Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

Justynna

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 24 Kwi 2013, 16:25:01ale wiekszosc nie przyzna sie sama z siebie do klamstwa, jesli byliby tacy krystaliczni, ze by sie przyznawali to by nie klamali wczesniej wink
Ci przyznający się do kłamstw, to występują tylko w "Prawie Agaty" ;)

suegro

Poza tym ja cały czas nie neguję tego, że to co zrobiła było złe, przede wszystkim społecznie.

Mnie jej tylko po prostu żal. Tak po ludzku.
Musiała być bardzo nieszczęśliwa skoro do czegoś takiego się posunęła.

Rozumiem to mimo, że sama padłam ofiarą takiej osoby, osoby, która udawała i zmyślała różne problemy (na końcu nawet właśnie nowotwór) i wyłudziła ode mnie i znajomych kasę. Do tej pory kasy nie odzyskaliśmy.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Justynna

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 15:27:02
W ogóle zakładamy ze ona jest chora psychicznie. A akurat w to szczerze wątpię.
A ja biorę pod uwagę i to mocno.

zwierzatko_mojej_mamy

teraz nie zakladam choroby psychicznej - zakladam, ze jest czlowiekiem, ktory idiotycznie sklamal, a potem tak wiele osob w tym siedzialo, ze strach sie bylo przyznac, w zwiazku z czym sie nie przyznawala
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 16:27:02A akurat w to szczerze wątpię.

A ja wręcz przeciwnie.
Moim zdaniem byłaby to gra nie warta świeczki.

Józef Piłsudski

suegro

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 15:30:17
No i to ze ludzie robią gorsze rzeczy jakoś powinno wpływać na jej lagodniejsza ocenę?

Nie.
Pokazuję, że czasami choroba robi z człowiekiem różne rzeczy, niewyobrażalne dla osoby zdrowej.

Józef Piłsudski

Justynna

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 16:30:17No i to ze ludzie robią gorsze rzeczy jakoś powinno wpływać na jej lagodniejsza ocenę?
Nie, bo nie przez porównanie ocenia się ludzi.

zwierzatko_mojej_mamy

a czy tak trudno jest przyjac wersje, ze ani nie jest chora psychicznie, ani nie jest perfidna wyludzaczka dzialajaca od poczatku w celu organizowania zbiorek, tylko idiotka, ktora sklamala, bo zauwazyla, ze maz podczas diagnozowania wreszcie ja zauwazyl i byl tym wymarzonym i wspierajacym ksieciem z bajki, a potem bylo za duzo ludzi w tym wszystkim i nie wiedziala jak wybrnac? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 16:38:03naprawdę różnie się mozna bronić

Można.

Myślę, że każda z nas ocenia sytuację na podstawie swoich doświadczeń.
Ty niejedno widziałaś w sądzie, a ja niejedno u psychiatry.

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 15:42:13

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 24 Kwi 2013, 15:38:08
a czy tak trudno jest przyjac wersje, ze ani nie jest chora psychicznie, ani nie jest perfidna wyludzaczka dzialajaca od poczatku w celu organizowania zbiorek, tylko idiotka, ktora sklamala, bo zauwazyla, ze maz podczas diagnozowania wreszcie ja zauwazyl i byl tym wymarzonym i wspierajacym ksieciem z bajki, a potem bylo za duzo ludzi w tym wszystkim i nie wiedziala jak wybrnac? :>

Tak też mogło być.

Ale to już dla mnie podlega pod zaburzenia, które można leczyć. ;)

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 15:31:25Pytam wróbla i golindę.

Czy nie ma w nich odrobiny współczucia dla chorej osoby (jeśli jest chora).

ja już pisałam, że mam mało empatii dla takich osób
jak się jest chorym to się idzie do lekarza. no ale nie znam się na chorobach psychicznych, więc pewnie się mylę, bo to takie proste nie jest...
nie wierzę, że miała aż tak "zryty beret", że tego nie widziała, bo jednak w dość przemyślany sposób działała

suegro

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 17:59:47nie wierzę, że miała aż tak "zryty beret", że tego nie widziała, bo jednak w dość przemyślany sposób działała

Choroba nie musi powodować "ogłupienia".
I czasem nawet powoduje, że działa się "sprytniej" niż zdrowa osoba.

