kawa przepisy

Zaczęty przez Kati, 09 Sie 2007, 00:39:00

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Kati



kawa mrożona

składniki
- Kawa rozpuszczalna (np. Nescafe Classic)
- śmietana 18-tka, z kartonika, czyli płynna!
- mleko skondensowane słodzone
(jeśli masz tylko niesłodzone to potrzebny będzie jeszcze cukier)
- kostki lodu.


sposób przygotowania
Nie napisałam w składnikach o lodach waniliowych i o bitej śmietanie, bo uważam, że ta kremowa kawa ich nie potrzebuje. Jeśli jednak masz ochotę na wersję bardziej kaloryczną (ja zazwyczaj mam ;) ) to dodaj bitą śmietanę jako dekorację.
Ale do rzeczy.

Do shakera wrzuć kilka kostek lodu, sypnij 2 szczodre łyżeczki Nescafe, zalej w połowie mlekiem skondensowanym (plus cukier, jeśli niesłodzone!)i dopełnij shaker śmietanką. Przed shakowaniem shaker radzę zamknąć ;)

Wymieszaną zawartość, oczywiście bez lodu, wlewamy do wysokiej szklanki, dekorujemy wspomnianą wyżej bitą śmietaną, wkładamy rureczkę i podajemy.
Nie ma niczego lepszego na orzeźwiający deser w upalne dni!

gioseppe

Cytat: "Kati"składniki

uwielbiam kawe mrozona :)
znałam nieco inny przepis (mleko 2%, 2ł. cukru, 2 ł kawy, 4 kostki lodu wytrząść w shakerze)
a ten z pewnością wypróbuję
dzieki!
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

memphis

To ja się dopiszę z domowym cappucino:
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mleko skondensowane niesłodzone (na oko 1/4 -1/3 szklanki)

Oba składniki do shakera, mieszamy, aż z mleczka zrobi się puszysta pianka, nalewamy do 4 filizanek (pianka powinna zająć 1/4 filizanki), zalewamy wrzątkiem. Proste, szybkie- a wspaniałe. Pianka utrzymuje się do samego konca.

marax

no wlasnie znacie moze jakis przepis na niecodzienna kawe z expresu cisnieniowego?? bede wdzieczna za wszystkie wskazowki bo jak na razie umiem zrobic tylko kawe z mlekiem i cynamonem

inkageo

Też chętnie poznam Wasze receptury. Ja na razie nauczyłam się robić tylko latte - wybieram espresso i dopełniam kubek po brzegi mlekiem. Wcześniej cały czas mi nie wychodziła, bo zamiast na espresso to ustawiałam małą kawę..
Imagine there is no hate


mayagaramond

Cytat: "inkageo"wybieram espresso i dopełniam kubek po brzegi mlekiem.

A Latte Machiatto? Ona musi miec trzy warstwy: do wysokiej szklanki wlewasz czesc ubitego mleka, na to ostroznie wlewasz espresso, a na to piane.

Ja bardzo lubie kawe z bailey's - poprostu dodaje do kawy. W oryginale bierze sie bita smietane, ale to ma wiecej kalorii niz moj obiad wiec pije tylko z ubitym mlekiem.

Mozesz tez wlac rum/Tia Maria/Amaretto/whiskey, co lubisz. Kiedys bardzo lubilam kawy z syropami, ale juz mi przeszlo. Mowiac szczerze najbardziej lubie klasyczna Latte Machiatto albo Mocce (do kawy dolewasz sos czekoladowy, ja rozpuszczam gorzka czekolade)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Cytat: "mayagaramond"A Latte Machiatto? Ona musi miec trzy warstwy: do wysokiej szklanki wlewasz czesc ubitego mleka, na to ostroznie wlewasz espresso, a na to piane.
Ale jak posłodzisz to i tak trzeba zamieszać i się zepsuje :(
Muszę kupić syropy, najbardziej lubię waniliowy, ale wszystkie mi się przeterminowały..
Imagine there is no hate

gioseppe

Cytat: "mayagaramond"
Ja bardzo lubie kawe z bailey's - poprostu dodaje do kawy. W oryginale bierze sie bita smietane, ale to ma wiecej kalorii niz moj obiad wiec pije tylko z ubitym mlekiem.
mozna tez dodac kaluę, irish cream, sambucce
zreszta wszystko co sie lubi:)
trojwarstwowa uwiebiam ale trzebw troche wprawy zeby to mialo ladny wyglad ;)
no i mleko musi byc odpowiednio tluste zeby wytworzyla sie gesta pianka :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

mayagaramond

CytujAle jak posłodzisz to i tak trzeba zamieszać i się zepsuje :(

Wiem, wiem, ale na poczatku tak fajnie wyglada. Jak robie sama to slodze na poczatku, czyli najpierw sypie cukier pozniej mleko, mieszam i wtedy kawe i mleko.

Pyszna jet tez Irish Coffee, ale sama robilam ja tylko pracujac w knajpie, w domu nie.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

gioseppe

a co to tia maria?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

mayagaramond

Cytat: "gioseppe"a co to tia maria?

Ja to znam z Anglii, to taki likier kawowy. Ale tutaj nie kupowalam, w Anglii bardzo duzo ludzi pilo z tym kawe (zawsze jest powod, zeby sie napic :-D )

[ Dodano: 11-11-2007, 19:27 ]
to samo co kalua.

