Sezon grillowy 2010

Zaczęty przez cherry, 24 Kwi 2010, 12:20:22

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

cherry

Pogoda dopisuje, wiec wyciagamy grilla. Jakie sa wasze ulubione potrawy, salatki etc.

Podaje jedno z moich ulubionych dan:

Bierzemy kostke sera feta (jakos 9x9 cm) najczesciej w takiej wielkosci sprzedaja.

Kladziemy na folii aluminiowej (z tego bedziemy robic koperte) ser rozgniatamy widelcem,
polewamy odrobia oleju z oliwek i odrobina soku z marynowynach paperoni (jak lubimy ostre), kladziemy plaster (kilka krazkow) cebuli, plaster pomidora,
ja lubie tez na to zielone marynowane peperoni, troche soli i pieprzu, inne ziola do smaku.
Pakujemy w koperte i kladziemy na grila, ser dobrze samkuje jak sie odrobine rozpusci,
Do tego bagietka albo ciabata. mniam
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

brawurka

a ja od zlotu czerwcowego na każdym grillu robie pieczarki nadziewane serem żółtym z ziołami by justynaaa. pycha

magdalinska

brawurka a gdzie przepis??

brawurka

pieczarki trzeba wydrążyć (?), wyciać ogonki, do środka pakujemy pokrojony w drobną kostke ser żółty, posypujemy przyprawą do grilla/vegetą i każdą pieczarke owijamy folią aluminiową.
justa dobrze pisze?

cherry

Wloskie cheesburgery
dla 4 osob
450 g chudego mielonego wolowego
1 cebula, dorbno pokrojona
2-4 zabkow czosnku, nalepiej przecinac przez praska do czosnku
1 mala czerwona papryka, dorbno pokrojona
50 g czarnych oliwek bez pestki, dorbno psiekane
sol i pieprz
1 lyzka koncentratu pomidorowego
mozne tez dobac swiaza natke pietruszki lub inne swieze drobno pokrojone ziola
1 pomidor pokrjoic w grube plastry
4 plasterki Gruyere albo innego ser

1) mieso, cebule, czosnek, papryke, oliwki, sol, pieprz i koncentrat pomidorowy zmieszac.
Uformowac 4 burgery i ostawic do zimnego na 30 min. (ja rzadko odstawiam)
2) Grilowac na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku) na folii aluminiowej 3-5 min z kazdej strony
3) na konic na kazdym burgerze polozyc platerek pomidora i sera.

Podawac z podgrzanym ciabata lub bulka z sezamem, skrapiamy octem balsamiko, kladziemy salate rucola z radicco, mieso i posypujemy parmezanem.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

justynaaaa2

brawurka dobrze  :beer:
jest jeszcze druga wersja, ciut bardziej pracochłonna ale komu na zlocie by się chciało ;D
wykręcamy nóżki z pieczarek, ścieramy na tarce do tego starta lub drobno posiekana cebula i starty ser, wszystko mieszamy, doprawiamy (pieprz i inne przyprawy wg uznania) i tym faszerujemy pieczarki :) lepiej je trochę wydrążyć wtedy więcej farszu wchodzi :D
oczywiście zawijamy w folię, zostawiając taki mały "kominek" na górze, żeby trochę oddychały ;)
aaa no i im większe pieczarki tym lepsze :)

aniak1211

Juz mi slinak na te pieczarki leci :)
Tylko nie mam szans na grila,a tak mi sie marzy:(
chyba dopiero w PL sobie zrobie.

