Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jestynka

ddu na facebooku go widziałaś?
zaznaczam,że dzielę wiarygodność takich artykułow na dwa, a z drugiej strony nie jestem w stanie zweryfikować każdej przeczytanej informacji
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

ddu, bo wiesz, szczepienia zaczeto w 2009 r. szczepi sie dziewczynki 11-12 letnie, wiec nie wiem, kiedy one miałyby stwierdzic, ze mają problemy z płodnoscią. ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve

Cytat: wrobelek0403 w 09 Wrz 2015, 14:12:47jak dostane artykuł w Lancecie a nie w Bildzie to uwierze
z Lancetem też bym była ostrożna :rotfl:

elve

Artykuły na które powołują się autorzy protestu przeciw HPH
1. Niewydolność jajników [Colafrancesco S. at.all. AmJ Reprod Immunol 2013 Jul 31]
2. Szczepionka przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego powoduje toczeń rumieniowaty układowy [Gatto M., at all. Clin Rheumatol, 28 kwietnia 2013 r.].
3. ,,Nastąpił wzrost o 21,5% zmian szyjki macicy stopnia 2. i 3. wywołanych pozostałymi 11 typami wirusa HP, przyczyniającymi się do rozwoju raka szyjki macicy wśród szczepionych kobiet, biorących udział w badaniu, w porównaniu do grupy nieszczepionej Siligardem" [Shoenfeld Y. , Aron-Maor A., Vaccination and autoimmunity-,vaccinosis': a dangerous liaison?  (Szczepienia i ,szczepionkowa' autoimmunizacja: niebezpieczne kontakty?), 14 lutego 2000 r.].

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

elve, no ciekawe, a to są jakies porządne badania? i skad te artykuły, z Lancetu własnie?

didi_loczek

Cytat: jestynka w 09 Wrz 2015, 14:03:29
tak, wiem i dlatego liczę na wypowiedź didi , ktora tam mieszka i wie co w temacie słychać.
Nie mam córki ;) więc temat interesuje mnie tylko z grubsza, ale mogę zapytać przy najbliższej okazji lekarza ;)

jestynka

Cytat: didi_loczek w 09 Wrz 2015, 14:37:41
Nie mam córki ;) więc temat interesuje mnie tylko z grubsza, ale mogę zapytać przy najbliższej okazji lekarza ;)

spoko, myślałam, że tak po prostu wiesz ;)

konwalia

Cytat: wrobelek0403 w 09 Wrz 2015, 14:17:07
ddu, bo wiesz, szczepienia zaczeto w 2009 r. szczepi sie dziewczynki 11-12 letnie, wiec nie wiem, kiedy one miałyby stwierdzic, ze mają problemy z płodnoscią. ;)
Wcześniej,  ale nie u dziewczynek tylko u młodych kobiet. Jak byłam na studiach można się było zgłaszać przed wprowadzeniem na rynek.

wrobelek0403

Cytat: konwalia w 10 Wrz 2015, 07:39:37
Wcześniej,  ale nie u dziewczynek tylko u młodych kobiet. Jak byłam na studiach można się było zgłaszać przed wprowadzeniem na rynek.

ale to chyba w ramach badan jeszcze?

konwalia

wrobelek0403

nie jest dosłowny, to fakt. Polacy nie przyszliby na taką plaze, bo to raniłoby ich odczucia estetyczne.

Ale niestety jest w nim wiele prawdy.

dragonfly

Rozmawialam o tym z moja amah, bo ona jest z Filipin, 2 jej siostry maja dzieci z europejskimi "tatusiami" :(

rubin04

Przeczytałam artykuł o tym, ze od listopada w USC trzeba będzie podac czy dziecko poczete naturalnie czy z invitro

http://wyborcza.pl/1,75478,18845202,dziecko-z-in-vitro-czy-nie-urzedy-stanu-cywilnego-stworza-rejestr.html#ixzz3m4kgRv61

świetny był  jeden z komentarzy pod artykułem:

"A jak zmieni się władza będzie tak:

Było ich dwóch. Chudy w okularach, ubrany po cywilnemu, ale z koloratką, i ten spasły z podwiniętymi rękawami, rzeźnik. Mimowolnie mrużył opuchnięte oczy. Światło stojącej na biurku lampy cięło jak żyletka.
– To powiesz nam w końcu gdzie to zrobiliście? – rybie oczy okularnika spojrzały na niego zza szkieł.
Milczał.
Rzeźnik podszedł od tyłu i z całej siły (po raz kolejny) zdzielił go długą pałką po nagich plecach. Zawył z bólu. Upadł na podłogę celi, zwijając w sobie. Embrion bólu.
Spasły wymierzył dwa fachowe (nerki!) ale nie za mocne kopniaki, po czym chwycił pod pachy i bez trudu uniósł jak dziecko, sadzając z powrotem na stołku.

– Powiesz, popracujemy jeszcze trochę nad tobą i powiesz – zarechotał Rzeźnik – z lepszymi do ciebie dawaliśmy sobie radę.
– Synu marnotrawny, zaklinam cię w imię Króla Polski, Jezusa Chrystusa, wygnaj tego szatana z siebie, i powiedz nam kto wam w tym pomógł – powiedział chudy czyniąc w powietrzu znak krzyża.

