Bułeczki bez drożdży, za to z rodzynkami

Zaczęty przez effik, 06 Kwi 2010, 11:47:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

Jeszcze nie robiłam. Ale mam wielką ochotę i może się uda w tym tygodniu. Wklejam dla lepszej motywacji, może któraś też będzie miała chęć :)

Składniki

* 10 dag zimnego masła
    * 40 dag mąki pszennej
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1/2 łyżeczki soli
    * 10 dag cukru
    * 10 dag rodzynek (lub "na oko")
    * 2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu

Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krązki szklanką. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Podawać na ciepło z masłem, konfiturą lub bitą śmietaną.

Pewnie me wrodzone lenistwo sprawi, że nie będę wycinać krążków. No bez przesady - spłaszczę kulkę i będzie gites :D :D

wrobelek0403

effik wrzucanie takich przepisow po swietach powinno być karane jako zbrodnia przeciwko ludzkosci lol lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

Cytat: wrobelek0403 w 06 Kwi 2010, 13:09:41
effik wrzucanie takich przepisow po swietach powinno być karane jako zbrodnia przeciwko ludzkosci lol lol lol

sama jestem gruba, to się mszczę :opluty:

effik

gotowe :) to fota najładniejszych, bo potem siedziałam z D. przed tv i każda następna partia była bardziej przypalona lol

fasolka1980

effik to scones! jak Ci fajnie wyrosły  :bravo:

effik

Cytat: fasolka1980 w 08 Kwi 2010, 22:26:21
effik to scones! jak Ci fajnie wyrosły  :bravo:

no wyrosły nieziemsko jak na bułeczki bez drożdży :D