Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kasia

no są branże mało płatne i lepiej płatne ;)
ja np. lubię pracować z ludźmi i nie chodzi o współpracowników ;)
a szeroko pojęta obsługa klienta jest małopłatna
i moje kwalifikacje już nie mają znaczenia, jezeli chce pracować w obsłudze klienta to musze mieć świadomość że na kokosy nie ma co liczyć, nawet jakbym polibudę skonczyła ;)

jestynka

Cytat: Kasia w 02 Sie 2013, 12:47:09no są branże mało płatne i lepiej płatne wink

to wiadomo.
Bardziej mi chodziło o to,że nie sensu by osoba niemająca predyspozycji noie pchała się na polibudę, bo potem bedzie w tym kiepska i raczje nie będzie dobrze zarabiać.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Cytat: jestynka w 02 Sie 2013, 13:06:20Bardziej mi chodziło o to,że nie sensu by osoba niemająca predyspozycji noie pchała się na polibudę, bo potem bedzie w tym kiepska i raczje nie będzie dobrze zarabiać.

no ja uzuepełniłam, że mozna mieć i predyspozycje i tę polibudę i nawet umiejętności a po prostu chce się pracować w innym charakterze

mnie np. długo namawiano abym zajęła się księgowoscią, liczby lubię, pewnie bym się sprawdziła w takiej pracy a przy chęci rozwiniecia skrzydeł mogłabym mieć i zarobki całkiem godziwe ;)
no ale ja nie lubię pracy z dokumentami, pracy powtarzalnej więc guzik
wiem że bym się denerwowała taką robotą, meczyłaby mnie ;) i że to nie dla mnie ;)

jestynka

Cytat: Kasia w 02 Sie 2013, 14:19:36no ale ja nie lubię pracy z dokumentami, pracy powtarzalnej więc guzik
wiem że bym się denerwowała taką robotą, meczyłaby mnie wink i że to nie dla mnie wink

:highfive:

golinda

a propos fragment z make life harder :D

"jako absolwenci wydziału Nauk Społecznych nie mieliśmy w życiu za wiele do czynienia z rzeczami, które nie zostały wysrane z dupy."

inkageo

Więc fabryka była dla nich dużą nowością :D
Imagine there is no hate

ddu

http://natemat.pl/72075,w-egipcie-walki-ale-polacy-wczasow-nie-odpuszczaja-jak-bedzie-zle-licza-na-rzadowy-samolot

dobrze rozumiem? szkoda nam kasy, kt. zapłaciliśmy za wakacje, więc jedziemy, a jak będzie źle, to drogi rządzie, za pieniądze podatników nas ratuj?

szelma

Bosz... Teoretycznie jestem w stanie zrozumieć tych, którzy nie chcą stracić kasy, jeśli nie mają ubezpieczenia, a BP nie odwołują im wycieczek. Teoretycznie - bo ja bym nie pojechała. Wypoczywanie za murem hotelu w kraju, w którym toczy się praktycznie wojna domowa, kojarzy mi się baaaaaardzo mocno z "Campo di Fiori" Miłosza...
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

ddu

takie zdjęcia były już w sieci. ludzie na plaży, a w tle czarne chmury nad Kairem
nie sposób nie mieć takich skojarzeń...

elve

o właśnie tak to wygląda

Kasia

Cytat: elve w 21 Sie 2013, 09:47:16
o właśnie tak to wygląda

gdzie to?

ja bym teraz do kairu czy Luksoru absolutnie nie poleciała

ale na Synaju musi być spokój ;)
tam wojsko musi uwazać jaką broń wwozi ;) Izrael czuwa
zresztą SSH to sami pracujacy Egipcjanie, nikt tak raczej nie mieszka na stałe więc i na turystów chuchaja i dmuchają, bo to ich pieniądz na chleb ;)

szelma

Jest tag, że to koło Matrouh. Tak czy siak - nie czaję rozważań, czy tam akurat będzie bezpieczenie czy nie. Zalecenia MSZ-ów wielu krajów są jednoznaczne - nie podróżować do Egiptu i tyle.

golinda

Cytat: szelma w 21 Sie 2013, 09:55:58
Jest tag, że to koło Matrouh. Tak czy siak - nie czaję rozważań, czy tam akurat będzie bezpieczenie czy nie. Zalecenia MSZ-ów wielu krajów są jednoznaczne - nie podróżować do Egiptu i tyle.

otuszto!

jak można być tak głupim i wierzyć, że muzułmanie nie ruszą turystów, bo to ich kasa? lol

Kasia

Cytat: golinda w 21 Sie 2013, 11:06:19jak można być tak głupim i wierzyć, że muzułmanie nie ruszą turystów, bo to ich kasa? LOL
a dziękuję, miło mi.

cherry

Cytat: ddu w 21 Sie 2013, 10:37:45dobrze rozumiem? szkoda nam kasy, kt. zapłaciliśmy za wakacje, więc jedziemy, a jak będzie źle, to drogi rządzie, za pieniądze podatników nas ratuj?
ddu - niekaoniecznie, w DE jest tak jak juz wypowiedziane jest ostrzezenie by nie podrozowac do jakiegos kraju lub w jakis region to moga ci obciazyc kosztami za wyciaganie stamtad - taki urlop moze sie drogo skonczyc.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Kasia

powinny być jakieś obowiazkowe ubezpieczenia, zabezpieczenia na taką ewentualność :knuje:

