Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OlaFasola

Angie:empathy: smutne. Mam nadzieję, że niedługo się coś odmieni w leczeniu i będzie Wam łatwiej.

Angie

Cytat: wrobelek0403 w 11 Kwi 2013, 20:11:41
Angie po tytule wnosze o co kaman  :empathy:

niestety bez opłaconego abonamentu nie mozna wejsc.

ja nie mam, ale widzę część artykułu  :hmm:

justynaaaa2

ja też część przeczytałam, wyświetlił mi się komunikat o abonamencie, ale da się przeczytać jak strona taka przyciemniona
Angie  :hugsurprise:

Kasia

ja kilka razy odświeżałam aż za którymś razem komunikat zniknął i częśc tekstu przeczytałam

Angie :crying: :glaszcze:

golinda

"Czekanie na to, że najpierw wykończę dom, a później pomyślę o dziecku, a takich par jest mnóstwo, to dla mnie życiowy błąd. Zgłaszają się do mojej kliniki pary w wieku 36-38 lat, mają wszystko, tylko nie dzieci. I dla mnie to znak, że przybrali złą strategię na życie. "

Eee, dla mnie oznacza to tylko tyle, że za słabo pracowali ;)
Dziwi mnie, że go dziwi, kiedy ludzie chcą w normalnych warunkach mieć dzieci, wozić je samochodem, a nie autobusem i mieszkać z nimi w swoim mieszkaniu, a nie kątem u teściów...
Nie dość, że dzieci dają w kość, to jeszcze wszystko dookoła nie takie jak trzeba - to sobie już można w łeb strzelić...

suegro

No otóż to.

Brak własnego kąta, pieniądze, dzieci, mieszkanie z teściami to często punkty zapalne związku.
Dlatego starałabym się ograniczyć ilość tych punktów w jednym momencie.

To oczywiście z mojego punktu widzenia.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

poza tym co on sobie w kolano strzela? ;) jak każdy będzie miał dzieci szybko i bez problemów, to on nie będzie miał roboty ;)

wrobelek0403

sie nie zgadzam z tym panem, dla mnie to wlasnie prawidłowa kolejnosc jest ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

Z drugiej strony  Ci którzy mają dom i nowe samochody, to nie są ludzie, którzy wcześniej mieszkali kątem u teściów.
Ci co mieszkają kątem, to często mają dzieci za szybko i średnio przejmują się warunkami.

Jemu chyba chodzi o ludzi dobrze sytuowanych, którzy gdzieś tam myślą o dzieciach, ale z różnych względów
odkładają. A  jak już chcą, to może być problem.

Kasia

Golinda co masz na myśli ze za słabo pracowali? Błąd ze sie szybciej nie dorobili domu auta itd. czy o częstotliwość seksu ci chodzi?

golinda

Cytat: Kasia w 14 Kwi 2013, 18:45:34Golinda co masz na myśli ze za słabo pracowali?

no jak w wieku 36-38 lat dopiero mają własne mieszkanie i samochód, to chyba coś nie tak? zakładając że nie robili setek doktoratów etc.

Kasia

...

Angie

golinda niekoniecznie coś nie tak. Nie każdego stać na kilka tysięcy kredytu, nawet na 20 lat.
A co dopiero kupienie za własną kasę.  Trochę chyba przesadzasz   ;)

callja

Cytat: Kasia w 14 Kwi 2013, 22:09:37nie każdy ma bogatych rodziców, teściów, schedy po rodzinie czy męża dobrze zarabiajacego. Znam wiece osób cieżko pracujących które o własnym mieszkaniu to sobie pomarzyć mogą. A i wykształceni i nie jakieś tepaki.
Trochę jakby o mnie :P
Zbliżam się do czterdziechy a dziecko to dla mnie abstrakcja. Z powodów zdrowotnych i finansowych. Same chęci może i wystarczą, ale wyłącznie w myśl idei "Pan Bóg da dzieci, da i na dzieci" w połączeniu z przekonaniem, że każda kobieta żywi powołanie zostania kolejną Giovanną Molla :crazy:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

Kasia

Cytat: doda w 14 Kwi 2013, 22:14:17
a ja sie zgadzam z tym co on pisze. uwazam ze ma racje, tez w tym, ze to indywidualny wybor kazdej pary kiedy zdecyduja sie na dzieci.

ale uplyw czasu ma spore znaczenie

ja poniekad też
niestety jezeli chodzi o dzieci trzeba się koło 30 powaznie zastanowić jakie mamy priorytety
bo zegar tyka

ale z drugiej strony myslę że bardzo mało jest par, które BARDZO BARDZO pragną dziecka a odkładają jego posiadanie ze względu na sytuacje finansową (piszę o 30latkach i PIERWSZYM dziecku)

z reguły osoby z artykułu to takie, które parcia na dziecko szczególnego nie miały a po prostu w jakimś wieku jednak stwierdziły że chcą powiekszyć rodzinę.

konwalia

Dla has akurat drugie dziecko buloby teraz zbyt duzym obciazeniem, a nue uwazam, ze jestem jakos niezaeadna, po prostu takie są realia

Kasia

ja mam na mysli pierwsze dziecko, bo drugie, trzecie i kolejne to już IMO inna para kaloszy

golinda

Cytat: Angie w 14 Kwi 2013, 22:12:55golinda niekoniecznie coś nie tak. Nie każdego stać na kilka tysięcy kredytu, nawet na 20 lat.
A co dopiero kupienie za własną kasę.  Trochę chyba przesadzasz   wink

przesadzam z tym, że ludzie w wieku 36-38 lat nie mają nic?
no na pewno przesadzam...

