Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

Cytat: doda w 15 Kwi 2014, 00:01:134. tata pod oknami szpitala
to i tak szczęściara - ja się rodziłam w grudniu i była zima stulecia '81 rok, za tydzien stan wojenny - rodzice przyjechali z B. autobusem do Z. bo w B. nie było jeszcze szpitala (w Z. mieszkają rodzice taty mojego i mama juz ze szpitala ze mną pojechała do nich)
autobus po drodze się zepsuł - czekali na drugi, mama miała skurcze cały czas
potem w tym szpitalu jak ona przyjechała taka wymęczona , to te baby tez ją przesuwały po kątach zanim się zabrały za poród - a Tata nawet nie mogł czekać na dole bo było mega zimno
dopiero dziadek wykorzystał swoje znajomości i mu podali informacje co i jak z mamą i co się w ogole urodziło
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

Norka

Cytat: elve w 14 Kwi 2014, 23:08:35
patrze, ja to zupełnie inaczej odebrałam
Pewnie dlatego, że nie przepadam za służbą zdrowia ;)

niewiemjaka

salsa

dla nas to jest abstrakcja dla naszych mam - rzeczywistość...

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: salsa w 14 Kwi 2014, 23:21:56
dla nas to jest abstrakcja dla naszych mam - rzeczywistość...
no wiec wlasnie - one tez nie czuly sie chyba wielce zdziwione, bo im nikt nie odebral opcji wsparcia i pomocy, tylko wiedzialy, ze nie ma takiej opcji i nie wymagaly jej z zalozenia ;) pewnie polowa by odmowila takowej, gdybys im zaproponowala, jako dziwnej i nienormalnej ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

Zwierzu - rzeczywistośc w tym sensie, ze to musialy przezyć - nie w tym sensie, ze było to dla nich OK
moja mama nie wiedziała czego sie spodziewać- moja babcia urodziła 2 dzieci z wiejską połozna w domu i bliźniaki z tą samą wiejską połozną ale na wiejskiej izbie położniczej - szłaś rodziłas i wychodziłaś - tyle
babcia rodziła szybko i bezboleśnie, mama się smieje ze babcia rodziła dzieci w czerwcu (wszystkie ma z czerwca) i ona nie miaął czasu na porody bo było duzo roboty koło domu i na roli :P

druga babcia miała jeden porod domowy kleszczowy ktory wspomina koszmarnie, potem juz szpital 3 porody ale babcia tylko w kołko opowiada o tym pierwszym, jakby tych trzech kolejnych nie pamiętała - wiec trauma

mama moja wiedziała, ze ma bolec i takie tam, ale nie spodziewała się takiego chamstwa i bezduszność - tego jestem pewna, bo czasem jak sobie rozmawiamy o tym, to ona po tylu latach nadal jest zniesmaczona

elve

ale nie możecie czytać tego artykułu z perspektywy współczesnej

nasi potomkowie pewnie nas będą oceniać jako barbarzyńców

zwierzatko_mojej_mamy

salsa przeciez ja nie wiem, jak Twoja mama miala, czy chamstwo i bezdusznosc, czy nie -  przeczytalam jedynie o tacie, ktorego nie wpuscili - no to akurat normalka wtedy ;)

ale ogolnie mowie - sama piszesz, ze Twoja mama wiedziala, ze ma bolec, trauma itd,  nikt nie gadal i nie edukowal tak jak teraz, do tego szpital to swietosc, wszyscy sluchali lekarzy i poloznych i pielegniarek nawet - a teraz sie jeszcze wydra na lekarza i pozwa ;) no jednak inne czasy i o wielu rzeczyach sie nei mowilo, nie oczekiwalo i nie ma to nic wspolnego z tym,c zy ktos byl chamski, czy nie byl - nawet w milutkim szpitalu by maz nie wszedl na sale, bo sie to ludziom w glowach nie miescilo po prostu i nikt tego nie oczekiwal i taka matka rodzaca nie czula sie pozbawiona przeciez czegos, o czym nie wiedziala, ze mozliwe jest ;) bo nie bylo mozliwe ;)

Dodany tekst: 14 Kwi 2014, 23:35:33

Cytat: elve w 14 Kwi 2014, 23:34:45
ale nie możecie czytać tego artykułu z perspektywy współczesnej
mi sie podoba, czytam z perspektywy chyba lat 60 ;)

www.annawilk.pl

salsa

Zwierzu ale moja mama nie ma traumy bo ja bolało - o tym wiedziała i na to się godziła
ją do dzis bulwersuje podejscie personelu i nie mowie tu o tacie , ktory nie mogł tam byc bo o tym tez wiedzieli
mowie o tym, co opisałam wcześniej : przybywa pacjentka z akcją porodową, ma skurcze, bóle itp, zgłasza, ze przyjechała autobusem z innego miasta, autobus sie zepsuł i 2 godziny czekała na mrozie (mamy grudzień 1981 r. zima przejebana), zle się czuje , boli ją wszystko, cały czas ma tą akcję - w autobusie, na mrozie, teraz (wtedy autobus z B. do Z. jechał półtorej godziny  i był pełniusieńki)
a połozne maja to w dupie tak, każą czekać, siedzi gdzieś w kącie zwija się z bólu, nikt sie nie zajmuje
mama miała długi porod ze mną, to oczywiście tez się nałożyło, ale traktowanie jej jako pacjentki było dalekie od tego, czym się chlubi połozna z artykułu

