Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

zuzia

Cytat: wrobelek0403 w 14 Maj 2014, 07:49:35
ale przeciez to nie on płacił :crazy:
ja to wiem! on też to wiedział.
powiedziałam mu wtedy, że z jego dziećmi też ktoś był jak były małe.

Kasia

Cytat: mayagaramond w 13 Maj 2014, 23:09:32
Kasia no nie, coś takiego by mnie wkurwialo, bo wtedy powstałyby nadgodziny, za które dostaje się wolne.

no własnie to tez przykład obecnego myślenia :)
kiedyś.....jakie nadgodziny? wychodziło się, zalatwiało sprawy, zwalniało wczesniej, nieraz niańczyło sie w pracy swoje lub koleżanki dziecko. Nie wyrabialo sie z robotą to szef zatrudniał dodatkowego pracownika :D
Nadgodzin raczej nie było a tym bardziej u matek z dziećmi - inne czasy, inne myślenie, wszyscy byli bardziej wyrozumiali. A teraz jak trafisz fajnego wyrozumiałego szefa to musisz pamiętać ze masz jeszcze kilka nieprzychylnych kolezanek w pracy, które czesto gęsto były w podobnej sytuacji co ty, no ale teraz już maja dzieci odchowane wiec moga sie czepiać młodej matki :D

szelma

- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

Cytat: Kasia w 14 Maj 2014, 09:15:47
no własnie to tez przykład obecnego myślenia :)
kiedyś.....jakie nadgodziny? wychodziło się, zalatwiało sprawy, zwalniało wczesniej, nieraz niańczyło sie w pracy swoje lub koleżanki dziecko. Nie wyrabialo sie z robotą to szef zatrudniał dodatkowego pracownika :D
Nadgodzin raczej nie było a tym bardziej u matek z dziećmi - inne czasy, inne myślenie, wszyscy byli bardziej wyrozumiali. A teraz jak trafisz fajnego wyrozumiałego szefa to musisz pamiętać ze masz jeszcze kilka nieprzychylnych kolezanek w pracy, które czesto gęsto były w podobnej sytuacji co ty, no ale teraz już maja dzieci odchowane wiec moga sie czepiać młodej matki :D

no coz, to ja jestem ta nieprzychylna. ;)

rozumiem sytuacje podbramkowe, ale nie powinien byc to standard.

jesli kazdy ma swoje obowiazki, jakis tam quasi - zadaniowy wymiar czasu pracy, toluz, kazdy sobie układa plan dnia, ale jesli obowiazki są zbiorcze, to jesli matka nie wykona swojej pracy to ktos to bedzie musiał zrobic za nią, najpewniej ktos, kto dzieci nie ma ;) i to juz nie jest fair ;)

Dodany tekst: 14 Maj 2014, 10:01:33

szelma widziałam, od rana poluje na DF w bibliotece :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

swietny portret ma z linami ;) podoba mi sie ;) i okreslenie "kurwa slawa" ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

szelma

A ja mam nawet pocztówkę z widoczkiem na Mount Everest i autografem Kurtyki  :dance:

wrobelek0403

Cytat: szelma w 14 Maj 2014, 10:32:30
A ja mam nawet pocztówkę z widoczkiem na Mount Everest i autografem Kurtyki  :dance:

szczesciara :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Kasia

Wróbel no ale tak to kiedyś działało, było wiecej zrozumienia i tyle. Niedzieciaci tez mogli na zakupy wyskoczyć czy sprawę załatwić. Ja napisałam akurat o matkach bo tego dotyczy nasza rozmowa ale tak naprawdę te przywileje dotyczyły wszystkich :) były matki które z nich w ogóle nie korzystały a były osoby bez dzieci, które takich zwolnień sporo potrzebowały :)

golinda

Cytat: szelma w 14 Maj 2014, 11:32:30autografem Kurtyki

tego z IPN?

Dodany tekst: 14 Maj 2014, 16:29:33

Cytat: justynaaaa2 w 14 Maj 2014, 00:18:38Mam wrażenie, że bylo spokojniej, uczciwiej

gdzieeeee? w PRL? lol dobre sobie

wrobelek0403

mayagaramond

Cytat: Kasia w 14 Maj 2014, 17:24:36było wiecej zrozumienia i tyle

Moim zdaniem specyfika pracy była zupełnie inna, państwowe firmy, żadnego wolnego rynku. Czy się stoi czy się leży... ;)

Te czasy minęły i jeśli ktoś chce/ musi wyjść na trzy godziny z pracy, proszę bardzo, ale to nie może się wliiczać do czasu pracy. Nieważne, czy jest to opieka ba dzieckiem, rodzicami czy pedicure ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 14 Maj 2014, 17:32:22noproszeCiegolinda LOL LOL