Fajny jest czosnek w lupince rzucony na grila,
jak sie upiecze to smarujemy niz grzanke :)
No i zawsze robie sos czosnkowy:)

justynaaaa2

aniak1211 te pieczarki można też robić w piekarniku ;) też są pyszne :)

ishka82

Ja chciałam tylko napisać, że właśnie dziś zaczęłam sezon grillowy :)

justynaaaa2

ja w zeszłą sobotę i pierwsze pieczary też już były grane :)

effik

ja liczę na przyszły weekend u rodziców :D

aniak1211

Cytat: justynaaaa2 w 24 Kwi 2010, 19:13:24
aniak1211 te pieczarki można też robić w piekarniku ;) też są pyszne :)
No o tym pomyslalam :D

aja

muszę wypróbować i nawet mam pieczarki :)

giga

My tez rozpoczelismy sezon grillowy. Lubie jak u mnie gromadzi sie kilkanascie osob i siedzimy do poznej nocy, a bywa,ze do rana. Musze sie pochwalic, ze miejsce do grilowania mam wysmienite. M. sam wykonal z kamienia grill .A, ze wszystko jest zadaszone to nawet w pochmurne dni grillujemy.
Bardzo lubię  grillowana, kukurydze,chleb czosnkowy,czarna kaszankę z cebula.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magoo

mysmy tez wczoraj rozpoczeli sezon
byl kurczak, steki, sardyny (mniam) i krewetki z ananasem (jeszcze bardziej mniam)

cherry

Cytat: magoo w 25 Kwi 2010, 12:33:06kurczak, steki, sardyny (mniam) i krewetki z ananasem (jeszcze bardziej mniam)
dziewczyny, przepisy, przepisy prosimy...
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magoo

cherry miecho taplasz w przyprawach, ewentualnie z dodatkiem oliwy na tacke i na grill wrzucasz
ananas swiezy pokrojony, obsypany krewetkami i jak wyzej
tzn tak mi sie wydaje, bo to nie ja przygotowywalam, zadowolilam sie konsumpcja ;)

justynaaaa2

ja też uwielbiam krewetki z grilla :)
najszybciej to ugotowane krewetki w skorupkach wrzucić do miski, polać trochę oliwą i posypać drobno posiekanym czosnkiem (najlepiej żeby przez całą noc w tym czosnku siedziały) a potem wywalić wszystko na tackę i chwilę pogrillować z obu stron - pycha  :dreaming: fajne są też szaszłyki krewetkowo-cukiniowe ale tu już więcej zabawy bo trzeba obrać krewetki i potem nadziewać na przemian krewetki i cukinie :)

aja

ja ostatnio zajadałam się tym - proste (bakłażan,pomidor i ser pleśniowy) i bardzo smaczne - to co zostanie można wykorzystac do jajecznicy na drugi dzień
zdjęcie jeszcze przed wstawieniem (w tym przypadku do piekarnika) na grill :)

szelma

To bakłażan? Bo wygląda bardziej jak cukinia (czy inny kabaczek - to zielone w każdym razie ;)).

zosia2007

niestety z powodu karmienia musze ograniczac niektore dania ale grillowanych piersi z kuraka lub karkowki sobie nie odmowie ;D

effik

pieczarki można też na patelni, panierowane, pycha.

mnie się marzy pstrąg z grilla, mmm.

jest też wersja ryby w folii, którą dotąd robiłam w piekarniku, a pewnie można i na grillu - jakiś filet z białej ryby (panga jest niezła do tego), na to trochę pokrojonych pieczarek z przyprawami, na to plaster żółtego sera. i do folii.

cherry

filety/kotlety z jagniecia marynowane w czosnku i rozmarynie do tego salatka libanska
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

my ostatnio robimy pieczarki:
obcinamy nózkę, lekko wydrązyc, do srodka kropla oliwy, pokrojona w drobna kostke papryka lub ogórek, na góre stary zólty ser  na grilla. niczym nie zawijam
robiłam pieczarki z przepisu Justy, ale wiem jak wy to robicie w tej folii, mi wszystko sie plywalo i gotowało w wodzie ("komin" zostawiłam), rozlazło, nie nadawało sie do jedzenia i wyrzucilam ;)

justynaaaa2

magdalinska nie wiem czemu ci pływało  :hmm: a myłaś pieczarki ? jeśli tak to może miały za dużo wody w sobie i dlatego pływały  :hmm:
ja nigdy pieczarek nie myję, obieram tylko ze skórki ;)

mi już się grill przejadł w tym roku  :bad:
nie pogardzę jedynie łososiem albo krewetkami ale generalnie już bez entuzjazmu, muszę sobie zrobić z miesiąc przerwy ;)