Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Norka

A propos płci mózgu: http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105407,15121444,Neuroseksizm_uczonych__czyli_draka_o_plec_mozgu.html

Osobowość człowieka przejawia się dość wcześnie, o ile uważnie obserwuje się dziecko. Wszak środowisko obrabia pewien zespół genów. Nieśmiałość to naturalny etap rozwoju dzieci i trzeba go odróżnić od nieśmiałości "wrodzonej".

Dodany tekst: 27 Maj 2014, 22:13:52

Cytat: dragonfly w 27 Maj 2014, 21:58:50
Ja nie uważam, ze dziewczynki i chłopców trzeba od siebie izolować, ale w pewnym wieku, przez jakiś okres czasu, szczególnie dorastajacy chłopcy powinni przebywać przede wszystkim w swoim towarzystwie.
Ciekawy pomysł. Osobne gimnazja?

salsa

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 23:11:40Nieśmiałość to naturalny etap rozwoju dzieci
ten etap też gdzies ominełam :D :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

dragonfly

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 22:11:40

Ciekawy pomysł. Osobne gimnazja?
nie, przecież nie każdemu to może sie podobać/odpowiadać.
Dlatego sa rożne szkoły, i każdy może wybrać dla siebie to, co mu światopoglądowo jest najbliższe ;D

Cytat: golinda w 27 Maj 2014, 22:00:31
a dlaczego dorastający? akurat psychologowie uważają inaczej :hmm:

nie wiem co mówią psychologowie ;D wiem co mówi na ten temat moja teściowa (nauczycielka), u której w rodzinie praktycznie każde dziecko w wieku 11-13 lat idzie do szkoły z internatem.

Norka

Cytat: dragonfly w 27 Maj 2014, 23:34:32nie, przecież nie każdemu to może sie podobać/odpowiadać. Dlatego sa rożne szkoły, i każdy może wybrać dla siebie to, co mu światopoglądowo jest najbliższe
No jakby to jest oczywiste ;) Pytanie dotyczyło bardziej wieku, w którym ten podział byłby najkorzystniejszy, ale to już napisałaś poniżej.

szelma

Noooo, tak jakby świadectwa literackie z literatury fikcji i faktu nie dają najlepszej opinii szkołom z internatem ;) Ale z drugiej strony ci straumatyzowani ludzie potem zostali sławni, więc może warto się pomęczyć lol
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

jestynka

ja jestem za szkołami edukacyjnymi ,ale żeby program był dostosowany również pod chłopców, niesdtety w ministerstwie siedzą kobiety i to one tworzą zadania , które w wiekszości ułożone sa "pod dziewczyny".
W szkolach/przedszkolach sa nauczycielki ,które nie lubią ruchu, jak się klasa energiczniej  porusza to mają wrażenie że już jest chaos nad którym nie zapanują .

Norka

Jestynka, program pod dziewczynki to dla mnie taka mała dziejowa rekompensata za 500 lat uniwersytetów wyłącznie dla mężczyzn ;) Takie same odczucia mam z przyznawaniem dzieci/majątku kobiecie przy rozwodzie - jeszcze 100 lat temu miała np.z automatu dożywotni(!) zakaz kontaktowania się z dziećmi. Ale zgadzam się, że teraz trzeba coś zmienić.

jestynka

Cytat: Norka w 28 Maj 2014, 10:57:09Jestynka, program pod dziewczynki to dla mnie taka mała dziejowa rekompensata za 500

wątpię że dzieci czują potrzebę rekompensaty :D ;)
ja chyba powinnam sobie zrobić misję pisania programów ;) , póki co opracowałam swoich zajęć i uważam ,że odnajdują się w nim wszystkie dzieci

salsa

doda-skopiuj tytuł artykułu, wklej do googla i wejdź w link gazetowy, ktory Ci się wyświetli - będziesz miała dostęp :D

Norka

Doda, teraz jest dzielony po równo ;D Kiedyś kobieta zostawała z niczym, zwłaszcza jak mąż przehulał posag.

Dodany tekst: 28 Maj 2014, 12:49:27

Jestynka, problem z potrzebą rekompensaty jest taki, że jeśli dzieci nie staną się jej świadome (nie musi to być wcześnie, ale na jakimś etapie nastoletnim), to zdobycze feminizmu pójdą się paść i znowu będzie wszystko dla i pod facetów ;D Tak jak np. nadal rynek pracy i przestrzeń miejska. Nie da się stworzyć nowoczesnego społeczeństwa bez historii i humanizmu, bo tylko powielimy dawne błędy ;D

dragonfly

Cytat: szelma w 28 Maj 2014, 08:15:23
Noooo, tak jakby świadectwa literackie z literatury fikcji i faktu nie dają najlepszej opinii szkołom z internatem ;) Ale z drugiej strony ci straumatyzowani ludzie potem zostali sławni, więc może warto się pomęczyć lol
e tam, Mike wspomina te lata, jako bardzo fajne, no ale on tak jakby slawny nie zostal (jeszcze) lol lol

golinda

Cytat: Norka w 28 Maj 2014, 13:43:33i znowu będzie wszystko dla i pod facetów

podstawowa szkoła dla chłopców sprawi, że będzie wszystko dla i pod facetów? bez przesady
inaczej się rozwijają, potrzebują innych warunków
nie wierzę w taką reformę szkolnictwa, która zapewni im odpowiedni rozwój w szkole koedukacyjnej, bo tam "rządzą kobiety" i wolą na lekcjach spokój - tak ogólnie rzecz ujmując

szelma

Cytat: dragonfly w 28 Maj 2014, 13:56:20e tam, Mike wspomina te lata, jako bardzo fajne, no ale on tak jakby slawny nie zostal (jeszcze)

