Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

salsa, każdy normalny człowiek podpisze się pod tymi słowami  :thumbup:

co jednak mają w głowach ci nawiedzeni ludzie, którzy wykrzykują hasła "aborcja - morderstwo"?

salsa

golinda a co mają w głowie ludzie, ktorzy mowią otwarcie , że to dziecko było chore bo było z IVF ?! no ja pierdole !! przeciez te wady są wynikiem losowego nieprawidłowego podziału komorek, taka wada moze trafić na każdego

mojemu koledze z naturalnej ciązy i zdrowych rodziców urodziło sie chore dziecko (zespoł Edwardsa - a wiec na USG lekarz WIDZIAŁ ) widział i NIC IM NIE POWIEDZIAŁ
wiesz jak to był dla nich szok ! oni nie mieli szans zastanowić się czy chcą urodzić, czy terminować, nie mieli szans sie przygotować na to
pojechali na porod córeczki szczęśliwi, że za kilka godizn powitają swoje kolejne dziecko - a urodziło się dziecko z takimi wadami, ze byli w totalnym szoku - dziecko jeszcze zyje, ma chyba roczek, moze wiecej nie pamietam, ona jest w domu, musi się poświęcać córce non stop i nie wie czy dziecko umrze dziś jutro czy za miesiąc, dziecko nie rośnie, nie rozwija się, jest cały czas rośliną....
oczywiscie państwo juz sie nimi nie interesuje, za leki dla dziecka, kroplówki, przystosowanie domu i nie wiadomo co jeszcze wydają oszczędności całej rodziny, lekarz umywa rece... dziecko umrze na pewno, z tymi wadami moze żyć jeszcze rok, no moze dwa....
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

ja pierdolę! może dlatego lepiej sprawdzać wszystko u 3 lekarzy i to sprawdzonych!

a z tym in vitro - przecież ten mój oszołom na fb też tak pisał
ja rozumiem - stare babiny we wsi wierzą, bo ksiądz tak powiedział
ale ten koleś mieszka w stolicy, ma wyższe wykształcenie, pracuje w międzynarodowej firmie, nieźle zarabia, jeździ za granicę.... no jak to możliwe, żeby w to wierzył?!?

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

salsa

dla mnie to jest nipojęte, ja nie rozumiem kompletnie co się dzieje w takich głowach...

przypomina mi się demot:

golinda

mieć to za mało, fajnie jeszcze umieć używać :)

goga

no teksty o IV to w ogóle są z dupy wzięte

20 lat temu IV nie było u nas tak rozpowszechnione - o ile już było - i co? pewnie to była kara za grzechy
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

fasolka1980

fasolka1980

salsa

golinda

Cytat: salsa w 11 Lip 2014, 11:00:45
http://wyborcza.pl/1,75478,16306056,Genetyk_o_sprawie_prof__Chazana__Mowienie_pacjentce_.html

no właśnie w polskiej służbie zdrowia chyba zupełnie zapomina się o zdrowiu psychicznym
na oddziale patologii ciąży mówi się pacjentce, że stan dziecka jest zły i się wychodzi. albo lekarz robi usg i mówi: ciąży nie ma. i wychodzi.
a ta kobieta (ja np.) zostaje sama z bólem rozdzierającym serce
ja wiem, że psycholog na każdym oddziale to dodatkowe koszty, ale może chociaż ci lekarze powinni być lepiej przygotowani do takich rozmów? :hmm:

wrobelek0403

golinda, bo niestety nawet na studiach medycznych nie uczy sie postępowania z pacjentem. Wazna jest diagnoza, leczenie. I tyle.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

jo_miekka

To prawda.
Choć ja akurat dziwnie dobrze trafiam.
Mój gin potrafi złapać za rękę, pocieszyć, poczekać chwilę, nawet przytulić.

ishka82

salsa, w pełni zgadzam się z Twoją wcześniejszą wypowiedzią i stawiam duże :beer: , bo sama się tak wkurzyłam postami margarety, że nie umiałam się odnieść i składnie napisać ;)
a to co napisałaś o swoich znajomych, to się w głowie nie mieści, straszne...w jakim kraju my, do cholery żyjemy!

margareta

Cytat: golinda w 11 Lip 2014, 10:16:52co jednak mają w głowach ci nawiedzeni ludzie, którzy wykrzykują hasła "aborcja - morderstwo"?
Czym w takim razie jest aborcja w 23 tygodniu ciąży?

