Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Angie

Cytat: malutenka w 24 Kwi 2013, 12:59:09
przeczytałam i rozryczałam się, a jestem w pracy i jestem głupia, że czytam w pracy.

:empathy: :empathy:
ja też się wzruszyłam, ale czytałam w domu ...

wrobelek0403

bardzo fajny i ciepły artykuł :)

choc sie nie rozryczałam ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 24 Kwi 2013, 12:23:47natomiast nie zal mi jej zupełnie. powinna zdrowo beknąc. to jest przykład oszustwa szkodliwego społecznie w stopniu najwyzszym.

:beer:

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

suegro

Pytam wróbla i golindę.

Czy nie ma w nich odrobiny współczucia dla chorej osoby (jeśli jest chora).

Józef Piłsudski

wrobelek0403

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 14:24:44
Nawet jeśli jest chora?

jesli jest chora, to jestem w stanie to zrozumiec. mowie o sytuacji, gdy jej działanie było swiadome i celowe.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

Ale to rozeznanie wynikało z choroby (jeśli to choroba). Tak jak przy zespole Muenchhausena - ci ludzie wiedzą, jak i co robić, ale robią to, bo są chorzy.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

suegro

To że mówi o tym z rozeznaniem teraz to jeszcze o niczym nie świadczy.
Konsekwencje powinna ponieść, oczywiście.

Ale żal mi, że właśnie tak postrzegane są choroby psychiczne.

Tak jak w tym komentarzu, który znalazłam na blogu:

"Choroba psychiczna, to też choroba. Tak samo długa i trudna w leczeniu jak np. rak. Często też tak samo nieuleczalna. Tylko jakoś łatwiej obudzić w sobie współczucie do chorego fizycznie, na którego twarzy odmalowuje się ból i który umie powiedzieć co go boli, niż do chorego psychicznie, który często wygląda z pozoru normalnie, a jeszcze częściej nie umie powiedzieć co mu jest, a nawet jak mówi, to go nie rozumiemy. "

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 14:48:43

szelma mnie też przyszedł do głowy zespół Muenchhausena.

Józef Piłsudski

Justynna

Np. mitomania to zaburzenie psychiczne i daleko mu do obłędu.

Dodany tekst: śro, 24 kwi 2013, 13:49:39

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 15:48:11Ale żal mi, że właśnie tak postrzegane są choroby psychiczne.
Mnie też.

Kasia

Cytat: Justynna w 24 Kwi 2013, 15:48:51Np. mitomania to zaburzenie psychiczne i daleko mu do obłędu.
nasz bliski kolega chyba na to cierpi
masakra jak on na poczekaniu kłamie a potem się z tego wyplatac nie może :( i brnie dalej.

suegro

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 14:50:44
A mi jest żal ze tyle osób kierując się współczuciem dało jej kasę, a jeszcze bardziej mi żal, ze tyle osób juz nigdy nikomu nie pomoze

Jeden żal drugiego żalu nie wyklucza.

Józef Piłsudski

suegro

Józef Piłsudski

suegro

Cytat: Justynna w 24 Kwi 2013, 14:48:51
Mnie też.

I tego, że można śmiało powiedzieć: "nie żal mi osoby chorej psychicznie, sama jest sobie winna".

Józef Piłsudski

suegro

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 16:06:17Ale ona od ludzi zbierała pieniądze. Żyła z tego , na wakacje pojechała.

Gorsze rzeczy związane z kasą robią ludzie chorzy psychicznie.

I ja nie mówię, że nie powinna ponieść konsekwencji.

Józef Piłsudski

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 16:09:26Ona sobie zbudowała dochodowy przemysł z którego żyła,
przemysl, z ktorego zyla? jesli mowi prawde, to kupowala leki niepotrzebne za ponad 1000 zl miesiecznie, przez jej wyimaginowana chorobe mieli nisplacone rachunki i dlugi, kasy ze zboirek oddaje - gdzie w tym interes?
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

Pewnie mnie to rusza dlatego, że sama wiem jak to jest robić coś sprzecznego z sobą a wynikającego z choroby.
Tylko że ja miałam to szczęście, że ktoś mnie wsadził w samochód i zawiózł do lekarza.

