Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 19:56:32Są choroby, które nie wynikają z wcześniejszych przeżyć/traum/doświadczeń i wcale nie trzeba ich "przepracowywać".

wierzę na słowo, nie interesowałam się nigdy tym jakoś szczególnie

wrobelek0403

laski, ja przypominam, ze to otwarty watek ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

suegro

Cytat: Kasia w 24 Kwi 2013, 18:57:45
GOLINDA nawet tak nie mów. Te pigułki cudowne niestety nie są.

I mają skutki uboczne, które czasem odczuwam.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: Kasia w 24 Kwi 2013, 18:57:45
GOLINDA nawet tak nie mów. Te pigułki cudowne niestety nie są.

no wiem, wiem, ale czasem ciężko mi ze sobą i swoimi głupotami w głowie, których nie umiem zwalczyć
wzięłabym pigułkę i już. no ale takiej nie ma.

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 18:58:59

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 19:56:32Piszę pw.

ok

suegro

Józef Piłsudski

wrobelek0403

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 19:58:42no wiem, wiem, ale czasem ciężko mi ze sobą i swoimi głupotami w głowie, których nie umiem zwalczyć

no na takie "głupoty" (choc ja uwazam, ze to głupoty nie sa) jest wlasnie psycholog, psychoanalityk, terapeuta czy tp.

psychiatria zajmuje sie juz konkretnymi jednostkami chorobowymi, farmakologią.

poza tym, golinda pociesze Cie, ostatnio na rozprawie psychiatra stwierdził, ze 30% społeczenstwa cierpi na neurastenie (problemy z nastrojem, z emocjami), a drugie 30% ma zaburzenia osobowosci ktore w codziennym zyciu sa w zasadzie niedostrzegalne.

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 19:03:10

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 18:59:32
Ja wiem. :)

a to luz :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

suegro

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 19:48:32Cytat: suegro  Dzisiaj o 07:37:21
Ale bardzo ciężko samemu stwierdzić, że się ma problem.

to też zależy jaki

A i jeszcze nie dość, że samemu ciężko się zdiagnozować to np w moim przypadku około roku trwała obserwacja przez samego lekarza, który musiał wiele czynników wziąć pod uwagę, żeby ostatecznie postawić właściwą diagnozę.

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 19:06:16

Cytat: wrobelek0403 w 24 Kwi 2013, 20:02:49poza tym, golinda pociesze Cie, ostatnio na rozprawie psychiatra stwierdził, ze 30% społeczenstwa cierpi na neurastenie (problemy z nastrojem, z emocjami), a drugie 30% ma zaburzenia osobowosci ktore w codziennym zyciu sa w zasadzie niedostrzegalne.

Ja też uważam, że nie ma ludzi zdrowych tylko są niezdiagnozowani. :rotfl:

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 20:05:12Ja też uważam, że nie ma ludzi zdrowych tylko są niezdiagnozowani. rotfl

ale to małe pocieszenie ;)
ja ciągle myślę. i ciągle mam czarne myśli. nie wiem skąd bo przecież zawsze mi się wszystko układało.

suegro

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 20:07:28nie wiem skąd bo przecież zawsze mi się wszystko układało.

Ale to czasem nie ma znaczenia.

Mnie też ludzie pytają "skąd się to wzięło? Nie wiem. Zachorowałam w szczęśliwym dla mnie okresie.

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 20:20:45skąd się to wzięło?

u mnie zawsze było. odkąd pamiętam. tylko dotyczy różnych "spraw" w różnych okresach

suegro

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 19:22:41
u mnie zawsze było. odkąd pamiętam. tylko dotyczy różnych "spraw" w różnych okresach

Więc u Ciebie rzeczywiście raczej psycholog.

Józef Piłsudski

wrobelek0403

u mnie katalizatorem były kłopoty z M plus egzamin. nie radziłam sobie kompletnie ze sobą, byłam wybuchowa, płaczliwa, pare osób zwrociło mi zyczliwie uwage, ze zrobiłam sie nie do wytrzymania.

to mi dało kopa zeby sie za siebie zabrac. :)

golinda

moja upierdliwość dotyczy tylko mnie, na innych tego nie przenoszę

szelma

Bo to często jest tak, że najpierw trzeba zadziałać farmakologicznie, żeby opanować problem, a potem dopiero można zabrać się za terapię i dochodzenie do źródeł problemu.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

o ile oczywiscie to sa lęki.

czasem to po prostu wewnetrzny zal, wsciekłosc, niezrozumienie siebie. na to leków nie trzeba, chyba ze przybiera juz postac depresji.

szelma

Bo zależy, co komu dolega. Mnie pomogły same leki, na przykład.

suegro

Cytat: szelma w 24 Kwi 2013, 21:19:10Mnie pomogły same leki, na przykład.

Mnie, jak pisałam wcześniej, też.

Józef Piłsudski

wrobelek0403

jestynka

bardzo dużo kwestii poruszył ten psycholog.
Ja z psychologi pamiętam, że wykladowca nas uprzedzął rpzed powstającymi różnymi teoriami.
Ze jak się chce to można udowodnić tezę : odmawianie różańca ma wpływ na rozmażanie się niedzwiedzi polarnych" więc trzebasprawdzać jakimi narżedziami ktoś sie posługiwał i w jaki spośób potem prezentuje wnioski
niestety nie mam wiedzy by wejśc w dyskusję ,czy DDA to wymysł psychologów na ich potrzeby ,czy faktycznie istnieje.
Aczkolwiek wiele arumentów tego psychologa do mnie przemawia.
Tez mam podobne zdanie o psychoanalizie, o tym,że narzędzia dobierane badawcze dobierane sa "od czapy".

A pod koncówką wywiadu mogę ise podpisać, przykre jest to ,ze wiele osób próbuje bawić sie w psychologów, bo przeczytąło kilka ksiązek.
A tak na prawdę jest to trudna dziedzina.

wrobelek0403

jestynka, pewnie by trzeba ta jego ksiazke poczytac.

a co do psychterapeutów, to tez sie zgadzam i akurat jestem przeciwna "deregulacji". Psycholog prawie jak psychiatra, moze niezle napsuc i ktos powinien tego pilnowac.

a ze szarlatanów nie brakuje w wielu dziedzinach, to przykład:
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,114757,13838718,Surowa_dieta_Francis_Kenter.html facet jej wmówił, ze surowa dieta roslinna jest najlepsza i ona wierzy to jak ewangelie. :crazy: jakby człowiek był istota roslinozerną, to miałby zęby jak krowa, a nie kły i siekacze.

szelma

Wróbel, no akurat na diecie roślinnej można bardzo przyjemnie i zdrowo żyć i nie robić tym nikomu krzywdy - czego nie można powiedzieć o pseudopsychologach. Więc dietę roślinną proszę zostawić poza tematem szarlatanerii :)

I rozumiem, że chodzi Ci o artykuł i tę kobietę, ale to nie znaczy, że nie można żyć na diecie roślinnej, bo są różne odmiany - a kwestia zębów to akurat żaden argument :)

fasolka1980

wrobelek0403

szelma, ale ja pisałam tylko o tym konkretnym przypadku, diecie surowej i dorabianiu do tego ideologii, ze to rzekomo naturalna dieta człowieka od tysiecy lat. :)

takze spoko, nie czepiam sie wegetarian, wegan itd. :)

a swoją drogą, moja przyjaciółka chodzi do jakiegos lekarza, co 5 przemian i med chinską tez stosuje i on uwaza, ze człowiek w zimie w naszym klimacie powinien jesc co najmniej 3 ciepłe posiłki dziennie, bo to ożywia organizm. hehe :D