Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ddu

1. hm.. nie używam szala, chusty, no ale zawsze tak ściągam bluzkę, że nie widać nic. wiadomo. tylko przytulonego dzieciaka. najtrudniejszy jest sam początek

Skarżyńskiego widziałam !!!! bardzo się cieszę, głosowałam na niego :)

salsa

a mnie trochę przeszkadza w Polsce takie agresywne nastawienie do kobiet karmiących publicznie - mozna pokazać cycki na plaży , obwisłe brzuchy (męskie i damskie) wszelkiej maści i budowy tyłki w bardzooo skąpych bikini itp ale nie można karmić? ja sie nie spotkałam z tym zeby ktos karmił świecąc cycem na odległość, raczje kazda kobieta dyskretnie się  przysłania, albo właśnie tak układa bluzkę , ze było nie widać

ja często karmiłam na ławkach nad Wisłą, w parku albo w knajpie gdzieś w kąciku ( w sumie bardziej ze względu na dziecko w tym kąciku ;) ) , nie świeciłam cycem ale nie robiłam z tego mega konspiracji i nakrywania się kocem razem z dzieckiem

z przewijaniem to nie miaął m żadnych problemów, zawsze sobie zorganizowałam miejsce, a jak juz nie było gdzie to w aucie tez się da bez problemu :) spoko, ja mam luz ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

A mnie trochę przeszkadza agresywne podejście matek. Wszelkie artykuły są z pozycji matki z relacjami matki, której ktoś coś powiedział - nigdy w prasie nie widziałam osobistej wypowiedzi "drugiej strony". Zawsze jest to zbulwersowana matka, którą to spycha się do podziemia, nie pozwala wychodzić z domu, wpycha do brudnych kibli i każe przykrywać kocem. Co tutaj - w tym wątku - absolutnie nie miało miejsca.

I co innego pokazać ciało w bikini, nawet brzydkie, a pokazać pierś. I nie, nie każda matka robi to dyskretnie - jak już sama pisałam.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

no coz, ja jestem straszna pruderia, bo mnie nawet krepuje, jak chłopaki z nagimi klatami wspinają się u nas na scianie.

zeby nie było, jest na co popatrzec, ale zdecydowanie wole, jak są ubrani ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

salsa

ja duzo częściej widze obnażone nieapetyczne brzuchy , owłosione albo pryszczate plecy, tyłki itp - niz kobiecie piersi karmiące dziecko - tu nie widziałam nigdy jakiejs agresywnej postawy " cyc na wierzchu" - nie spotkałam się w tym
za to często spotykam się z przemowami osób wszelkich jakie to jest okropne ze ktoś tam karmi - i nawet z tego co widze, to nie o cyc chodzi, bo jego często nie widac tylko o sam FAKT

latem nad Wisłą cielsko przy cielsku - kobiety karmiące są rzadko widoczne

i nie rozumiem jak moze oczekiwać od kobiet, zeby karmiły w kiblu, mnie się nigdy nie zdarzyło, do głowy by mi to nie przyszło.....

Dodany tekst: pon, 2 cze 2014, 20:42:08

Cytat: doda w 02 Cze 2014, 21:35:37
wrobel. serio? zaskoczylas mnie :)
he he - mnie też ;)

szelma

Cytat: salsa w 02 Cze 2014, 22:41:49i nie rozumiem jak moze oczekiwać od kobiet, zeby karmiły w kiblu, mnie się nigdy nie zdarzyło, do głowy by mi to nie przyszło...

No ja właśnie jestem bardzo ciekawa, kto oczekuje i komu się to zdarzyło. Bo w prasie widzę tylko wojujące z tym matki, a jakoś nikogo, kto otwarcie by mówił, że tak, matki powinny karmić w kiblach. Czy którejś z Was taka sytuacja się zdarzyła? Serio pytam.