salsa

Cytat: elve w 15 Kwi 2014, 00:34:45ale nie możecie czytać tego artykułu z perspektywy współczesnej
ale nie czytamy, ja mowie jak to oceniała kobieta rodząca 32 lata temu

elve

salsa wiesz.... takie rzeczy teraz też się zdarzają, są położne i położne

a artykuł nie był o tym przecież, tylko o kobiecie która żyła swoją pracą, piekielnie trudną i odpowiedzialną, i z tego powodu czuła się ważna, przynajmniej ja tak ten artykuł odbieram

Norka powiem tak, znam bardzo złych i bardzo dobrych lekarzy, pielęgniarki, i jeszcze przeciętnych, jak wszędzie

salsa

Cytat: elve w 15 Kwi 2014, 00:43:16a artykuł nie był o tym przecież,
no był o pracy połoznej, ktora opowiada jakie to one były czułe i empatyczne dla pacjentek, jak to pacjentki były świete - tylko czemu tak wiele kobiet rodzących w tamtych czasach czuło to inaczej?
nie maja przecież porównania do dzisiejszych czasów-a jednak odebrały to wszystko zle? moja mama, tesciowa, moje ciocie, ciocie mojego męza , jakies dalsze osoby itp - czasem te tematy porodów gdzies tam sie pojawiają i one w przytłaczającej większości mówią naprawdę okropne rzeczy

elve

salsa nie chcę sie wdawać w jalową dyskusję
oceniasz z perspektywy jednej osoby
moja mama pamięta moje narodziny, tak, że miała pomalowane rzęsy i starała się nie płakać by tuszu nie rozmazać, bo po porodzie długo nie wolno było wstać, jest różnica, nie?

to co oceniane z perspektywy jednostkowego przykładu, z zasady jest błedne ;)

mnie także bulwersują warunki położnictwa w tamtych, wole obecne, a najlepieuj przyszłe (o ile będa lesze od współczecnych ;) )

zwierzatko_mojej_mamy

doda ale ja w ogole sie nie odnosilam do Twojego postu ;)

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: elve w 15 Kwi 2014, 00:48:39to co oceniane z perspektywy jednostkowego przykładu, z zasady jest błedne wink

Cytat: elve w 15 Kwi 2014, 00:48:39oceniasz z perspektywy jednej osoby

no wąłsnie nie, bo mowie że:
Cytat: elve w 15 Kwi 2014, 00:43:16a artykuł nie był o tym przecież,
no był o pracy połoznej, ktora opowiada jakie to one były czułe i empatyczne dla pacjentek, jak to pacjentki były świete - tylko czemu tak wiele kobiet rodzących w tamtych czasach czuło to inaczej?
nie maja przecież porównania do dzisiejszych czasów-a jednak odebrały to wszystko zle? moja mama, tesciowa, moje ciocie, ciocie mojego męza , jakies dalsze osoby itp - czasem te tematy porodów gdzies tam sie pojawiają i one w przytłaczającej większości mówią naprawdę okropne rzeczy

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: elve w 15 Kwi 2014, 00:43:16tylko o kobiecie która żyła swoją pracą, piekielnie trudną i odpowiedzialną, i z tego powodu czuła się ważna, przynajmniej ja tak ten artykuł odbieram
tak jest
laska byla na kazde zawolanie w nocy o polnocy i co z tego, jak ja zaraz zjebia wszyscy o to, bo przeciez to nie moze byc prawda, bo inna opowiesc w domu slyszaly ;)

www.annawilk.pl

Norka

Elve, nie chodzi mi o poszczególne osoby, bo to jak wszędzie, ale o samą instytucję z mocno zaznaczoną hierarchią. Władza absolutna korumpuje absolutnie ;D A akurat ta pani położna sprawiła na mnie wrażenie, jakby dobrze czuła się u władzy.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: salsa w 15 Kwi 2014, 00:39:36mama miała długi porod ze mną, to oczywiście tez się nałożyło, ale traktowanie jej jako pacjentki było dalekie od tego, czym się chlubi połozna z artykułu
to niczego nie zmienia - ani prawdy Twojej mamy, ani prawy tej pani - mogly nie byc po prostu w tym samym szpitalu i nie widze powodu, zeby pania polozna traktowac jako klamczuche z powodu tego, ze Twojej mamie sie nie udaly poloze czy lekarze czy pielegniarki

50 lat pozniej ja na przyklad mam chyba gorsze wspomnienia z porodowki niz moja mama, a moglam sie spodziewac traktowania wrecz "ponad miare", co niestety nie nastapilo, nawet niedomiaru nie odczulam

www.annawilk.pl

Norka

Ja to odbieram tak, że porody dygnitarskich żon i znajomych były dla niej szczególnie ważne ;) No ale każdy zwraca uwagę na co innego.

salsa

zwierzu : mojej mamie, mojej teściowej , jej siostrze, moim ciotkom, ciotkom meza, koleżankom mamy... kobiety te pochodzą z całej Polski-z różnych szpitali, to naprawdę nie jest jedna osoba .....

