Małe auto dla początkującego kierowcy ;)

Zaczęty przez inkageo, 05 Mar 2010, 10:23:46

ze_nitka

Cytat: inkageo w 09 Maj 2010, 22:15:17
Ja często widuję te mazdy :)
W takim razie, nie ma obawy.

Mąż miał samochód rzadko w polsce spotykany i zdarzało się że tygodniami czekał na części...

Lwica

Ze_nitka Mazde proponował mój kumpel także spoko luzik skoro był na jego liście  ;)

Dodany tekst: 09 Maj 2010, 22:51:57

No i wiedziałam że tak będzie kumpel mi znalazł zajebistą okazję. Golfa III od znajomego. Mój kumpel sam wiele rzeczy  w tym aucie wymieniał więc stan techniczny zna na wylot. Autko zadbane, zrobione. Diesel 1,9 TD
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

inkageo

A z którego roku ten golf? Bardzo duży silnik, to chyba nawet koszt ubezpieczenia znacznie podniesie?

Dodany tekst: 09 Maj 2010, 23:02:21

Ja za 1,4 zapłaciłam właśnie prawie 900 zł.. Samego OC ;)
Imagine there is no hate

Lwica

1993 rocznik ale stan auta jest bardzo zadowalający. Ale na + tańsze części,większe i szybsze autko, mniej pali.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

inkageo

Imagine there is no hate

Lwica

Na mieście 6 l w trasie ok 5,5

inkageo

No to nieźle, ale ten jest trzydrzwiowy..
Imagine there is no hate

Lwica

Cytat: inkageo w 10 Maj 2010, 00:08:32No to nieźle, ale ten jest trzydrzwiowy..

Wiem  :blush: moze sie ugnę jeśli zejdzie z ceny ten znajomy. No i wiem, że wsiadam i jade bo auto robione przez kumpla także wiem co było wymieniane i kiedy i mam pewność co do stanu technicznego.

calla

Cytat: Dorotka1981 w 09 Maj 2010, 23:07:42
Na mieście 6 l w trasie ok 5,5

Jak na taki silnik, to troche malo pali wydaje mi sie.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

Lwica

Cytat: calla w 10 Maj 2010, 00:13:52Jak na taki silnik, to troche malo pali wydaje mi sie.

One tak palą, my mamy Golfa IV 1,9 TDI i nam średnio na trasie pali pomiedzy ok. 7

Dodany tekst: 09 Maj 2010, 22:16:38

Cytat: inkageo w 10 Maj 2010, 00:01:20Bardzo duży silnik, to chyba nawet koszt ubezpieczenia znacznie podniesie?

No przy naszym 1,9 mamy 665 zł rocznie, ale to ze zniżkami.

calla

Cytat: Dorotka1981 w 09 Maj 2010, 23:15:38
One tak palą, my mamy Golfa IV 1,9 TDI i nam średnio na trasie pali pomiedzy ok. 7

No ja mam passata 1,9 i na trasie pali 6-6,5l. Ale jak na miasto to wydaje mi sie troche malo, ale ja sie nie znam ;-)

marlen_ka

to
Cytat: calla w 09 Maj 2010, 23:17:22
No ja mam passata 1,9 i na trasie pali 6-6,5l. Ale jak na miasto to wydaje mi sie troche malo, ale ja sie nie znam ;-)
to ja mam tez passata tylko 2.0 i pali mi 13 w miescie i 11 na trasie :headbang:

justynaaaa2

Dorotka1981 ja bym szukała micry :) to jest świetny samochód, one były wyjątkowo bezawaryjne :)
ja miałam z 97 roku i tak strasznie żałuję, że się jej pozbyłam :( uwielbiałam ją  :thumbup: przez 10 lat w tym samochodzie nie zepsuło się nic poza zwarciem które wywołał autoalarm ;)
i osobiście wolałabym micrę od golfa, ale ja wyjątkowo do golfów jestem uprzedzona, bo dla mnie samochód dla dresiarza  :blush: i jeszcze bmw te stare  ;)

konwalia

Dorotka ja nie wierzę w to spalanie w golfie, na kazde 50-60tys prezebiegu lub 5 lat dorzuć tak 0,5l/100 za każdym razem-niestety im wszystko się bardziej zuzywa, tym spalanie  rośnie

wis

Cytat: justynaaaa2 w 10 Maj 2010, 01:07:08i osobiście wolałabym micrę od golfa, ale ja wyjątkowo do golfów jestem uprzedzona, bo dla mnie samochód dla dresiarza  blush i jeszcze bmw te stare  wink
Justynaaa leję hektolitry, znowu myślisz tak jak ja !
Mam alergię na golfy !
I stare pasaty też... Jak dla mnie auta dla dresów :D

calla

A ja mam w d.... czy bmw czy inne auto jest okreslane mianem dresiarza.

Jak mi sie cos podoba, to poprostu to kupuje :-)

mayagaramond

Cytat: justynaaaa2 w 10 Maj 2010, 01:07:08i osobiście wolałabym micrę od golfa, ale ja wyjątkowo do golfów jestem uprzedzona, bo dla mnie samochód dla dresiarza  blush i jeszcze bmw te stare

lol lol

Mielismy Golfa III, ale na benzyne, wiec zuzycia nie ma co porownywac, ale 6 l na miescie to troche malo, mysle, ze pali kolo 8.
III bardzo mi sie tez podoba z wygladu. Po VI to moj ulubiony golf :)

Stare BMW tez by mi sie podobalo (nawet bardziej od nowego ;) ).

