Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

Józef Piłsudski

niewiemjaka

temat rzeka, nic ponad to czego chyba nie widzielismy, ale mimo wszystko wklejam, bo Leszek ma to coś..
http://www.tvn24.pl/licealisci-nakrecili-reportaz-o-bezdomnych-film-podbija-internet,362566,s.html

wrobelek0403

Cytat: suegro w 14 Paź 2013, 13:19:38
Mam podobne przemyślenia. :)

http://www.hbrp.pl/news.php?id=820&t=nie-zatrudniam-ludzi-ktorzy-nie-znaja-gramatyki-dlaczego

piekne :D jakże sie zgadzam :D

Dodany tekst: 14 Paź 2013, 14:05:29

pieeeekne lol lol

Jeżeli dla kogoś 20 lat to za mało, by nauczyć się poprawnie posługiwać rodzimym językiem, nie jestem w stanie zaakceptować w pracy osoby o takiej krzywej uczenia się.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

ddu

wiecie, jak ja musiałam walczyć w pzr z gramatyką?
żeby to nie było "a to jakiś głupi" przecinek????
teraz już praktycznie każdy tekst sprawdzam ja albo Paulina,
ale chyba nie dlatego, że oni uznali, że to ważne, tylko mają dość moich awantur,
zagroziłam, że ze strony się usunę, bo nie chcę, żeby moje nazwisko było kojarzone z niegramatycznymi wypowiedziami
wrrrr

wrobelek0403

ddu, ja cierpie katusze w miejscu w kt pracuje, branzowy zargon to dramat, nieodmienianie nazwisk, nazw  ulic, jakies dziwne konstrukcje jezykowe, :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

mayagaramond

Cytat: suegro w 14 Paź 2013, 14:19:38Mam podobne przemyślenia.

http://www.hbrp.pl/news.php?id=820&t=nie-zatrudniam-ludzi-ktorzy-nie-znaja-gramatyki-dlaczego

zgadzam sie po czesci. Ale konkretne wymagania zaleza od stanowiska, wiadomo, ze w kwestiach jezykowych wiecej bedzie sie wymagalo od textera niz od specjalisty IT.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ddu

ale specjalista IT raczej nie pisze, nie puszcza tekstów
a jak pisze podanie o pracę i nie wie, że przed "który" stawia się przecinek... no to szkoda. uczą tego w  podstawówce

suegro

Cytat: ddu w 14 Paź 2013, 16:34:03ale specjalista IT raczej nie pisze, nie puszcza tekstów

Ale czasem kontaktuje się z ludźmi z zewnątrz. I w tym kontakcie też powinien być poprawny.

Józef Piłsudski

mayagaramond

Cytat: ddu w 14 Paź 2013, 16:34:03ale specjalista IT raczej nie pisze, nie puszcza tekstów
a jak pisze podanie o pracę i nie wie, że przed "który" stawia się przecinek... no to szkoda. uczą tego w  podstawówce

Dlatego napisalam, ze zalezy to od stanowiska.

W przypadku podan o prace zgadzam sie, to mozne poprostu dac komus do sprawdzenia, zakladam oczywiscie, ze grafoman nie bedzie ubiegal sie o prace redaktora naczelnego ;)

U nas 90% prezentacji jest po angielsku i wiadomo, ze jedni znaja go swietnie, inni mniej swietnie ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ddu

Cytat: suegro w 14 Paź 2013, 15:38:29
Ale czasem kontaktuje się z ludźmi z zewnątrz. I w tym kontakcie też powinien być poprawny.

racja.
dlatego piszę o podstawach typu "który" . pisać "nie" z czasownikami też powinien umieć.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mayagaramond w 14 Paź 2013, 16:40:53Dlatego napisalam, ze zalezy to od stanowiska.
skoro nie dopuszczam bledow u osoby, ktora ma byc jedynie osoba, od ktorej kupuje 3 pary skarpetek to trudno, zebym dopuszczala u pracownika ;)

www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 14 Paź 2013, 17:01:18skoro nie dopuszczam bledow u osoby, ktora ma byc jedynie osoba, od ktorej kupuje 3 pary skarpetek to trudno, zebym dopuszczala u pracownika