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 16:59:47
jak się jest chorym to się idzie do lekarza. no ale nie znam się na chorobach psychicznych, więc pewnie się mylę, bo to takie proste nie jest...

No nie jest.
Zwłaszcza, że u nas jeszcze tak mało jest zrozumienia dla chorób psychicznych i ludzie się tego wstydzą.
Bo nie chcą być "tacy".

Józef Piłsudski

Kasia

:champaign:
Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 15:09:26
Su jest dla mnie różnica choćby w mitomanii o której pisze Kasia a tym przypadkiem. Ona sobie zbudowała dochodowy przemysł z którego żyła, a nie bazowała jedynie na współczuciu.
Sorry

A nie nie. Moj kumpel tez niestety niektórych wykorzystuje. Teraz jestem w kontakcie z osoba od której pożyczył prawie 30tysiecy. Naklamal sromotnie. Nie wiem czy sie w sadzie nie skończy.
I moim zdaniem on jest chory, on nie panuje nad tymi klamstwami, bardzo dużo przez to traci i żeby sie utrzymać "na powierzchni" kłamie dalej.
Obserwuje co sie dzieje i naprawdę nie wiadomo jak mu pomoc tym bardziej ze ja oficjalnie o niczym nie wiem.

golinda

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 18:09:39Zwłaszcza, że u nas jeszcze tak mało jest zrozumienia dla chorób psychicznych i ludzie się tego wstydzą.

ale jak im ciężko, to chyba powinni iść? ciężko im z bólem gardełka i katarkiem i wtedy od razu lecą
a jak z psychiką ciężką, to czego się wstydzą?
ja akurat czuję, że moją psychiką ktoś z lekka powinien się zająć. tylko ciągle odwlekam, bo ja zawsze wszystko odwlekam.

suegro

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 18:18:14ale jak im ciężko, to chyba powinni iść? ciężko im z bólem gardełka i katarkiem i wtedy od razu lecą

Nie wiem zupełnie o czym piszesz i o co kaman?Kto lata z katarkiem?

No tak jest, że w Polsce chodzenie do psychologa lub psychiatry nie jest traktowane jak coś normalnego. Poza tym ciężko siebie samego zdiagnozować, a częściej ludzie się odwracają od "takiej" osoby niż sugerują lekarza. Ja miałam szczęścia, nie wiem w jakim miejscu teraz bym była gdyby mi ktoś nie pomógł. Sama tego nie widziałam i sama bym nie poleciała do lekarza.

A czego się wstydzą?Np takiego odbierania przez innych - że pojawi się etykietka "zrytego beretu".
Sama piszesz, że nie masz empatii do "takich jednostek".

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 18:25:51Nie wiem zupełnie o czym piszesz i o co kaman?Kto lata z katarkiem?

no ludziska! jak mają byle katarek czy kaszelek to od razu lecą do lekarza
ale jak coś z psychiką gorzej, to nie pójdą za żadne skarby świata

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 17:42:14

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 18:25:51Sama piszesz, że nie masz empatii do "takich jednostek".

nie mam empatii dla jednostek, które chorują i się nie leczą - o to mi chodziło
jeśli ktoś mówi, że ma problem i chodzi z tym do specjalisty, to ja bardzo podziwiam i popieram
moja przyjaciółka opowiada mi czasem o swoich sesjach. to bardzo interesujące i pouczające i widzę ile jej to daje.

wrobelek0403

golinda my tutaj funkcjonujemy troche na innym poziomie intelektualnym. (tu, znaczy na forum, mamy laski wykształcone, swiadome, itd).

w przewazającej czesci społeczenstwa chodzenie do psychiatry jest stygmatyzujace, do psychologa juz mniej, ale psychiatra to "lekarz od czubków". zdaje sobie sprawe, ze ciezko jest sie wybrac do psychiatry, zwłaszcza ze tacy ludzie najczesciej nie dostrzegają, ze mają problem: patrzy przykład alkoholików, którzy uwazają sie za "smakoszy piwa". nałóg to tez choroba o podłozu psychicznym.