A moja odpowiedź była li i jedynie reakcją na wpis salsy, która wpisała się właśnie w ten trend matki wojującej z niczym, bo nikt tu nic strasznego nie powiedział, a zaczęło się od akcji "nie karmimy w kiblu" a nie "karmcie w kiblu". Ja tu widzę dużą różnicę.

wrobelek0403

Cytat: doda w 02 Cze 2014, 21:35:37
wrobel. serio? zaskoczylas mnie :)

no bo przeciez nie obnosze sie z tym publicznie :mocking: 

w sumie sama nie wiem, dlaczego tak mam. na plazy mi absolutnie nie przeszkadza (znaczy sie golizna w kostiumach, bo naturyzm tez nie dla mnie ;) ale juz w miejscach gdzie raczej spodziewam sie ludzi ubranych, to jakos mnie to krepuje.

Kasia

Ja nie lubię patrzeć jak ktoś karmi, krepuje mnie to. Tak samo nie lubię jak ktos się ostentacyjnie całuje, obłapia, roznegliżuje zbytnio.

Natomiast karmiące matki rozumiem, często i tak jest niewygodnie karmić na mieście a jeszcze dziecku pieluchę czy chustę na głowę zarzucać to już w ogóle mega przesada :D
Ja laktatorem ściągać w ukryciu nie potrafiłam, zarzucałam sobie te pieluchę i było mi niewygodnie i gorąco z tego powodu. Są matki, które maja taka budowę że łatwo im karmić dyskretnie a inne muszą się zakrywać a to jest, przynajmniej w moim odczuciu, mega niewygodne. na głowę bym dziecku tej chusty czy pieluchy na pewno nie zarzuciła ;)
także rozumiem, chociaż sam widok często mnie odrzuca.

salsa

Cytat: szelma w 02 Cze 2014, 22:49:26na wpis salsy, która wpisała się właśnie w ten trend matki wojującej z niczym,
szelma - jak z niczym ? wieloktornie się ten temat na strefie rpzewija i m.in Ty ale i kilka innych osob wypowiada się na ten temat z obrzydzeniem
na zywo tez słyszałam tez kilka takich rozmów-choć nie wśród bliskich znajomych, tu raczej podejście jest normalne
i temat jest, skoro się przewija, nie tylko na strefie ale i w prasie

na plazy w Chorwacji pewien pan zwrocił uwage pewnej Pani, ze karmi dziecko, że to miejsce publiczne i nie wypada - pani była w bikini i karmiła dziecko na plazy , gdzie co trzecia kobieta lezała w samych majtkach od bikini - dla mnie to było bulwersujące, bo nikt nie pogonił żadnej z osob opalających się topless

Dodany tekst: 02 Cze 2014, 22:02:28

nie zawsze mozna isc do innego pokoju, dziecko chce jeść tu i teraz i bedąc daleko od domu nie bedę leciec na złamania karku z wrzaskunem żeby go nakarmić czymś, co mam przy sobie, w domu siedziec ten nie mam zamiaru - jest głodne dziecko, jest cyc - nie ma innych warunków, wiec karmię
siadam na ławce, albo gdzies na trawie, w kanjpie pytam sie osoby koło mnie czy nie rpzeszkadza, jak kogos krepuje idę na bok
ale nie przesadzam z jakimś szaleństwem w drugą stronę, bo znowu to nie jest takie nie wiadomo co
mnie pielucha na piersi nie przeszkadzała, nie było mi od tego goraco, ale często sama bluzka wystarczyła

prawda jest taka, ze otoczenie nie jest zorganizowane tak, zeby można było z dzieckiem komfortowo (dla siebie, dziecka i innych ) przebywać "na mieście"

np u mnie w urzędzie nie ma miejsca, gdzie matka mogłaby się zająć dzieckiem - a przecież przychodzą załatwiać sprawy nierzadko mając te dzieci ze sobą

wrobelek0403

salsa, no ale my tu sobie rozmawiamy dosc szczerze miedzy sobą i wyłacznie o swoich odczuciach, a nie o tym, ze latamy z szelmą po marketach i zaganiamy matki do toalet (żart, zeby nie było :D )

Mnie KP moze krepowac czy zniesmaczac, ale przeciez nie powiem takiej kobiecie, ze ma sie zamknąc na rok w domu albo spadac do toalety.  Nie wyłącze swoich uczuc, ale potrafie powstrzymac sie przed ich wyrazaniem wobec osób zainteresowanych.

Strefe uwazam za miejsce, gdzie moge szczerze powiedziec, co czuje/mysle i nikt (mam nadzieje), nie potraktuje tego jako ataku na jego osobę.

A poza  tym konwalia przy mnie karmiła i mi to nie przeszkadzało ;)

szelma

Wrobel powiedziała, co chciałam powiedzieć, wiec ide spac :D

wrobelek0403

Cytat: salsa w 02 Cze 2014, 22:56:38np u mnie w urzędzie nie ma miejsca, gdzie matka mogłaby się zająć dzieckiem - a przecież przychodzą załatwiać sprawy nierzadko mając te dzieci ze sobą

u mnie w pracy tez nie ma.

salsa

Wrobel, no ja tez mowie szczerze co czuje i myślę czytając to, co piszecie, to mnie dotyczy - potem jak MUSZĘ nakarmić dziecko, to w popłochu rozgladam się za taką szelmą albo inną osoba, ktora to urazi ;) a jednoczesnie musze to dziecko nakarmić, nie mam przestrzeni do tego żadnej, msze sobie poradzić w tym, co mam i co mnie otacza. Ja zupełnie olewam jak ktos karmi, przy mnie kolezanki karmią sobie jak chcą, zupełnie mnie to nie rusza, szczególnie odkąd sama karmiłam i wiem, jak czasem cięzko jest znaleźć prywatne komfortowe miesjce. Ale ja np na basenie pod prysznicem, czy na plazy tez nie reaguje jak kobiety rozbierają się do golasa - po prostu nie zwracam na to uwagi.

ddu

Mi nigdy nigdy nikt nie zwrócił uwagi, że karmię w miejscu publicznym, a nie robiłam tego chyba tylko w kościele...ale, jak mówiłam, staram się to robić bardzo dyskretnie. Mnie by krępowało, mi by bylo źle z tym, że mi widać pierś

goga

mnie nie przeszkadza - pod warunkiem, że nie ma całego bufetu na wierzchu

wiele razy widziałam karmiace kobiety jak bywalam w Poznaniu - bo na mojej wsi to raczej nie - ale to było tak dyskretne, ze prawie niewidoczne

natomiast bardzo mnie skrepowalo ostatnio na obiedzie w Bro jak pani naprzeciwko wywalila bufet i bez skrepowania karmiła dziecko - cała pierś na wierchu - a na moim talerzu piers z kurczaka - no mogła chociaz bokiem się odwrócić czy jakos dyskretniej to zrobic - ale to raczej ja moje chłopaki byliśmy skrepowani niż ona...

i w kwestii goliznyskoro o tym troche mowa to  nie lubie na plazy małych calkiem gołych dzieci ;)  
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

wrobelek0403

salsa, ja nie piszę o swoim skrępowaniu zeby Ciebie zawstydzic czy siac popłoch.

Mysle jednak, ze jak sobie szczerze pogadamy i ja posłucham Ciebie a Ty mnie, to nastepnym razem jak zobacze kobiete karmiącą, to zamiast skupiac sie na moim dyskomforcie, bede współczuc jej, ze musi tak na widoku. Bo w gruncie rzeczy nie wierze, ze kobietom nie przeszkadza karmienie w tak niekameralnych miejscach jak CH czy srodek parku. No ja bym chyba nie dała rady :hmmm:

Mnie empatia nakazuje nie komentowac, ale uwazam, ze empatia nakazuje matce karmiącej chocby zapytac towarzystwo czy nie bedzie im to przeszkadza. Bo mimo wszystko to nie jest to samo co zjedzenie ciastka. To są po prostu kody kulturowe. W Azji nie odsłania sie ramion, a w Europie piersi.