[ Dodano: 11-11-2007, 19:28 ]
Wiem, ze nie na temat, alemam ochote na jajko z majonezem i szczypiorkiem...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

aniak1211

tia maria pycha z cola :mrgreen:

Jak wszystko smakuje co zakazane :mrgreen:  :lol:  ;-)

emcia

A ja lubię kawkę z Malibu:)

vobi

Ja nie calkiem w temacie, bo to nie kawa z ekspresu, ale kiedys wyczailam przepis na kawe "czterech żywiołów" czy jakos tak, i przez pewien czas namietnie ja robilam. Jej  przygotowanie wymaga troche czasu, ale efekt jest.... mmmmm.... naprawde super :)
W skrocie:
- zagotowac wode, wrzucic do niej kawe mielona (proporcje - jak kto lubi, ja dwie lyzeczki/kubek) i gotowac przez dwie minuty
- potem co dwie minuty dodawac ponizsze skladniki (tzn. po dodaniu jednego trzeba bylo gotowac wszystko dwie minuty i dodawac kolejny, znowu dwie minuty gotowania itd.)
- skladniki (nie pamietam niestety kolejnosci, a to moze miec znaczenie - jesli kogos interesuje, postaram sie odszukac przepis):
* szczypta ... soli (powaga!)
* sok z cytryny
* imbir
* gozdziki
* cynamon

Kawe slodzic miodem (koniecznie!).

malutenka

No to ja jestem odmieniec kawowy :mrgreen:
Czarna, mocna, gorzka - dlatego mamy tylko zwykły ekspres :-P

Monika

vobi poszukaj przepisu bo brzmi hmmm... ciekawie ;)

calla

Cytat: "inkageo"Ale jak posłodzisz to i tak trzeba zamieszać i się zepsuje :(

Wlewasz juz poslodzona kawe i nic nie popsujesz:)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

panikarola

no, ja kiedys kolezankom zaserwowalam kawe z kropla tabasco (tzn wydawalo mi sie ze to kropla jest) i bylo to ohydne. natomiast z odrobina chili w proszku jest pycha, pilam w Pozegnaniu z Afryka. ostatnio cisnieniowy jest w odstawce, za duzo mycia po zaparzaniu. pije teraz taka z takiego porcelanowego filtra, co sie stawia prosto na kubek, filt jest taki jak maja zwykle ekspresy przelewowe. z mlekiem, bez cukru. a przed tym i przed cisnieniowym mialam faze na taki wloski czajniczek zakrecany, wiecie jaki...
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

marax

Mam expres cisnieniowy niestety ni huhu nie wychodzi mi nawet w zblizeniu tak dobra kawa jest z kawiarni.Macie jakies przepisy na latte ? moze wiecie jaka marke kawy trzeba kupic?

OlaFasola

Dobrze jet kupić ziarnistą i mielić bezpośrednio przed parzeniem, to zupełnie inna jakość.
Mi się przeważnie nie chce mielić i kupuję jacobs kronung mieloną, ale w najmniejszych torebkach. Wtedy kawa nie ma czasu zwietrzeć i jest aromatyczna.
Latte najlepsze IMO jest z tłustego mleka 3,2%, lepiej się pieni i piana jest bardziej kremowa.

marax

ja mam w expresie mlynek do kawy .Nie wiem tylko jaki gatunek jest dobry i gdzie to kupic

OlaFasola

Z ziarnistych znam i bardzo lubię Davidoff, niestety jest dość droga i myślę, że można znaleźć taniej coś podobnej jakości.

szelma

Poza tym kawę dobrze trzymać w lodówce - nie wietrzeje wtedy tak szybko. No i przede wszystkim kawa musi być do ekspresu ciśnieniowego, a nie po prostu zmielona - moi znajomi kupili po prostu mieloną i dziwili się, że w smaku to nie to co w kawiarni lol.

noki

#24
Do parzenia kawy zawsze sypie odrobine soli (zmniejsza gorzki posmak) i troche zmielonego kardamonu. Wazne jest tez, zeby za dlugo nie parzyc tej kawy, maks 15 sekund na jednego shota przy cisniuniu 15 bar. Aha, i ubijam kawe przy nasypywaniu. Tak jak pisaly wyzej dziewczyny, zwykla zmielona kawa sie nie nadaje - ja sie zaopatruje w sieciowkach kafejek, tam mi miela na zyczenie lub kupuje u Iranczyka za rogiem. Poluje tez na wietnamska kawe, bo mi sie zapasy skonczyly, a maja wyjatkowa dobra kawe. Z dostepnych w PL Lavazza sie nadaje pod warunkiem, ze sie kupi ziarna i zmieli samemu na odpowiednia mialkosc.

Dodany tekst: 01 Paź 2009, 21:38:38

Cytat: szelma w 01 Paź 2009, 19:27:04
Poza tym kawę dobrze trzymać w lodówce - nie wietrzeje wtedy tak szybko.

problem tylko, ze przed parzeniem nalezy ja wyjac z tej lodowki, zeby postala z 10-15 minut, a mnie to sie odechciewa kawy przez ten czas :D