Ty nie dopuszczasz ;) W przypadku protokolow dot. wprowadzenia nowego systemu CRM w kraju X wisi mi, czy ktos wstawil przecinek przed zaimkiem wzglednym ;)

Sprawa wyglada inaczej, jesli chodzi o prezentacje na spotkanie zarzadu.

szelma

Cytat: mayagaramond w 14 Paź 2013, 16:40:53U nas 90% prezentacji jest po angielsku i wiadomo, ze jedni znaja go swietnie, inni mniej swietnie

Co rozumiesz przez mniej świetnie? Bo ogólnie to jest to dla mnie kwestia niezależna od języka - jeśli się w nim pracuje, komunikuje itd., to trzeba to robić poprawnie.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

Dopuszczam mozliwość, ze ktos może nie mówic/pisać idealnie w jezyku obcym. wtedy wazniejszej jest dla mnie porozumienie się z taką osobą niż styl i ortografia.

Nie jestem natomiast w stanie pojąć, że się nie zna/ignoruje zasady jezyka ojczystego. Dla mnie to przejaw ignoracji, a tej jak wiadomo nie znoszę na równi z niekompetencją i głupotą :D

mayagaramond

Cytat: szelma w 14 Paź 2013, 17:23:18Co rozumiesz przez mniej świetnie? Bo ogólnie to jest to dla mnie kwestia niezależna od języka - jeśli się w nim pracuje, komunikuje itd., to trzeba to robić poprawnie.

mniej swietnie czyli srednia znajomosc idiomow albo phrasal verbs ;) Nie kazdy ma znajomosc na poziomie CPE... 

zwierzatko_mojej_mamy

no ja nie dopuszczam, dlatego nie zgadzam sie z zasada o zaleznosci od stanowiska ;) jesli bym dostala dwa CV na stanowisko np stolarza i jedno byloby z bledem to moglby wyladowac w koszu, zanim zobacze, jak piekne stoly konstruuje :)

www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 14 Paź 2013, 17:31:42jesli bym dostala dwa CV na stanowisko np stolarza i jedno byloby z bledem to moglby wyladowac w koszu, zanim zobacze, jak piekne stoly konstruuje

napisalam, ze wyslanie CV z bledami to inna bajka, bo to mozna dac komus do sprawdzenia przed wyslaniem. Natomiast zwolnienie swietnego analytika finansowego za napisanie "ktury" jest dla mnie smieszne ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mayagaramond w 14 Paź 2013, 16:37:57
napisalam, ze wyslanie CV z bledami to inna bajka, bo to mozna dac komus do sprawdzenia przed wyslaniem. Natomiast zwolnienie swietnego analytika finansowego za napisanie "ktury" jest dla mnie smieszne ;)
patrzac na to, ze zapewne analizuje finansowo w komputerze i kazdy komputer ma sprawdzanie bledow, napisanie slowa "ktury" uwazam za brak szacunku dla czytajacego - wystarczy machnac sprawdzanie pisowni - ja uwazam, ze pisze dosc poprawnie, a zdarza mi sie sprawdzac slowo prawym klikiem, jesli mam zacmienie umyslu - nawet piszac jedynie na strefe

www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 14 Paź 2013, 17:40:58patrzac na to, ze zapewne analizuje finansowo w komputerze i kazdy komputer ma sprawdzanie bledow, napisanie slowa "ktury" uwazam za brak szacunku dla czytajacego - wystarczy machnac sprawdzanie pisowni - ja uwazam, ze pisze dosc poprawnie, a zdarza mi sie sprawdzac slowo prawym klikiem, jesli mam zacmienie umyslu - nawet piszac jedynie na strefe

nobody is perfect ;)

10 razy sprawdzalam moja prace mgr, czytal ja H. ktory jest b. upierdliwym korektorem i zadne z nas nie zauwazylo, ze na pierwszej stronie w drugim zdaniu brakuje drugiej polowy czasownika (niemiecki, czasowniki zlozone ;)) ;D ;D ;D

wrobelek0403

szelma

"Nie dziwi się, gdy czytam jej o programie wymiany "lokalnych źródeł ciepła w Opolu", czyli po prostu o wymianie pieców węglowych."

lol
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

callja

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

wrobelek0403

callja, czytałam to kiedys.

straszne...