Dodany tekst: pon, 15 kwi 2013, 07:35:20

Cytat: Kasia w 14 Kwi 2013, 22:09:37Wiesz nie każdy ma bogatych rodziców, teściów, schedy po rodzinie czy męża dobrze zarabiajacego.

a to co? do mnie jakaś aluzja? (poza tym tu o parach mowa, a nie o samych kobietach, czyż nie? ;))
słaba

Dodany tekst: pon, 15 kwi 2013, 08:36:33

Cytat: Angie w 14 Kwi 2013, 22:12:55kilka tysięcy kredytu

kilka tysięcy to się płaci za potężny kredyt
za dwupokojowe mieszkanie jednak "trochę" mniej

Kasia

golinda ja naprawdę nie wiem czemu ty tak ludzi źle oceniasz, ze jak ktoś bez kasy, dorobku to miernota bez głowy na karku
naprawdę są rożne sytuacje, nawet tutaj na strefie nie każdy sam z zarobionych pieniędzy kupił mieszkanie, widać jakie dziewczyny mają problemy finansowe a strefa rzekłabym raczej na biedę wyjątkowo nie cierpi ;)

fakt że często tak się składa ze albo kogoś stać na mieszkanie albo jak nie stać to na całe szczęście od kogoś dostanie
ale nie zawsze tak jest

ja wiem że tobie jest łatwiej bo masz silne oparcie i raczej nie w głowie Ci kryzysy finansowe ale  nie kazdy tak ma
i to żaden przytyk do Ciebie!

w kraju w którym średnia krajowa to ca 3700 brutto (a jednak dla wielu osób średnia to "marzenie") nie jest łatwo dźwignąć kredyt

3700brutto to ile na rękę? 2600zł? x 2 (dwie osoby) to 5200zł
przy kredycie 400tys (czyli na normalne niewielkie mieszkanie) to ok 2500zł rata z opłatami (ubezpieczenia itd)
czyli 2700zł na życie
a zakładając że przy takich zarobkach i niepewnej sytuacji zawodowej ludzie boja się kredytu to często gęsto wolą płacić 1500-2000zł za wynajem i nie mieć pętli u szyi (bo jak się noga powinie to wrócą do domu rodzinnego)

prosta matematyka, nic więcej

a naprawdę znam wiele osób, które średniej razy 2 nie mają ;)
oczywiście znam i takich co zarabiają sporo więcej a po prostu nienawidzą kredytów i oszczędnego zycia i też "niczego się nie dorobili" i wcale takiej potrzeby nie czują

golinda

Kasia, czy to nie Twój wątek tam kawałek dalej o budowie domu? ;)

Dodany tekst: 15 Kwi 2013, 10:12:56

Cytat: Kasia w 15 Kwi 2013, 11:03:13w kraju w którym średnia krajowa to ca 3700 brutto (a jednak dla wielu osób średnia to "marzenie") nie jest łatwo dźwignąć kredyt

3700brutto to ile na rękę? 2600zł? x 2 (dwie osoby) to 5200zł
przy kredycie 400tys (czyli na normalne niewielkie mieszkanie) to ok 2500zł rata z opłatami (ubezpieczenia itd)
czyli 2700zł na życie

haha, zarobki dajesz ze średniej krajowej, ale ceny mieszkań już z warszawy :D

Kasia

Cytat: golinda w 15 Kwi 2013, 11:10:32Kasia, czy to nie Twój wątek tam kawałek dalej o budowie domu? wink
...

Dodany tekst: pon, 15 kwi 2013, 09:17:24

Cytat: golinda w 15 Kwi 2013, 11:10:32haha, zarobki dajesz ze średniej krajowej, ale ceny mieszkań już z warszawy Cheesy

ja i zarobki warszawskie daję ;)
w warszawie wiele osób zarabia najniższą krajową a nie srednią ;)
i nie sa to jakis ułomy bez głowy na karku

golinda

noo, więc nie stój murem tak bardzo po jednej stronie ;)
są różne sytuacje życiowe i różne sposoby na posiadanie własnego M i jakiegoś tam samochodu do wożenia dzieci
i jeśli ktoś nie wpadł na żaden sposób, jak te tematy ogarnąć i zbliżając się do "40" ma ten problem, to przyznaj sama, że coś z takim człowiekiem nie do końca "teges" :)

Kasia

Cytat: golinda w 15 Kwi 2013, 11:18:30zbliżając się do "40" ma ten problem, to przyznaj sama, że coś z takim człowiekiem nie do końca "teges" Smiley
no własnie ja się z tym nie zgadzam

golinda

Cytat: Kasia w 15 Kwi 2013, 10:22:43
no własnie ja się z tym nie zgadzam

no to trudno :)

ja przyznam, że takich ludzi nie znam
znam za to kilku tak obrotnych, że.... wow! i nie żadne dzieci bogatych rodziców...