uznanie kogos za alkoholika w zasadzie niewiele sie rozni od uznania kogos za psychicznego, wystrczy zobaczyc, ile inwektyw w jezyku potocznym odnosi sie do chorób psychicznych.

natomiast nie wierze, ze ta laska jest chora psychicznie - byc  moze ma jakies deficyty osobowosci, zresztą na pewno ma, bo człowiek majacy oparcie w bliskich nie wymysla czegos, co go nagle stawia na piedestale. w chorobe, prawdziwą chorobe nie wierze.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

suegro

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 18:40:42jeśli ktoś mówi, że ma problem i chodzi z tym do specjalisty, to ja bardzo podziwiam i popieram

Ale bardzo ciężko samemu stwierdzić, że się ma problem.
Ja nie umiałam.

Józef Piłsudski

golinda

wrobelek, ale zaczyna się od psychologa, prawda?
choć wiem, że dla sporej części społeczeństwa to jest rzeka nie do przeskoczenia
mam kolegę, niby wykształcony, "ogólnieświadomy", ma problemy rodzinne, nie umie ich rozwiązać, żyje w jakimś zawieszeniu
proponuję, żeby pogadał z psychologiem, z kimś kto może wskaże mu kierunek działania
i w takich momentach on mówi, że nie jest wariatem, żeby do psychologa chodzić... "bariera aplikacji" ;)

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 18:49:03

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 19:37:21Ale bardzo ciężko samemu stwierdzić, że się ma problem.

to też zależy jaki

suegro

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 19:48:32wrobelek, ale zaczyna się od psychologa, prawda?

Nie.
Np ja musiałam zacząć od leczenia farmakologicznego, bo najpierw trzeba mnie było postawić do jakiegokolwiek funkcjonowania.

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 18:50:27
Nie.
Np ja musiałam zacząć od leczenia farmakologicznego, bo najpierw trzeba mnie było postawić do jakiegokolwiek funkcjonowania.

a gdybyś była we wcześniejszym stadium?

suegro

I poza tym sama moja lekarka mi mówiła, żebym się nie przyznawała do tej choroby, bo może mi to zaszkodzić i że u nas jest to niefajnie odbierane.
Miała pacjentów, którzy tracili pracę, związki, mężowie/żony odwracali się od chorych itp

Józef Piłsudski

Kasia

Golinda niektóre choroby psychiczne maja podłoże zmian chemicznych w mózgu np. i żadne psychologiczne rozmowy nie dadzą takiego rezultatu jak leczenie czysto farmakologiczne.

golinda

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 19:53:07żebym się nie przyznawała do tej choroby

a mogę zapytać co to dokładnie za choroba?

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 18:55:47

Cytat: Kasia w 24 Kwi 2013, 18:55:07
Golinda niektóre choroby psychiczne maja podłoże zmian chemicznych w mózgu np. i żadne psychologiczne rozmowy nie dadzą takiego rezultatu jak leczenie czysto farmakologiczne.

no właśnie mi się marzy taka cudowna pigułka na moje schizy mózgowe ;)

suegro

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 18:51:36
a gdybyś była we wcześniejszym stadium?

Tego nie wiem.
Ale ja akurat z psychologa mało korzystałam (4-5 wizyt) i ona mi mówiła, że jeśli nie czuję potrzeby to wcale nie trzeba się zmuszać do terapii.

Są choroby, które nie wynikają z wcześniejszych przeżyć/traum/doświadczeń i wcale nie trzeba ich "przepracowywać".

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 17:56:59

Cytat: Kasia w 24 Kwi 2013, 18:55:07

Otóż to.

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 18:57:15

Cytat: golinda w 24 Kwi 2013, 19:55:14a mogę zapytać co to dokładnie za choroba?

Piszę pw.

Józef Piłsudski

Kasia

GOLINDA nawet tak nie mów. Te pigułki cudowne niestety nie są.