rubin04

Cytat: margareta w 11 Lip 2014, 14:07:13
aktem milosierdzia wobec chorego dziecka i jego matki i ojca.

margareta

Cytat: rubin04 w 11 Lip 2014, 14:22:22
aktem milosierdzia wobec chorego dziecka i jego matki i ojca.
A jeśli dziecko jest zdrowe?

fasolka1980

Cytat: margareta w 11 Lip 2014, 14:35:25
A jeśli dziecko jest zdrowe?

ale przeciez my mówimy o chorym!!!!

margareta

W tej chwili zastanawiamy się
Cytat: golinda w 11 Lip 2014, 10:16:52co jednak mają w głowach ci nawiedzeni ludzie, którzy wykrzykują hasła "aborcja - morderstwo"?

rubin04

Margareta, ale my od początku mowimy tu o terminalnie chorych.
Nikt nie mówi tu o aborcjach " na życzenie"

Poza tym ustalmy jedno w Polsce obowiązuje prawo stanowione. Prawa Boskie nie maja tu prymatu. Prawo pozwalalo tej kobiecie na takie a nie inne zakonczenie ciąży a lekarz fanatyk łamiąc prawo odebral jej te możliwośc w imie wlasnych - a nie jej - zasad.

jestynka

uważam ,ze w tej sytuacji rodzice powinni mieć wybór i móc zrealizować swoją wole.
ale juz się stało jak się stało. Więc życzę tym ludziom,by za jakiś czas mogli to przyjąc, pogodzić się i stwierdzić ,że nie przyłożyli się do śmierci własnego dziecka, że mogli je pożegnac.

salsa

Cytat: margareta w 11 Lip 2014, 14:07:13
MArgareta czy Ty czytałas moj wywód do Ciebie na poprzedniej stronie ? rozmawiamy przeciez o terminacji w przypadku dziecka bardzo chorego, śmiertelnie chorego, zdeformowanego - co potwierdza ponad wszelką wątpliwość szereg badan zrobionych w ciąży

gadasz sobie a muzom, a zadałaś sobie trud zeby przeczytać wywiad z rodzicami (jest na poprzedniej stronie goga ponownie wrzuciła)
czytałaś co mówią o tym inni lekarze- np prof Dębski albo genetyk - dziś wrzuciłam artykuł
przeczytaj to dokładnie !! to jest wybór mniejszego zła, dziecko nie przeżyje ale urodzenie go zafundowało rodzicom mega traumę a do tego zmniejszono tej kobiecie szanse na posiadanie kolejnego dziecka
rozumiesz, ze nie mówimy o nastolatce, ktora sobie wpadła i chce usunąć, tylko o dojrzałych ludziach, ktorzy 13 lat walczyli o dziecko ? rozumiesz jaka to jest dla nich ciężka sytuacja : zarówno stan ich upragnionego dziecka jak i decyzja o terminacji ciązy ? Rozumiesz co oni bedą mieli w pamięci do konca życia ? bo mam wrażenie , ze nie rozumiesz-powtarzasz głodne kawałki sprzedawane przez nawiedzone starsze panie albo księdza na ambonie - a czy ktokolwiek z tych ludzi zaopiekuje się tym uratowanym życiem? Moze Ty się zaopiekujesz takim dzieckiem ? a moze ksiądz, którego słuchasz?
Wiesz co przechodzi rodzina mojego kolegi kiedy codziennie pielęgnacją skazanego na śmierć zdeformowanego niemowlaka - bo to dziecko jest chyba starsze od mojego syna a jest nadal takimi zdeformowanym , pozbawionym rąk i nog niemowlakiem, karmionym rurką, leżącym prawie bez ruchu non stop, nie widzącym nie słyszącym, nie rosnącym.... wiesz co ta kobieta przezywa ?
a wiesz co przezywa jej starszy synek, ktory od ponad roku nie ma mamy bo mama jest na skraju wyczerpania psychicznego uwiązana do łózka zdeformowanej siostry, ktorej nie pozwalają mu nawet zobaczyć.... nie wyobrażasz sobie nawet tego, łatwo się mowi.....

golinda

salsa, z takimi ludźmi nie ma co dyskutować
dla nich to morderstwo i koniec. beton, wyprostowane zwoje mózgowe. ich Bóg już dawno opuścił.

wrobelek0403

salsa, szkoda Twojej energii. ale wywód całkowicie podzielam.