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: doda w 14 Kwi 2014, 23:52:23
ale ta pani nie opowiada tylko o sobie, ona mowi jak bylo wtedy ;)
wg mnie ona opowiada o swoim doswiadczeniu - zakladam, ze zycie przezyla w jednym zakladzie pracy i jestem w stanie jej uwierzyc, ze taki istnial, poza tym bardziej sie skupilam na rzeczach, ktore wiedzialy polozne i musialy wiedziec wlasnie z powodu braku USG i innych pomocy - wszystko wtedy to bylo doswiadczenie w zawodzie, bez tego bylas jak bez reki
poza tym nie mam powodow zarzucac jej klamstwa, skoro w tak szczery sposob opowiada o warunkach sanitarnych - tutaj nie klamie, jak bylo chujowo, dlaczego mialaby klamac odnosnie atmosfery? :>

Dodany tekst: 14 Kwi 2014, 23:55:55

doda o tym:
Cytat: salsa w 15 Kwi 2014, 00:09:45a Tata nawet nie mogł czekać na dole bo było mega zimno
dopiero dziadek wykorzystał swoje znajomości i mu podali informacje co i jak z mamą i co się w ogole urodziło

www.annawilk.pl

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: salsa w 14 Kwi 2014, 23:54:15
zwierzu : mojej mamie, mojej teściowej , jej siostrze, moim ciotkom, ciotkom meza, koleżankom mamy... kobiety te pochodzą z całej Polski-z różnych szpitali, to naprawdę nie jest jedna osoba .....
no ja nie znam takich opowiesci - moja babcia pojechala do porodu na rowerze polowe drogi, na wozie drabiniastym druga polowe i jak ja dowiezli to urodzila w 5 minut ;) moja mama rodzila 15 godzin i to wspomina, nie wspomina chamstwa, a polozna, ktora mnie odbierala i pracuje w szpitalu to za kazdym razem krzyczy z drugiego konca korytarza do mojej mamy "pani ewo, to ta corka?? co pani 15 godzin sie meczyla???!"

www.annawilk.pl

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: doda w 15 Kwi 2014, 00:57:35nie wiemy jak ja oceniala rodzaca, moze jak suke, a moze jak aniola
no nie wiemy ;) ale pani nie znam i dla mnie jest na tyle wiarygodna i przypomina mi z tym swoim przywiazaniem do szpitala, poczuciem misji i spedzaniem tam kazdej wolnej chwili tak bardzo kogos, kogo znam i wiem, ze nie jest suka, ze uwazam, ze istotnie byla dobrym fachowcem i niechamem ;)

odbieranie ludzi jako chamow tez jest zalezne od odbiorcy - moja ginekolog niektorzy odbierali jako "opryskliwa, sucha, niemila" itd itp i zarzut stawiali na "znanymlekarzu", ze "niemila, bo nie pamieta imienia" - no luuuudzie lol lol

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 15 Kwi 2014, 00:55:19doda o tym:
Cytat: salsa  Dzisiaj o 12:09:45
a Tata nawet nie mogł czekać na dole bo było mega zimno
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 11:55:55 wysłane przez
zwierzu, ale to była tylko jakby dodatkowa informacja, wisienka na torcie - podkresliłam tam cos zupełnie innego ;)

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 15 Kwi 2014, 00:57:51no ja nie znam takich opowiesci - moja babcia pojechala do porodu na rowerze polowe drogi, na wozie drabiniastym druga polowe i jak ja dowiezli to urodzila w 5 minut wink moja mama rodzila 15 godzin i to wspomina, nie wspomina chamstwa,
nasze babcie były z innej gliny, moja tez rodziła w biegu miedzy jednym dojeniem krowy a drugim :P
Zwierzu ale sama widzisz, Towja mama młoda lekarka to jednak inaczej na pewno była traktowana, to jest inna bajka, ona nie była "z ulicy"

mam wrazenie, ze z naszego pokolenia tych opowiesci jest duzo duzo mniej - owszem, opowiada się o trudnych i bolesnych porodach, ale nie ma takich zastrzeżenie do personelu - raczej się słyszy w wiekszosci, ze personel OK, ja np z mojego pobytu na kopernika jestem bardzo zadowolona, super opieka, szczególnie pomoc laktacyjna na mega wysokim poziomie, bardzo fajne połozne, cierpliwe , usłużne, przeciez mnie tak łeb napieprzał po tym znieczuleniu a one robiły co mogły., zeby mi pomoc  - jedna była taka trochę sucz-służbistka, ale jedną na takie zastępy osób to mogę wybaczyc ;)