Poczekaj, aż zostanie i napisze autobiografię :D

Norka

Golinda, może wystarczyłoby lepiej dobierać nauczycieli? Gdyby im więcej płacić i traktować z szacunkiem jestem pewna, że ten zawód wybierałoby mniej ciućmokowatych kobiet ORAZ mężczyzn ;D I chyba nie czytałaś artykułu, do którego link wkleiłam, bo upierasz się przy swoim seksizmie ;)

golinda

Cytat: Norka w 28 Maj 2014, 17:41:42Golinda, może wystarczyłoby lepiej dobierać nauczycieli? Gdyby im więcej płacić

czy PIS w swoim utopijnym programie nie obiecuje czasem podwyżek dla nauczycieli? :D
więcej płacić? z czego?

a poza tym: dlaczego usprawiedliwiać czyjąś miernotę w pracy słabą pensją? (która wg mnie wcale nie jest taka znowu słaba...)
nikt nikogo nie zmusza

Cytat: Norka w 28 Maj 2014, 17:41:42bo upierasz się przy swoim seksizmie

nie uważam, żeby to miało coś wspólnego z seksizmem

salsa

ddu

co do separowania chłopaków od dziewczyn....

przez całą podstawówkę uprawiałam sport. przez 80 % czasu byłam tam jedyną dziewczyną... tak, czasem chciałabym być odseparowana, ale nie miałabym wtedy z kim grać . oni mnie traktowali przez większość czasu jak chłopaka, czasem się zapominali i zaczynali przy mnie przebierać... dla mnie problemy zaczęły się z pierwszą miesiączką i rosnącymi piersiami - jak tu powiedzieć trenerowi, że mnie BOLI w czasie czołgania się pod ławką? ;) poza tym - było super!
zdecydowanie byłam "wybieganym" dzieckiem, na każdej przerwie graliśmy w piłkę albo się ganialiśmy po boisku

mayagaramond

Ale z kim będą się uczyły dziewczynki w koedukacyjnej szkole, jeśli dla chłopców lepiej jest być w niekoedukacyjnej?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

dragonfly

Cytat: mayagaramond w 28 Maj 2014, 23:20:07
Ale z kim będą się uczyły dziewczynki w koedukacyjnej szkole, jeśli dla chłopców lepiej jest być w niekoedukacyjnej?
z tymi chłopcami, których rodzice wola posłać do koedukacyjnej szkoły ;D przecież to nie przymus, zeby rozdzielać dzieci :)

mayagaramond

dragonfly żartowałam... Chodzi o to, że nie dałoby się tego w 100% zrealizować. 
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 20:32:07Może lepiej byłoby skupić się na potrzebach jednostek a nie schematach?

piwo dla tej pani :beer:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 28 Maj 2014, 23:56:32

piwo dla tej pani :beer:

piwo....

przecież to jest jakiś frazes :) kto ma się skupić? nauczyciele? to wyjdź i powiedz im, że mają to zrobić
wiadomo, że to rodzice muszą, a skoro wiadomo jak w szkołach jest i będzie, to można chłopcom ułatwić rozwój w inny sposób :)

fasolka1980

Nie wiem, gdzie to wkleić - krązy po FB:

Wise words. Brad Pitt about his Lady:

"My girl got sick. She was constantly nervous because of problems at work, personal life, her failures and children. She lost 30 pounds and weighted about 90 pounds. She got very skinny and was constantly crying. She was not a happy woman. She had suffered from continuing headaches, heart pain and jammed nerves in her back and ribs. She did not sleep well, falling asleep only in the mornings and got tired very quickly during the day. Our relationship was on the verge of a break up. Her beauty was leaving her somewhere, she had bags under her eyes, she was poking her head, and stopped taking care of herself. She refused to shoot the films and rejected any role. I lost hope and thought that we’ll get separated soon… But then I decided to act. After all I’ve got the MOST Beautiful Woman on earth. She is the idol of more than half of men and women on earth, and I was the one allowed to fall asleep next to her and to hug her. I began to shower her with flowers, kisses and compliments. I surprised and pleased her every minute. I gave her a lot of gifts and lived just for her. I spoke in public only about her. I incorporated all themes in her direction. I praised her in front of her own and our mutual friends. You won’t believe it, but she blossomed. She became better. She gained weight, was no longer nervous and loved me even more than ever. I had no clue that she CAN love that much.

And then I realized one thing: the woman is the reflection of her man.

If you love her to the point of madness, she will become it."

-Brad Pitt

szelma