To było dopiero trzecie przesłuchanie, wiedział, że wcześniej czy później złamią go i zdradzi adres tamtego ginekologa na Zaspie. Dzięki niemu mieli w końcu to upragnione, oczekiwane od lat dziecko. Kosztowało to furę pieniędzy, za tą działalność groziła kara śmierci. Drugą furę pożarło zdobycie dojścia. Ich wszystkie oszczędności.
Wszystko było stracone. Ktoś zdradził. Małego Adasia zabrali i umieścili w prowadzonym przez siostry domu dziecka. Miał dopiero roczek i nic nie będzie pamiętał. Żona była podobno w żeńskim obozie pod Białołęką. A On? Jeśli przeżyje (bo zdradzi) umieszczą go obozie o zaostrzonym rygorze gdzieś w górach. Albo trafi co gorsza do stolicy, do Torunia, na budowę świątyni Króla Polski, Jezusa Chrystusa. Tam marli setkami."

niewiemjaka

Cytat: rubin04 w 18 Wrz 2015, 10:10:50Przeczytałam artykuł o tym, ze od listopada w USC trzeba będzie podac czy dziecko poczete naturalnie czy z invitro

http://wyborcza.pl/1,75478,18845202,dziecko-z-in-vitro-czy-nie-urzedy-stanu-cywilnego-stworza-rejestr.html#ixzz3m4kgRv61
czytała w prawnej, słyszałam w radio wczoraj :crazy:

Kasia

Mam zablokowana gazetę. Na jakiej podstawie, na podstawie jakich przepisów ma sie tak dziać? To jakas ustawa, rozporządzenie? Czyjegoś autorstwa?

Tez miałam Wam to wrzucić ale RUBIN mnie ubiegła.

niewiemjaka

Kasia, w tym artykule nie jest to napisane, jest tylko wywalone w eter, że będzie informacja czy dziecko jest z in vitro

natomiast w radio wypowiadali się jacys specjalisci, prawnik, ktos z urzedu..

generalnie chodzi o to, że będzie to informacja o uznaniu ojcostwa, nie wiem czy też nie "uznaniu zarodka"
generalnie dostep do tego beda miec pracownicy urzedow cywilnych, kierownicy tych urzedów

w wyborczej jest jakies przekłamanie

w prawnej jest to dobrze opisane:
"Ustawa zobowiazuje ich bowiem do gromadzenia tzw. rejestrze uznań informacji, że oświadczenie konieczne do uznania ojcostwa zostało złożone przeniesieniem organizmu kobiety komórek rozrodczych"

USTAWA o leczeniu niepłodności podpisana przez Bronka

Kasia

Ciekawa jestem jakie powody stoją za tymi przepisami.
Jeżeli chodzi o ojcostwo dawcy nasienia to to jest juz chyba uregulowane, przecież przed in vitro dawcy nasienia tez byli i dzieki nim rodziły sie dzieci.

Co yo za różnica czy dziecko poczęte dzieci IUI czy IV
Jeżeli sa regulacje dotyczące ojcostwa przy IUI to one powinny wystarczyć (ew. wystarczy je rozszerzyć) w sytuacji IV

wrobelek0403

rubin, komentarz masakra!

a co do samej ustawy, to tak: chodzi o to, żeby dziecko zawsze moglo się dowiedziec kto jest jego ojcem, w przypadku gdy doszło do zapłodnienia pozaustrojowego i np. adopcji zamrożonych embrionów. Wiec to nie tak, że ktos wymyslił "rejestracje dzieci po iv". Bo np. dzieci rodzące się w małzenstwie w ogole takiej adnotacji miec nie bedą, jako że istnieje domniemanie, ze ojcem dziecka jest mąz matki. Podobnie, jak przyjdzie para bez slubu do urzędu zarejestrowac dziecko i facet od razu to dziecko uznaje.

Ja nie do konca rozumiem motywy uchwalenia takiego przepisu.

niewiemjaka

no wlasnie idiotyzm

to tak samo powinno byc uznanie przy malzenstwach
bo skad to domniemanie, ze ojcem jest mąż :D

niewiemjaka

Doda no ja żartuję:D
ale mogloby byc takie oficjalne uznanie
dopiero bylyby problemy :D

wrobelek0403

a ja szukam tego przepisu w tekscie ustawy i nie moge znalezc. :knuje:

znalazłam tylko, w skrócie mówiąc, ze jesli para niemałżenska zdecyduje się na "adopcję" zarodka, to mężczyzna będzie musiał złozyć w usc oświadczenie o uznaniu dziecka, ktore z tego zarodka się urodzi i to przed procedurą implantacji.

w ten sposób pewien odsetek osob będzie miał w papierach, nie tylko ze jest z invitro, ale też ze nie jest biologicznym dzieckiem swoich rodziców.

ale nie dotyczy to malżonków, ani par które korzystają ze swoich własnych komórek.

wrobelek0403