tej teorii?

Dodany tekst: 15 Maj 2013, 21:48:26

Cytat: golinda w 15 Maj 2013, 21:41:31a że samym zielskiem ciężko się na dłuższy czas najeść, to roślinożercy muszą jeść o wiele częściej

To akurat jest dużo zdrowsze niż jadanie raz a porządnie.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 15 Maj 2013, 22:47:22To akurat jest dużo zdrowsze niż jadanie raz a porządnie.

no od raz a porządnie może tak, ale nie od kilka razy ;)

a źródło teorii to Science Channel (tak się chyba nazywa ten program)
kiedyś dawno widziałam też na ten temat artykuł w niemieckiej gazecie, Spieglu zdaje się, ale dziś pewności nie mam

Dodany tekst: 15 Maj 2013, 21:54:50

Cytat: fasolka1980 w 15 Maj 2013, 22:44:59Juz nawet moj maz jest tego calkowitym zaprzeczeniem

no to przecież piszę, że mowa o "naturalnych" roślinożercach
ludzie są z natury mięsożerni i ci którzy wbrew swojej naturze żywią się tylko "zielonym" po prostu przyzwyczaili układ pokarmowy
ale to zdrowe wcale nie jest (choć oni wszyscy powiedzą, że super zdrowe - dyskutować nie będę)

suegro

Cytat: golinda w 15 Maj 2013, 22:53:04a źródło teorii to Science Channel (tak się chyba nazywa ten program)
kiedyś dawno widziałam też na ten temat artykuł w niemieckiej gazecie, Spieglu zdaje się, ale dziś pewności nie mam

Chętnie bym poczytała.

Bardzo mało jem mięsa, mniej więcej raz na 2-3 miesiące. Przyszło to naturalnie, nie miałam parcia żadnego.
Sypiam świetnie, nawet za długo.

Wyniki badań jutro odbieram, więc dowiem się czy to służy również mojemu zdrowiu.

Józef Piłsudski

szelma

Dżiz, co za teoria :D Ja bym sie nie obrazka za sypianie krócej niż to u mnie normalne :D A skoro to niby argument o naturalnych roslinozercach, do ktorych czlowiek niby nie nalezy, to jak sie ma to do ludzi? :D Sorry, ale lol

jestynka

ja do tej pory b. miałam ochotę na mięso, faktycznie nie najadałam sie posiłkami roślinnymi, a teraz mam wrażenie ,że to się zmienia i jem coraz chętniej i coraz więcej warzyw i potrafię sie tym najeść.
może dlatego tak mam bo się robi ciepło.

szelma

Ale posiłek bez mięsa może być i pyszny, i wypełniający - tylko trzeba wiedzieć, co jeść. Wegetarianie nie muszą żyć o samej sałacie...

golinda

Cytat: szelma w 16 Maj 2013, 00:36:26A skoro to niby argument o naturalnych roslinozercach, do ktorych czlowiek niby nie nalezy, to jak sie ma to do ludzi?

no jak się ma? przecież ludzie od daaaawna żrą mięso
o czym ty mówisz?

szelma

No bo wyskakujesz z tekstem, że żal Ci osobników roślinożernych, bo śpią krótko. No to kogo Ci żal? Słoni i żyraf? Takiej empatii w stosunku do zwierząt po Tobie bym się nie spodziewała :P Wegetarian? No sama mówisz, że nie, bo to o naturalnie roślinożernych, a człowiek to niby nie. Więc kogo Ci tak żal? ;)

golinda

Cytat: szelma w 16 Maj 2013, 11:31:14Więc kogo Ci tak żal? wink

no w sumie nie żal mi ich, na własne życzenie są wiecznie głodni :D

suegro

Cytat: golinda w 16 Maj 2013, 11:25:57no jak się ma? przecież ludzie od daaaawna żrą mięso

Ale rośliny też żrą.
A mięso się żarło głównie dlatego, żeby mieć szybko i dużo siły do prac fizycznych. Kto teraz pracuje tak fizycznie jak dawniej?

Józef Piłsudski

golinda

ale masz rację, szelmo, iż brzmi to nielogiczne ;)

Dodany tekst: 16 Maj 2013, 10:33:54

Cytat: suegro w 16 Maj 2013, 11:33:03Kto teraz pracuje tak fizycznie jak dawniej?

panowie, którzy mi właśnie rozkopują ogród :D

szelma

Spoko :D Miło mi, że Ci mnie żal :D Nie spodziewałabym się :D

golinda

Cytat: szelma w 16 Maj 2013, 10:35:37
Spoko :D Miło mi, że Ci mnie żal :D Nie spodziewałabym się :D

ale tylko trochę i przez krótką chwilę, nie przesadzajmy z tą empatią ;)

suegro

Cytat: golinda w 16 Maj 2013, 11:33:24panowie, którzy mi właśnie rozkopują ogród

Czyli Ty nie. ;)

Dodany tekst: 16 Maj 2013, 10:47:09

Tak czy siak - nie przekonuje mnie w ogóle ta teoria.

Wyniki mam idealne, śpię dobrze, mogę dalej nie jeść mięsa. :D

Józef Piłsudski

jestynka

Cytat: szelma w 16 Maj 2013, 10:22:07
Ale posiłek bez mięsa może być i pyszny, i wypełniający - tylko trzeba wiedzieć, co jeść. Wegetarianie nie muszą żyć o samej sałacie...

ja tego nie kwestionuję, ale jak byłam u cioci wegetarianki przez tydz. to najadałam sie posiłkami  ,ale też szybciej byłam ŋlodna po posiłku.
nie mam nic przeciwko wegetarianskiej diecie

szelma

Cytat: golinda w 16 Maj 2013, 11:36:32ale tylko trochę i przez krótką chwilę, nie przesadzajmy z tą empatią

Spoko, cieszę się małymi rzeczami ;) I nie przesadzaj, faktycznie, bo Ci zaszkodzi ;)

jo_miekka

E tam. Najeść porządnie to się można węglowodanami. Mięso tu nie ma nic do rzeczy.
Znaczy się o sobie mówię :D

wrobelek0403

ja miecha do szczescia tez jakos szczególnie nie potrzebuje, przed dietą zywiłam sie głównie makaronem z sosami, zapiekankami, tartami, zupami - wszystko bez miesa. czasem tylko miałam ochote na cos ekstra - piersi z kaczki, albo stek.

teraz niestety jem piersi z kurczaka i indyka i po pierwsze nudne, po drugie ze smakiem roznie bywa. :/
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/