Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

callja

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

szelma

Brawo! :) Fajnie, że udało się to zorganizować :)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

http://wyborcza.pl/magazyn/1,137947,16021972,Chlopcy_sa_jacys_inni.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza

dlatego Igora chętnie posłałabym do męskiej podstawówki, ale dziewczyny do koedukacyjnej

i te różnice są naprawdę ogromne już między niemowlakami, ja to widzę bardzo wyraźnie na przykładzie moich bliźniaków

Norka

Cytat: golinda w 27 Maj 2014, 19:56:41i te różnice są naprawdę ogromne już między niemowlakami, ja to widzę bardzo wyraźnie na przykładzie moich bliźniaków
Trudno przykład jednych bliźniaków rozciągać do całej populacji ;D

Nie ma przecież idealnie "kobiecych" kobiet i "męskich" mężczyzn. Rozkład cech w populacji jest dosyć rozstrzelony. Można sobie co najwyżej zmierzyć ich natężenie na suwaczku. Ja np. mam wg testów mózg bardziej "męski" niż "kobiecy". Gdybym z racji płci została zamknięta w żeńskiej szkole, dostałabym zajoba i na pewno nie wpłynęłoby to pozytywnie na moją edukację. A co z mężczyzną w męskiej szkole, który ma mózg bardziej "kobiecy"? Może lepiej byłoby skupić się na potrzebach jednostek a nie schematach?

szelma

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 20:32:07Nie ma przecież idealnie "kobiecych" kobiet i "męskich" mężczyzn. Rozkład cech w populacji jest dosyć rozstrzelony. Można sobie co najwyżej zmierzyć ich natężenie na suwaczku. Ja np. mam wg testów mózg bardziej "męski" niż "kobiecy". Gdybym z racji płci została zamknięta w żeńskiej szkole, dostałabym zajoba i na pewno nie wpłynęłoby to pozytywnie na moją edukację. A co z mężczyzną w męskiej szkole, który ma mózg bardziej "kobiecy"? Może lepiej byłoby skupić się na potrzebach jednostek a nie schematach?

Pełna zgoda :)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 20:32:07Gdybym z racji płci została zamknięta w żeńskiej szkole,

bo żeńska szkoła nie ma sensu
sens ma tylko męska i to tylko podstawówka

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 20:32:07Trudno przykład jednych bliźniaków rozciągać do całej populacji

nigdzie tak nie napisałam
mówię tylko, że widzę to świetnie na przykładzie swoich dzieci
PRZYKŁAD - taka sytuacja jednostkowa

Norka

Cytat: golinda w 27 Maj 2014, 21:31:44bo żeńska szkoła nie ma sensusens ma tylko męska i to tylko podstawówka

Ale nie sądzisz, że to się trochę wyklucza? Dziewczynki uczyłyby się z chłopcami i dziewczynkami, a chłopcy tylko z chłopcami :D

golinda

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 20:38:15
Ale nie sądzisz, że to się trochę wyklucza? Dziewczynki uczyłyby się z chłopcami i dziewczynkami, a chłopcy tylko z chłopcami :D

a w czym problem?
szkołą Opus Dei nie jest kooedukacyjna
chłopcy mają mnóstwo ruchu, w trakcie lekcji biegną na boisko żeby "zgubić energię" i bardzo dobrze im to robi
z dziewczynkami nie ma tego problemu, tak jak zresztą piszą w artykule, one są tymi roślinami które dobrze rosną na słonecznym tarasie

Norka

O rety, czyli jednak jestem mężczyzną lol lol lol Wygląda na to, że moja córka również ;) Cóż z nami zrobić w tym jasno poukładanym świecie?