Dodany tekst: 10 Maj 2010, 09:36:31

Cytat: calla w 10 Maj 2010, 09:52:42A ja mam w d.... czy bmw czy inne auto jest okreslane mianem dresiarza.

Jak mi sie cos podoba, to poprostu to kupuje :-)

:beer:

Wcale sie dresiarzom nie dziwie, ze wola Golfa albo BMW od micry ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mignon

Justynaa, to może te stare micry były lepsze ;) moja koleżanka ma teraz jakąś nowszą wersję i niestety psuje jej się na potęgę :( władowała już kilka tysięcy, a fachowcy dalej nie wiedzą co jest; może trafiła na jakiś fatalny model ;D

mobka

Cytat: Dorotka1981 w 09 Maj 2010, 23:15:38

Dodany tekst: nie 09 maj 2010 17:16:38 GMT-1

No przy naszym 1,9 mamy 665 zł rocznie, ale to ze zniżkami.

Duzo Wam golf pali. My mamy 1.9TDI warianta, czyli kombi, moc podniesiona z 90KM na 114KM - w trasie bierze nam 5-5,5l, w miescie ok. 7.

Dodany tekst: pon 10 maj 2010 06:45:24 GMT-1

A i my ze znizkami za OC placimy 460zl rocznie, a znizek mamy chyba 40 czy 50%.

Dodany tekst: pon 10 maj 2010 07:45:43 GMT-1

Cytat: marlen_ka w 10 Maj 2010, 00:38:40to ja mam tez passata tylko 2.0 i pali mi 13 w miescie i 11 na trasie headbang

Cos jest z nim nie tak moim zdaniem.

Dodany tekst: pon 10 maj 2010 08:50:07 GMT-1

Cytat: konwalia w 10 Maj 2010, 09:38:01Dorotka ja nie wierzę w to spalanie w golfie, na kazde 50-60tys prezebiegu lub 5 lat dorzuć tak 0,5l/100 za każdym razem-niestety im wszystko się bardziej zuzywa, tym spalanie  rośnie

Bzdura ;D Jak sie o auto dba, to niby zuzycie czego ma wplyw na spalanie? Owszem, moze brac olej, ale jak sie dba to i oleju nie bierze ;D Nasze oba 10 letnie diesla nie biora oleju, a oba maja pod 200 000 przebiegu.

Golf IV kombi jak juz pisalam spala 5-5,5l na trasie przy predkosciach 110-120km/h, w miescie ok. 7l. Lupo z silnikiem 1,7SDI, czyli stary diesel bez turbiny jezdzi tylko po miescie i to w czasie najwiekszych korkow i pali ok. 6,5l. I jak dla mnie cos mu dolega, bo to ciut za duzo. Ale na razie jest pod obserwacja. W zeszlym roku w sezonie letnim palil ok. 5,5l w miescie. Tu sa statystyki spalania mojego bzyka http://www.spritmonitor.de/en/detail/329603.html Tylko, ze w zeszlym roku jezdzilam do praccy na 6, 14 lub 22 a wracalam o 14, 22 lub 6 ;) A teraz jezdze na 7, 9 lub 11(13) i wracam odpowiednio o 15, 17 i 19(21) ;D Korki znaaaaacznie wieksze niz rok temu, ale coz poczac. Nie ma tez statystyk od stycznia, bo dwa tankowania mi wylecialy bo mialam ciknacy przewod paliwowy za pierwszym razem a za drugim razem mialam sterowanie z pilota montowane i bylo zasilanie odlaczane i zapomnialam licznika spisac.

inkageo

Z VW to mi się tylko garbus podoba :) Nawet mogłam go mieć w moim budżecie, ale rocznik dużo starszy..

http://otomoto.pl/volkswagen-garbus-2-0-115ps-klima-oplacony-C12291534.html
Imagine there is no hate

mobka

Cytat: inkageo w 10 Maj 2010, 10:54:40Z VW to mi się tylko garbus podoba Smiley
A moje lupo brzydkie? :P

inkageo

Cytat: mobka w 10 Maj 2010, 09:58:44
A moje lupo brzydkie? :P
Fajne :)

Dodany tekst: 10 Maj 2010, 10:03:27

Nie widziałam takiego szmaragdowego jeszcze, same oczojebne w mojej wsi jeżdżą ;)
Imagine there is no hate

mobka

Ja Lupa bardzo polecam, bo to sa wyjatkowo dobrze wykonane, wyposazone i bezawaryjne male autka. Tylko obecnie sa dosc drogie. Choc drogie to one byly jak byly nowe. I w Polsce nie do kupienia. Ale duzo jest teraz rozbitkow - moj tez jest po stluczce, mial robiony tylni lewy slupek, ale mechanicznie nie mam mu nic do zarzucenia.

Roczniki 1999-2000 jak sa w dobrym stanie kosztuja ok. 11 - 14tys. Szczegolnie diesle. Sa tez wersje 3L z automatyczna skrzynia biegow, systemem stop&go i one pala nawet 2,5-3l na trasie - swietne autka, choc jak sie cos zepsuje, czy gdzies sie go stuknie to drozej znacznie naprawa wychodzi, bo one sporo czesci z aluminium maja wykonane...

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Garbus mi się podoba ze względu na ciekawą sylwetkę, reszta VW jest zupełnie inna ;)
Imagine there is no hate