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: Kasia w 21 Sie 2013, 10:27:06
powinny być jakieś obowiazkowe ubezpieczenia, zabezpieczenia na taką ewentualność :knuje:

no jasne - mam placic jeszcze obowiazkowe ubezpieczenie od wojny? :> wystarczy, ze place zus :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

szelma

Są ubezpieczenia, ale nie są obowiązkowe, co nie? To ludzie nie wykupują. A jak będą obowiązkowe, to turyści zaraz podniosą larum, że drogo. A jeśli BP będą musiały się ubezpieczać (choć zapewne i tak muszą) dodatkowo, to przeniosą koszty na klientów i będzie płacz, że za drogo się zrobiło, żeby sobie do Egiptu pojechać na wojnę popatrzeć. Na jedno wyjdzie - ceny by poszły w górę. A i tak mniemam, że BP są ubezpieczone od wielu okoliczności :hmm:

tiliam

Mój kolega tez zaraz leci do Egiptu
Nie zrezygnował, bo szkoda mu kasy za wycieczkę
A ubezpieczenia oczywiście żadnego nie wykupił..
Eh

Kasia

tzn, powrót masz wykupiony przecież więc biuro musi cie ściągnąć, kwestia przebookowania czarteru
gorzej jak buro padnie ze względu na taką sytuację

i tutaj powinno być już jakieś ubezpieczenie biura aby właśnie nawet po ich plajcie można było sciągnąć turystów

tak tylko gdybam, bo nie rozumiem stwierdzenia "rząd stanie na wysokości zadania i ściągnie Polaków do kraju". Ci ludzie mają bilety więc biuro moze powinno stanąć na wysokości zadania i ludzi przywieźć spowrotem, skoro anulować wakacji i zwrócic kasy im nie chcę ;)

a ludzie jak ludzie, oszczędni są, przeterminowanego serka homogenizowanego szkoda im wyrzucić ;) to z wycieczki za kilka tysi zrezygnują?

dziwię się tym co się boją i mimo wszystko jadą.
natomiast rozumiem tych co wierzą że będzie ok i nie rezygnują z wakacji.

Dodany tekst: 21 Sie 2013, 10:38:47

Cytat: szelma w 21 Sie 2013, 11:32:37A i tak mniemam, że BP są ubezpieczone od wielu okoliczności hmm
no własnie w takich wypadkach okazuje się że ubezpieczone sa ale dziwnym trafem na zbyt małą kwotę :knuje:

cherry

Sa dobrowolne ubezpieczenia rezygnacji lub przerwania wycieczki (Rücktrittversicherung) - sa tam jakies warunki, ale czy obejmuja wojne...

W DE znajomym biruo zaoferowalo bezplatne przebuchowanie na inny kraj.
BP maja ubezpieczenia, no chyba nawet musza, zeby sciagac turystow. Jak biuro jest specjalizowane na Egipt, no to cienko...

Chyba jeszcze nie jest tak zle, bo wtedy jest nakaz wywozu turystow i biura sciagaja swoich turystow.

Dodany tekst: 21 Sie 2013, 10:50:16

Cytat: Kasia w 21 Sie 2013, 11:38:02wypadkach okazuje się że ubezpieczone sa ale dziwnym trafem na zbyt małą kwotę
bo jest drogo, w Egipcie sytuacja jest juz dluzej niestabilna wiec suma ubezpieczenia/skladki rosna...moze BP poszly na ryzyko i nie podniosly skladek.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

szelma

Cytat: Kasia w 21 Sie 2013, 11:38:02dziwnym trafem na zbyt małą kwotę

Nie dziwnym trafem, tylko prawem rynku. Jeśli mają porządne ubezpieczenia, to mają koszty, które muszą upchnąć w cenach, a wtedy im jeden z drugim Kowalski nie pojedzie do Egiptu, bo konkurencja ma niższe ceny. I tak to się kręci. A potem jest płacz i zgrzytanie zębów, jak biuro pada albo jest wojna.

Ja rozumiem, że można sobie darować ubezpieczenie przy bilecie na Ryana za 30 euro - sama tak robię, bo po prostu biorę to jako ryzyko, że stracę moje 30 euro. Ale przy wycieczce za ileś tam tysięcy? To jest taka pozorna oszczędność - jak kupowanie po taniości butów na targu, które rozwalą się po dwóch razach i tyle z tego będzie.

cherry

Cytat: szelma w 21 Sie 2013, 11:55:42Nie dziwnym trafem, tylko prawem rynku. Jeśli mają porządne ubezpieczenia, to mają koszty, które muszą upchnąć w cenach, a wtedy im jeden z drugim Kowalski nie pojedzie do Egiptu, bo konkurencja ma niższe ceny. I tak to się kręci. A potem jest płacz i zgrzytanie zębów, jak biuro pada albo jest wojna.

Ja rozumiem, że można sobie darować ubezpieczenie przy bilecie na Ryana za 30 euro - sama tak robię, bo po prostu biorę to jako ryzyko, że stracę moje 30 euro. Ale przy wycieczce za ileś tam tysięcy? To jest taka pozorna oszczędność - jak kupowanie po taniości butów na targu, które rozwalą się po dwóch razach i tyle z tego będzie.

:highfive: agree

ddu

Cytat: cherry w 21 Sie 2013, 10:20:12
ddu - niekaoniecznie, w DE jest tak jak juz wypowiedziane jest ostrzezenie by nie podrozowac do jakiegos kraju lub w jakis region to moga ci obciazyc kosztami za wyciaganie stamtad - taki urlop moze sie drogo skonczyc.

i słusznie!
na Boga, tam trwa wojna! moim zdaniem jedzie się tylko na swoją odpowiedzialność
co innego, jeśli jadę i nagle wojna. to faktycznie oczekuję, że mój rząd mnie uratuje

Dodany tekst: 21 Sie 2013, 13:03:32

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14469012,W_egipskich_kurortach_robi_sie_niebezpiecznie__Turysci.html#MT