Scones

Zaczęty przez suegro, 23 Lut 2010, 10:46:50

suegro

Przepis z bloga, ale już nie pamiętam jakiego.
Planowałam zrobić dziś rano, ale zaspałam, więc przynajmniej sobie przepis wkleję :)

Składniki na około 8 szt bułeczek:
250 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g miałkiego cukru (do wypieków)
50 g masła, posiekanego w kostkę
1 duże jajko
około 100 ml mleka
50 g rodzynek

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Mąkę przesiewam dwa razy na stolnicę, dodaję masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieram składniki palcami.
Jajko ubijam i dodaję tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.

Dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodaję rodzynki i szybko zagniatam jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypuję dodatkową mąką.

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka.

Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor. Podaję ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną.

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Mniem :)

Kiedys kopnal mnie zaszczyt i bylam na cream tea w domu wlasciciela szkoly, w ktorej pracowalam. Nie mam zdjec  :headbang: :headbang: ale wygladalo to mniej wiecej tak: A ogrod to mial nie wiem ile ha, wlasny kort tenisowy, konie, smiery bajery. Ale najlepsze byly scones i dzem truskawkowy wlasnej roboty. Mniam!
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

chocoladette

uwielbiam :)

trzeba wypróbować  :beer:

suegro

mayagaramond jeszcze jakbym miała dżem własnej roboty :)

Czasami chciałabym mieć czas na takie rzeczy :) Ale tylko czasami :)

Józef Piłsudski

zosia2007

Cytat: suegro w 23 Lut 2010, 11:16:48

co prawda czasu nie mam ale od czego jest tesciowa i mama ;) :D

zwierzatko_mojej_mamy

ja mam dzem roboty babci :D z 8 sloikow, bo my slodkiego nie bardzo i tak stoi :D morelowy kwasny ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: suegro w 23 Lut 2010, 11:16:48

no dobra przyznam sie - czasem chcialabym miec dom na wsi, pielegnowac roze i robic dzemy ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

mayagaramond a kozy nie chcesz? :D bo ja bym chciala ;) i kunie ;D

www.annawilk.pl

suegro

Cytat: mayagaramond w 23 Lut 2010, 12:04:38no dobra przyznam sie - czasem chcialabym miec dom na wsi, pielegnowac roze i robic dzemy

:highfive:

I prać nad strumykiem za pomocą tarki :D

Józef Piłsudski

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lut 2010, 12:06:27
mayagaramond a kozy nie chcesz? :D bo ja bym chciala ;) i kunie ;D

kunie moga byc, koze nie bardzo. Najlepsze jest to, ze jakbym wrociala do PL to moglabym miec i dom na wsi i roze hodowac i dzemy robic. Tylko nie wiem z czego bym zyla lol lol

Dodany tekst: 23 Lut 2010, 12:17:02

Cytat: suegro w 23 Lut 2010, 12:09:41
:highfive:

I prać nad strumykiem za pomocą tarki :D

lol lol

suegro

Cytat: mayagaramond w 23 Lut 2010, 12:16:36to moglabym miec i dom na wsi i roze hodowac i dzemy robic. Tylko nie wiem z czego bym zyla

Żywiłabyś się czystym, wiejskim powietrzem oraz dżemem i rosą z róży :)

Józef Piłsudski

zwierzatko_mojej_mamy

mayagaramond no to kuuuuurna pani - wiesz jakie cenu osiagaja regionalne dzemy w sklepach ze zdrowa zywnoscia?? albo na ten przyklad wedliny wedzone pod wieliczka? toz to ludzie sie zapisuja na kielbase w styczniu, zeby miec na wielkanoc!! :D ja bym powaznie rozwazyla ;D tylko wtedy kozaki na gumiaki trza bedzie zamienic ;D

www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: suegro w 23 Lut 2010, 12:22:13
Żywiłabyś się czystym, wiejskim powietrzem oraz dżemem i rosą z róży :)

och, jak romatycznie :)

szelma

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lut 2010, 12:27:36tylko wtedy kozaki na gumiaki

Co ją straszysz? ;) Byłaby po prostu elegancką chłopką lol lol lol.

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lut 2010, 12:27:36
mayagaramond no to kuuuuurna pani - wiesz jakie cenu osiagaja regionalne dzemy w sklepach ze zdrowa zywnoscia?? albo na ten przyklad wedliny wedzone pod wieliczka? toz to ludzie sie zapisuja na kielbase w styczniu, zeby miec na wielkanoc!! :D ja bym powaznie rozwazyla ;D tylko wtedy kozaki na gumiaki trza bedzie zamienic ;D

jest jeden szkopul - nie umiem robic dzemow lol lol

Moj maz ostatnio ma taki stres w pracy (ale jeden ma depresje, drugi z kolej jest agresywny itp itd.) i powiedzial, ze ma dosc pracy z ludzmi, chce sie przeniesc na jakas austryjacka wies i produkowac sery lol lol

szelma

W Bieszczady strugać drewniane jezuski ;).

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mayagaramond w 23 Lut 2010, 12:30:34produkowac sery
a myslisz, ze o co mi chodzi z ta koza??? lol lol

www.annawilk.pl

suegro

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lut 2010, 12:27:36tylko wtedy kozaki na gumiaki trza bedzie zamienic

Teraz pani to takie ładne te gumiaki, że to też nie problem :)

Józef Piłsudski

mayagaramond

z gumowcami nie ma problemu - kupie sobie burberry i do tego sekator gucciego ;D

Dodany tekst: 23 Lut 2010, 12:34:19

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lut 2010, 12:32:04
a myslisz, ze o co mi chodzi z ta koza??? lol lol

aha, w takim razie mozesz zalozyc spolke z moim mezem ;D

suegro

Józef Piłsudski

mayagaramond

emcia

specjalny wątek dżemowy założę Wam latem
nie wiem jak można żyć bez domowych przetworów
i skombinuję recepturę na ser, tylko te kozy skombinujcie :)

mayagaramond

Cytat: emcia w 23 Lut 2010, 12:40:40nie wiem jak można żyć bez domowych przetworów

domowe przetwory mam, tylko nie robie ich sama ;D

zwierzatko_mojej_mamy

ja widze, ze powinnysmy zrobic zrzute na 1 hektar i komuna jak sie patrzy lol lol

www.annawilk.pl

suegro

Cytat: mayagaramond w 23 Lut 2010, 12:47:06domowe przetwory mam, tylko nie robie ich sama

Właśnie, właśnie.

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Lut 2010, 12:47:20
ja widze, ze powinnysmy zrobic zrzute na 1 hektar i komuna jak sie patrzy lol lol

Przyda nam się sonja w zgrzebnej sukience :D

Józef Piłsudski