Dodany tekst: 02 Cze 2014, 22:25:28

Cytat: goga w 02 Cze 2014, 23:10:46ostatnio na obiedzie w Bro jak pani naprzeciwko wywalila bufet i bez skrepowania karmiła dziecko - cała pierś na wierchu - a na moim talerzu piers z kurczaka

no o tym wlasnie pisze. We wszystkim trzeba zachowac umiar.

salsa

ja zawsze pytam, ale to w swoim towarzystwie, w jakimś "lużnym" odchodzę na bok bez pytania
w sumie najlepiej się czułam z tym w towarzystwie innych matek, bo one na ogół znały temat - np siadałyśmy z koleżanką na ławce nad Wisłą obracałyśmy się tyłem do scieżki bulwarowej, przodem do wody i sobie karmiłyśmy gadając przy tym o pierdołach

nie jest fajnie karmić publicznie, szczególnie w lokalu, czy na zakupach (bo na powietrzu to na ogoł mozna się zorganizować) ale no jakos trzeba to ogarnąć, fajnie jak jest to akceptowane przez otoczenie

powtarzam, ja sie nigdy nie spotkałam z zachowaniem, ktore was u bulwersuje - karmieniem ostentacyjnym gołym cyckiem - jedynie na tej plazy, ale no jakbym tam była cała masa gołych biustów i naprawdę mnie ten facet zaszokował, to była hipokryzja

ja na tej plaży tez karmiłam w bikini tyle że się jednak zakrywałam bo tak się czułam lepiej (ale ja z kolei nigdy nie opalam się topless wiec i piersi przy KP nie obnażam)

salsa

Cytat: wrobelek0403 w 02 Cze 2014, 23:24:31a w Europie piersi.
zdziwiłabyś się lol (żart)

Dodany tekst: 02 Cze 2014, 21:34:05

Cytat: doda w 02 Cze 2014, 22:33:25
o matko terazja tu jest lol lol lol
ciekawe jakie ma zdanie o publicznym KP :D

Dodany tekst: 02 Cze 2014, 22:34:35

Cytat: dragonfly w 02 Cze 2014, 21:45:12
salsa zgadzam sie z tobą! Z tel pisze wiec tak mi najwygodniej lol
:beer: :beer:

podpięłaś się lol

justynaaaa2

Cytat: Kasia w 02 Cze 2014, 21:55:05
Ja nie lubię patrzeć jak ktoś karmi, krepuje mnie to. Tak samo nie lubię jak ktos się ostentacyjnie całuje, obłapia, roznegliżuje zbytnio.
też nie lubię
ja się przyznaje, że mnie odrzuca sama czynność karmienia i skoro nie byłam w stanie zaakceptować tego u siebie to nie zaakceptuje u nikogo
jak tylko widzę to odwracam wzrok

wrobelek0403

malutenka

Cytat: doda w 02 Cze 2014, 23:33:25o matko terazja tu jest
od 2007 roku :rotfl: ona jest duchem, mówię Wam.

salsa

Cytat: callja w 31 Maj 2014, 15:25:38
Przeczytałam i stwierdziłam, że ja to chyba jednak strasznie konserwatywna jestem, bo pewne okoliczności przyprawiły mnie o opad szczęki... A znając kilka osób z zespołem Aspergera, troszkę jasności w temacie zyskałam... http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16050215,Michalina_Wislocka__kochac_to_ona_umiala__ale_nie.html#TRwknd
przeczytałam zafascynowana ! w zyciu nie pomyslałabym, ze ta kobieta tak zyła, biorąc pod uwagę ksiązkę, ktorą stworzyła

niesamowita historia, bardzo ciekawie mi się to czytało

podziwiam córkę, ze tak łatwo o tym mowi, taką matkę mozna w sumie znienawidzić .....

wrobelek0403

wywiad niezły, tez sie lekko zszokowałam. a córke podziwiam za spokoj.