Wojtka Kurtyki, legendy polskiego himalaizmu

a już się podjarałam, gdyż byłam zakochana w tym z IPN lol

Kasia

Maya, no i stery lub niestety wolny rynek to i nowa jakość, pogon za kasa, nastawienie na zysk, człowieka w tym coraz mniej ;)

wrobelek0403

Cytat: golinda w 14 Maj 2014, 17:00:21
a już się podjarałam, gdyż byłam zakochana w tym z IPN lol

aaaaa, ja go nie lubiłam za sposób w jaki został prezesem ;)

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 14 Maj 2014, 17:13:31

aaaaa, ja go nie lubiłam za sposób w jaki został prezesem ;)

mnie interesował tylko seks lol
do polityki się nie mieszam

mayagaramond

Kasia litraktowan57.msg1567070#msg1567070 date=1400083735]człowieka w tym coraz mniej[/quote]

Nie zgodzę się, ale pisze z perspektywy moich warunków pracy: mam 35-godzinny tydzień pracy. Wszystko ponadto jest traktowane jako nadgodziny. Mogę pracować od 6 rano do 10 i później od 15 do 18. Mam wolność decydowania (do pewnego stopnia oczywiście).

Ale zdaje sobie sprawę, że taka elastyczność (przychodzę kiedy chcę) nie wszędzie jest możliwa, np. na produkcji
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

suegro

Cytat: Kasia w 14 Maj 2014, 17:08:55
Maya, no i stery lub niestety wolny rynek to i nowa jakość, pogon za kasa, nastawienie na zysk, człowieka w tym coraz mniej ;)

A ja mam zupełnie inne odczucia.
Nowoczesne młode firmy bardzo stawiają na ludzi, na work-life balance, na atmosferę w pracy, na elastyczność itp.

I wiem, że nie wszędzie jeszcze tak jest, ale widzę akurat odwrotną tendencję.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

goga

W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

Kasia

Cytat: suegro w 14 Maj 2014, 17:30:36
A ja mam zupełnie inne odczucia.
Nowoczesne młode firmy bardzo stawiają na ludzi, na work-life balance, na atmosferę w pracy, na elastyczność itp.

I wiem, że nie wszędzie jeszcze tak jest, ale widzę akurat odwrotną tendencję.

Czyli matki w Polsce maja super sytuacje, tyle nowoczesnych firm w około, tyle udogodnień?

Ja mam świadomość ze sa fajne firmy ale na dzien dzisiejszy to raczej mniejszość niz jakiś trend. O godne warunki pracy trudno, o przestrzeganie kodeksu pracy a co dopiero o udogodnienia.

suegro

Cytat: Kasia w 14 Maj 2014, 21:53:47Czyli matki w Polsce maja super sytuacje, tyle nowoczesnych firm w około, tyle udogodnień?

Ja tego nie napisałam. Nawet nie użyłam słowa matka. ;)

Napisałam jedynie, że widzę zmiany w dobrą stroną, że IMO "coraz więcej w tym człowieka", coraz popularniejszy trend slow food, slow life, praca zdalna, zadaniowa itp. To moje spostrzeżenia z ostatnich kilku lat.

Józef Piłsudski

dragonfly

o work-life balance mysle tak samo, jak ta pani http://www.huffingtonpost.com/2012/04/06/sheryl-sandberg_n_1409061.html

"So there's no such thing as work-life balance. There's work, and there's life, and there's no balance. (...) The most important thing -- and I've said it a hundred times and I'll say it a hundred times -- if you marry a man, marry the right one," she said. "If you can marry a woman, that's better because the split between two women in the home is pretty even, the data shows."

suegro

Uwielbiam Sheryl i jej podejście do kobiet w pracy i biznesie.
Wbrew pozorom ona jest akurat dla mnie idealnym przykładem na praktyczne zastosowanie work-life balance. :)

Józef Piłsudski

Kasia

Cytat: suegro w 14 Maj 2014, 21:00:19
Ja tego nie napisałam. Nawet nie użyłam słowa matka. ;)

Napisałam jedynie, że widzę zmiany w dobrą stroną, że IMO "coraz więcej w tym człowieka", coraz popularniejszy trend slow food, slow life, praca zdalna, zadaniowa itp. To moje spostrzeżenia z ostatnich kilku lat.

Ja tez ten trend obserwuje ale z reguły w firmach w których i tak do tej pory były godne warunki pracy. Niestety te firmy sa w mniejszości. Tempo zmian jest IMO za wolne.
No i oczywiście sa firmy, które niby te chcą byc na czasie, wprowadzać udogodnienia dla pracownikow tylko ze na własnych zasadach ;) ddu czesto o tym pisze ;)

szelma

wrobelek0403