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 15:14:23

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 24 Kwi 2013, 16:13:18gdzie w tym interes?

Ja też nie widzę, poza jednymi wakacjami.

Józef Piłsudski

wrobelek0403

doda ja mysle, ze istota tej dyskusji tkwi w roznym rozumieniu słowa choroba psychiczna.

dla nas to taka wyłaczająca moliwosc rozeznania, pokierowania swoim postępowaniem,

a są tez choroby psychiczne, które tej odpowiedzialnosci nie wyłączają. Poza tym ona moze miec tylko zaburzenia osobowosci, a te odpowiedzialnosci nie wyłączają.

suegro

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 15:12:37
Czyli jeśli powinna ponieść konsekwencje to znaczy ze działała z rozeznaniem. Czyli mogła także temu zapobiec. Inaczej by nie poniosła  odpowiedzialnosci.

Ale na tym polegają choroby psychiczne często, że coś się wie, ale i tak to się robi, bo jest się chorym i jest coś silniejszego w nas.

Konsekwencje - czyli przyznanie się, oddanie kasy i pójście do lekarza. O tym mówię.

Józef Piłsudski

Justynna

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 15:06:42
I tego, że można śmiało powiedzieć: "nie żal mi osoby chorej psychicznie, sama jest sobie winna".
Niestety :( Strasznie to smutne, a przecież choroby nikt nie wybiera.

Dodany tekst: 24 Kwi 2013, 15:20:08

Cytat: suegro w 24 Kwi 2013, 16:09:59Gorsze rzeczy związane z kasą robią ludzie chorzy psychicznie.
O tak.

zwierzatko_mojej_mamy

a to trzeba byc psychicznie chorym, zeby cos robic wiedzac, ze powinno sie zapobiec? nawet dla wlasnego dobra? - pijac wieczorem moge zapobiec w pewnym momencie kacowi porannemu, a dokladnie wiem, jak ten kac bedzie na mnie chujowo wplywal i ze to nie jest stanowczo dobry pomysl i nie powinnam juz konczyc drinka ;) i w ilu procentach czlowiek nie dopija? zalezy od czlowieka, ale dopijaja nawet zdrowi na umysle ;)

www.annawilk.pl

Justynna

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 15:18:47
Nie wiem co ona z tymi pieniędzmi robiła, ale wynika z tego ze wyludzila sporo. Chętnie komuś pomogę. Ale finansować wakacji bym nie miała ochoty
Ale chcą oddać, część już oddali.

suegro

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 15:18:47
Nie wiem co ona z tymi pieniędzmi robiła, ale wynika z tego ze wyludzila sporo. Chętnie komuś pomogę. Ale finansować wakacji bym nie miała ochoty

No, ale to jakby jasne jest.
I ja nie dyskutuję z tym, że to jest złe.

Ja mówię o powodach, które nią kierowały. I o tym, że kasę oddaje.
I o tym, że nie ciągnęłaby raczej całej mistyfikacji by pojechać na jednorazowe wakacje.

Józef Piłsudski

suegro

Cytat: doda w 24 Kwi 2013, 16:23:12Przyznała się bo ktoś ja do muru przycisnal, nie zrobiła tego sama z siebie.

Trudno się dziwić jak zabrnęła tak daleko.

Józef Piłsudski

zwierzatko_mojej_mamy

doda, no pani, ja moze mala ilosc ludzi znam, ale wiekszosc nie przyzna sie sama z siebie do klamstwa, jesli byliby tacy krystaliczni, ze by sie przyznawali to by nie klamali wczesniej ;)

www.annawilk.pl