A do Opus Dei w życiu bym dziecka nie posłała ;D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 22:24:46A do Opus Dei w życiu bym dziecka nie posłała
ale do eton juz bym poslala ;) do mnie przemawiaja te stare pomysly edukacyjne z romansidel z brytyjska szlachta lol od razu mi sie kojarzy dragon w bath lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 22:24:46A do Opus Dei w życiu bym dziecka nie posłała Grin

ja nie mówię, że TAM bym posłała, ale wiele mają tam ciekawych pomysłów, między innymi ten z "gubieniu energii"
zresztą... to żadne novum

Dodany tekst: 27 Maj 2014, 21:29:28

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 22:24:46Wygląda na to, że moja córka również

też się nie może skupić na lekcjach...? i Ty nie mogłaś? biegałaś po klasie, rzucałaś linijką w kolegów, nie mogłaś wysiedzieć w ławce 15 minut?

dragonfly

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 27 Maj 2014, 21:26:54
ale do eton juz bym poslala ;) do mnie przemawiaja te stare pomysly edukacyjne z romansidel z brytyjska szlachta lol od razu mi sie kojarzy dragon w bath lol lol
ha ha ha do Bath do szkoły z internatem tylko dla chłopców chodził M. I potencjalnego syna tez poslemy do takiej szkoły, ingrid pójdzie do koedukacyjnej ;D

salsa

Cytat: golinda w 27 Maj 2014, 22:28:22też się nie może skupić na lekcjach...? i Ty nie mogłaś? biegałaś po klasie, rzucałaś linijką w kolegów, nie mogłaś wysiedzieć w ławce 15 minut?
ojej o to mnie :D po klasie nie biegałam bo dostawałam za to pały do dzienniczka, wiec musiałam przestać, i rzucałam książką od biologi, linijka za lekka była na co niektórych :P ogólnie do pewnego wieku latałam wszędzie wyłącznie z chłopakami :P

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: golinda w 27 Maj 2014, 22:28:22też się nie może skupić na lekcjach...? i Ty nie mogłaś? biegałaś po klasie, rzucałaś linijką w kolegów, nie mogłaś wysiedzieć w ławce 15 minut?
ja tak mialam w pierwszej i drugiej klasie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Norka

Cytat: salsa w 27 Maj 2014, 21:35:08ogólnie do pewnego wieku latałam wszędzie wyłącznie z chłopakami :P
Otóż to :D

Dziecko mam odważne, dynamiczne, ciekawe świata, wytrwałe - to się już raczej nie zmieni. Ale to pewnie od tego, że ją ubieram na niebiesko, co? ;)

Na lekcjach skupiają się ci, którzy je lubią - płeć nie ma tu nic do rzeczy. W mojej małomiasteczkowej podstawówce z rozległymi terenami zielonymi wszystkie energiczne dzieci były dobrze wybiegane. Te nieenergiczne siedziały na korytarzu. Widać trzeba je było wyprosić na zewnątrz, żeby lepiej rosły na słonecznym tarasie lol lol lol

golinda

tak, tak, cała psychologia jest w błędzie co do płci mózgu, bo trzy osoby na strefie miały inaczej... :D

Dodany tekst: 27 Maj 2014, 21:54:00

Cytat: Norka w 27 Maj 2014, 22:49:55Dziecko mam odważne, dynamiczne, ciekawe świata, wytrwałe - to się już raczej nie zmieni.

pfffff, Twoje dziecko ma 7 miesięcy lol zapewne przez najbliższe 90 lat będzie dokładnie takie samo lol

ja w wieku 5 lat byłam nieziemsko nieśmiała, w co nikt dziś nie jest w stanie uwierzyć ;)

dragonfly

Ja nie uważam, ze dziewczynki i chłopców trzeba od siebie izolować, ale w pewnym wieku, przez jakiś okres czasu, szczególnie dorastajacy chłopcy powinni przebywać przede wszystkim w swoim towarzystwie.

golinda

Cytat: dragonfly w 27 Maj 2014, 22:58:50szczególnie dorastajacy chłopcy powinni przebywać przede wszystkim w swoim towarzystwie.

a dlaczego dorastający? akurat psychologowie uważają inaczej :hmm: