Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

mayagaramond

Cytat: Angie w 27 Sie 2013, 14:51:10i pierwszą klasą

"rozczaruje" cie - gdy lecialam do Panamy, to w business class bylo pelno dzieci lol lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

Cytat: szelma w 27 Sie 2013, 14:59:46W pociągu dziecko uprawnia do przedziału dla rodzica z dzieckiem - a nie do pierwszej klasy, która kosztuje więcej.

ale moge kupić bilet do pierwszej klasy i jechać nią z dzieckiem

Cytat: szelma w 27 Sie 2013, 14:59:46Dziecko nie jest przepustką do wszystkiego
no jak najbardziej nie jest,

szelma reasumując, dzieci rzeczywiście w samolocie nie siedzą z tyłu ze względu na bezpieczeństwo
z reguły z tyłu jest luźniejszy rozstaw siedzeń

wiec zawsze mogą zrobić te tylne fotele jako fotele lux, z dodatkową opłatą
nie ma oficjalnie powiedziane że jest to strefa wolna od dzieci
a dzieci tam nie posadzą ze względu na procedury
i wszyscy szczęśliwi :)
a nie ma kontrowersji :D

Samo udogodnienie typu 'strefa bez dzieci", w którym zawarta jest dyskryminacja jest dyskusyjne.

szelma

Cytat: Kasia w 27 Sie 2013, 15:13:19ale moge kupić bilet do pierwszej klasy i jechać nią z dzieckiem

No możesz - tak jak rejsówka czy biznes nie sprawi, że nie będę miała dziecka obok w fotelu.

Cytat: Kasia w 27 Sie 2013, 15:13:19z reguły z tyłu jest luźniejszy rozstaw siedzeń

Hę?

Cytat: Kasia w 27 Sie 2013, 15:13:19a dzieci tam nie posadzą ze względu na procedury

Nie wiem, czy oni sadzają małe dzieci w przodu w Ryanie z powodu procedur. Na pewno nie jest tam w rejsówkach - siedzą w różnych miejscach przecież. Poza tym jeśli są procedury bezpieczeństwa takie, to obejmują małe dzieci - a strefa bez dzieci z artykułu jest do 12 r.ż. - a takie juz mogą siedzieć gdzie bądź.

Tak czy siak - oczywiście, że jest dyskusyjne - przecież właśnie o tym dyskutujemy :D Ja nadal z chęcią dopłacę. Jeśli taka dyskryminacja kogoś boli, to może bojkotować albo walczyć - a póki co nie ma nawet z czym, bo ten "problem" Was i Waszych dzieci nie dotyczy.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

suegro

Cytat: Kasia w 27 Sie 2013, 15:13:19Samo udogodnienie typu 'strefa bez dzieci", w którym zawarta jest dyskryminacja jest dyskusyjne.

Czy ja wiem.
Skoro są hotele, restauracje i inne miejsca to mogą też być linie lotnicze.
Przecież to prywatny biznes.

Dodany tekst: 27 Sie 2013, 14:19:03

Cytat: Kasia w 27 Sie 2013, 15:13:19z reguły z tyłu jest luźniejszy rozstaw siedzeń

Hm?
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Cytat: suegro w 27 Sie 2013, 15:18:21Hm?

z wiekszości samolotów charterowych jakimi latałam z przodu było dość ciasno a z tyłu jakoś luźniej
może przypadek a może kwestia obciązenia :hmm:

no i z dzieckiem niestety musielismy w ciasnocie  zprzodu siedzieć, z tyłu nie moglismy usiąść.

Dodany tekst: 27 Sie 2013, 13:23:20

Cytat: suegro w 27 Sie 2013, 15:18:21Czy ja wiem.
Skoro są hotele, restauracje i inne miejsca to mogą też być linie lotnicze.
Przecież to prywatny biznes.

su, dlatego pisze, że nie mam za bardzo zdania ;)

Dodany tekst: 27 Sie 2013, 14:24:06

Cytat: suegro w 27 Sie 2013, 15:18:21to mogą też być linie lotnicze.
ale że cały samolot dla dorosłych? czy tylko wyznaczone miejscva?
bo już się pogubiłam :knuje:

szelma

Nigdy nie widziałam różnicy z rozstawie - ale czarterem leciałam tylko raz (i tam też były normalne z tyłu - a siedzieliśmy prawie na samym końcu).

Dodany tekst: 27 Sie 2013, 14:24:35

Jak już to z przodu jest luźniej, ale tam trzeba już dopłacić do economy+ czy jak to tam dana linia nazywa.

suegro

Cytat: Kasia w 27 Sie 2013, 15:22:44z wiekszości samolotów charterowych jakimi latałam z przodu było dość ciasno a z tyłu jakoś luźniej
może przypadek a może kwestia obciązenia

Raczej przypadek. :)

Dodany tekst: 27 Sie 2013, 14:33:27

Cytat: Kasia w 27 Sie 2013, 15:22:44ale że cały samolot dla dorosłych? czy tylko wyznaczone miejscva?

Czy takie, czy inne rozwiązanie, to jest kwestia decyzji biznesowej właścicieli.

Józef Piłsudski

ddu

Cytat: Angie w 27 Sie 2013, 13:47:18
ddu ale nie zabierasz jej do samolotów, bo jest niegrzeczna ?
Jakbyś miała potrzebę/ochotę lecieć samolotem (np. na wakacje), to byś zrezygnowała
przez Helenę ?

myślę, że teraz nie byłoby problemu. da się jej sporo wytłumaczyć. gdybym MUSIAŁA lecieć, bo - no nie wiem, co, pogrzeb w rodzinie, wypadek jakiś - pojechałabym bez wahania,
ale na wakacje rzeczywiście nie. wydaje mi się to bardzo męczące dla dziecka, ja się stresuję, jak ona płacze, przeszkadza innym, czułabym się niekomfortowo
dlatego np. nie jeżdżę z nią np. autobusami, polskimi busami itp.  w pociągu mogę wyjść na korytarz, a gdyby mi zaczęła szaleć w autobusie, chyba bym umarła z zażenowania... ludzie chcą spać, pracować, rozmawiać, a tu jakieś cudze dziecko płacze, krzyczy

Angie

ddu rozumiem.  Trochę kiepsko ;D ja nigdy nie musiałam się zastanawiać przed podróżą
nad takimi rzeczami. Mam też nadzieję, że nigdy nie będę musiała, bo nie chciałabym rezygnować z podróży
czy wyjść w publiczne miejsca.

Kasia

ddu no i własnie o to chodzi aby znać swoje dziecko, chociaz nieraz musi być ten pierwszy raz

ja z Michałem raczej podróżować mogę bez problemu
ale raz nam się zdarzyła awaria już w autokarze dowożącym z lotniska do hotelu

bardzo potem nowego znajomego przepraszałam za uciążliwości związane z Michałem, myslę że on wtedy by bardzo chetnie dopłacić za miejsce z dala od mojego dziecka lol
no ale wybaczył, potem z nami chętnie spędzał czas i nawet deklarował, iż mimo, iż on totalnie antydzieciowy to jednak Michała jest w stanie zaakceptować i nawet go polubił ;)

na wszystkie nasze wojaże raz taką wtopę mieliśmy ;)

ddu

Cytat: Angie w 27 Sie 2013, 14:58:26
ddu rozumiem.  Trochę kiepsko ;D ja nigdy nie musiałam się zastanawiać przed podróżą
nad takimi rzeczami. Mam też nadzieję, że nigdy nie będę musiała, bo nie chciałabym rezygnować z podróży
czy wyjść w publiczne miejsca.

my dużo wychodzimy w publiczne miejsca, ale zawsze staram się wybierać takie, w kt. hela będzie miała gdzie wyjść, pobiegać, pogadać...
ostatnio tarfilismy do warszawskiej "Mąka i woda"
najpierw czułam się nieswojo, tak tam warszawsko ;)
kelnerka z rezerwą, ale przyniosła kredki, kolorowankę...
ale hela chciała patrzeć, jak pan robi pizzę. szymon stanął z nią przy barze i patrzą.
pan kucharz pogadał z heleną dał jej małą porcję cista, hela zrobiła swoją pizzę, wytłumaczyła panu, że nie może  z sosem pomidorowym, bo jest uczulona, chce tylko z "oliwią"...
i już nagle wszyscy nas zagadują, uśmiechają, pytają helę, czy jej smakuje, czy chce jeszcze...
i nie irytują się, że hela wpycha makaron rękami, połowa jej spada na śnieżnobiały obrus itp

chodzimy też do muzeów , na wystawy itp
ale są faktycznie miejsca, gdzie czuję, że dzieci nie powinno być ;)

Angie

ddu ale pomijając jakieś wykwintne i elegancie restauracje większość jest jednak przyjazna dzieciom :)

mayagaramond

Nie mam dzieci, ale troche zmienilam podejscie ;)

Kiedys wszystko bez dzieci, wesele bez dzieci, w pociagu przesiadlam sie na inne miejsce, jesli zobaczylam male dziecko, dziecko w samolocie bylo dla mnie jak bomba na pokladzie ;)

A teraz bardzo mi sie podoba, gdy wyjezdzajac widze rodziny z dziecmi. Oni sa dla mnie fantastycznym przykladem:

http://thefamilywithoutborders.com/

Z 6-miesiaczna corka pojechali dookola Morza Czarnego, a jak druga miala po roku do Ameryki Srodkowej :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

Ależ niech sobie jeżdżą :D I niech sobie jeżdżą po taniości - ale niech inni mają opcję jeżdżenia bez dzieci, jeśli są gotowi za to zapłacić. Wolny rynek w końcu ;)

ddu

szelma, jestem za!
mi się od dawna marzy oznaczenia dla miejsc, gdzie dzieci są mile widziane i takich, gdzie nie

np. naklejka jakaś. jest naklejka, wchodzę z helą, wiem, że dostanie kredki

nie ma naklejki albo jest inna naklejka, choćby z symbolem pioruna, idę tam na spotkanie biznesowa czy randkę i wiem, że żaden dzieciak nie będzie śpiewał, gdy słucham wyznań miłosnych albo negocjuję kontrakt

ale nie chcę za to więcej płacić ;)

szelma

Cytat: ddu w 27 Sie 2013, 16:26:27ale nie chcę za to więcej płacić

Też bym nie chciała - to by było bosko w ogóle, ale byłabym gotowa dopłacić za możliwość.

I nie widzę tu strasznej niesprawiedliwości :D Przecież ja nie chcę przewozić tych dzieci w samolocie w klatkach w luku bagażowym, nooo :D

golinda

Cytat: szelma w 27 Sie 2013, 16:30:27Przecież ja nie chcę przewozić tych dzieci w samolocie w klatkach w luku bagażowym, nooo Cheesy

nie...? ;)

szelma

Nie posiadam linii lotniczych, żeby móc taki zapis wprowadzić :D Póki co ;)

suegro

Cytat: ddu w 27 Sie 2013, 16:26:27nie ma naklejki albo jest inna naklejka, choćby z symbolem pioruna, idę tam na spotkanie biznesowa czy randkę i wiem, że żaden dzieciak nie będzie śpiewał, gdy słucham wyznań miłosnych albo negocjuję kontrakt

:highfive:

Józef Piłsudski

goga

jak leciałam do Pawła - to pełno było małych dzieci, myślałam, że będzie głośno, płacz przy starcie  i lądowaniu itp. - a tymczasem dzieci super, w ogóle nie było ich słychać - albo spały - albo rodzice im zapewnili rozrywkę typu książeczki itp, natomiast pijanych ryczących wniebogłosy dorosłych współpasażeów i babę wbiającą mi kolana w siedzenie co kilka minut " bo ona jest duża i ma mało miejsca" miałam ochotę wyrzucić za okno

ale ja lubie male dzieci ;)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

szelma

goga, to tylko dlatego, że ja z Toba nie leciałam :D Wszystkie najgorsze samolotowe przypadki są na moich lotach lol Mąż już odmawia latania ze mną - a już na pewno siedzenia obok ;)

goga

Cytat: szelma w 27 Sie 2013, 22:37:33goga, to tylko dlatego, że ja z Toba nie leciałam

musisz polecieć - odczarujemy to :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

szelma

Przecież nie chodzi o niewpuszczanie dzieci do samolotu, nooo.

Cytat: doda w 27 Sie 2013, 22:51:37Żyjemy w społeczeństwie

Jestem aspołeczna :D

szelma

Ja sie jedynie wypowiadam o płatnych miejscach w samolocie bez dzieci. Moja wizja idealnego swiata jest wysoce dyskryminacyjna ;)

szelma

I jak juz mówiłam - są wtedy rożne wyjścia. Koniec dyskusji jak dla mnie zreszta - było juz wiele razy, niczego nie zmieni, a wiele osób podchodzi do tego nazbyt osobiście i poważnie.