Krem do wafli :)

Zaczęty przez twinnie77, 19 Kwi 2010, 15:35:11

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

twinnie77

W garnku zagotować:

3/4 kostki margaryny
1/4 szklanki mleka (zwykłego)
1 szklankę cukru
2 łyżki kakao

Jak masa wystygnie dodać 1 szklankę mleka w proszku. Masą przekładać wafle, całość zawinąć w folię i obciążyć np. książką, aby masa zmiękczyła wafle.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

#1
my zawsze na tych waflach taboret kładziemy (do góry nogami oczywiście ;))

a sam przepis mam taki sam, tylko proporcje inne (ale to chyba na to samo wychodzi):
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru (ale ja zawsze daję trochę mniej)
0,5 szklanki mleka zwykłego
2 łyżki gorzkiego kakao
można dodać jakiś olejek do smaku, np. waniliowy
to wszystko razem do garnka i zagotowac

jak przestygnie to daję 2 szklanki mleka w proszku ;)

zwierzatko_mojej_mamy

u mnie babcia tez taboret do gory nogami lol lol

ale robi wafle po prostu z mlekiem z puszki gotowanym 2 h ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

emcia

moja mama przekłada kremem orzechowym nuttellopodobnym
obciąża deską i garami :)

foszek

moja obciazala maszynka do mielenia miesa, ta to wazyla.....

Pamietam jeszcze ze ciocia robila jakies blyskawiczen wafle na bazie galaretki, dzieciakom strasznie smakowal, musze popytac sie o przepis.

mignon

ja przekładam na zmianę nutellą i dżemem wiśniowym/ z aronii

a przyciskam po ynteligencku, książkami ;D

aja

a ja wafle przekładam kremem:
- gotowaną ok. 3 h puszką mleka (kiedyś mi ta puszka strzeliła... widok kuchni po tym zdarzeniu bezcenny)
a po ostygnięciu miskuję z tym toffi kostkę masła i to wszystko.

magoo

Cytat: twinnie77 w 19 Kwi 2010, 15:35:11
W garnku zagotować:

3/4 kostki margaryny
1/4 szklanki mleka (zwykłego)
1 szklankę cukru
2 łyżki kakao

Jak masa wystygnie dodać 1 szklankę mleka w proszku. Masą przekładać wafle, całość zawinąć w folię i obciążyć np. książką, aby masa zmiękczyła wafle.
moja mama ta mase robi, zawsze uwielbialam ją wyjadac, czasem nic do wafla nie zostawalo....

effik

a obciążał ktoś maszyną do szycia? lol

brzmi pysznie... niestety :D

foszek

Cytat: aja w 20 Kwi 2010, 19:21:10
a ja wafle przekładam kremem:
- gotowaną ok. 3 h puszką mleka (kiedyś mi ta puszka strzeliła... widok kuchni po tym zdarzeniu bezcenny)
a po ostygnięciu miskuję z tym toffi kostkę masła i to wszystko.
ja teraz kupuje gotowa mase, jest niewiele drozsza, oszczedzam prad

bozena.dp

my z siostrami, czasem jak mamy ochotę na słodkie, robimy ten krem z połowy porcji i tak go jemy, bez niczego :blush: ;D

aniak1211

ten krem z gotowanej puszki wymieszjcie z wodka-pyszny likier wychodzi :)

justynaaaa2

ja tak jak mignon po inteligencku ;) encyklopediami ;D
u siebie jak robię to miałam problem bo encyklopedii brak więc stawiałam głośnik od dvd :D

twinnie77

Cytat: aniak1211 w 23 Kwi 2010, 14:51:57
ten krem z gotowanej puszki wymieszjcie z wodka-pyszny likier wychodzi :)

Ja znam wersję z rumem :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

foszek

Zrobilam, ale to jeszcze nie ten smak co chcilabym :( Dobry, nawet bardzo dobry... ale to nie to co moja mama robila.


Dzisiaj sprobuje z galaretka wg tego przepisu:

Składniki:

1 galaretka

1 szklanka śmietany 18 %

1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki)

1 jajko

1 margaryna

4-5 suchych wafli



Margarynę rozpuszczam z cukrem, dodaję jajko, śmietanę, wsypuję suchą galaretkę. Dokładnie mieszam. Gotuję na małym ogniu, często mieszając przez ok. 5 minut. Zimna masa przwkładam wafle. Obciązam i odstawiam na 2 godziny, a następnie na minimum godzinę do lodówki. Pyszne!

emcia

Cytat: foszek w 14 Maj 2010, 09:33:42
Zrobilam, ale to jeszcze nie ten smak co chcilabym :( Dobry, nawet bardzo dobry... ale to nie to co moja mama robila.


Dzisiaj sprobuje z galaretka wg tego przepisu:

Składniki:

1 galaretka

1 szklanka śmietany 18 %

1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki)

1 jajko

1 margaryna

4-5 suchych wafli



Margarynę rozpuszczam z cukrem, dodaję jajko, śmietanę, wsypuję suchą galaretkę. Dokładnie mieszam. Gotuję na małym ogniu, często mieszając przez ok. 5 minut. Zimna masa przwkładam wafle. Obciązam i odstawiam na 2 godziny, a następnie na minimum godzinę do lodówki. Pyszne!
zrobiłam
sama zjadłam, nikt oprócz mamy jeść nie chciał "bo nie czekoladowe"