tarty wytrawne

Zaczęty przez claridad, 21 Lut 2010, 17:26:44

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

claridad

nie wiem jak wy, ale ja jestem fanka tart :) I tych na slodko i wytrawnie. Tarta to takie fajne danie i efektowne. A poniewaz moj dzisiejszy dzien zalogowania na strefie to 5 dni i jedna godzina to wreszcie nadeszła wielkopomna chwila ;) zeby sie z wami podzielic moimi ulubionymi przepisami na tarty wytrawne.

przepis number 1: TARTA CUKINIOWA Z KOZIM SERKIEM

Skladniki:
450 g cukinii

2 ząbki czosnku

100 g orzeszków piniowych/ ew. zmielonych migdalow

80 g suszonych pomidorów (w oliwie)

150 g kremowego serka koziego

2 jajka

kilka łyżek crème fraiche

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki posiekanych listków bazylii

sól
pieprz

odrobina papryczki chilii
parmezan do posypania

Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć; czosnek przecisnąć przez praskę. Orzeszki zrumienić na suchej patelni. Pomidory drobno pokroić. Serek wymieszać z jajkami, dodać połowę orzeszków (można je dodatkowo lekko rozdrobnić), , parmezan, bazylię i warzywa oraz kilka łyżek crème fraiche (w zależności od konsystencji serka). Doprawić do smaku.
Foremkę natłuścić i wyłożyć ciastem, ponakłuwać je widelcem. Nałożyć farsz, wierzch tarty posypać odrobiną parmezanu (niekoniecznie) i resztą orzeszków piniowych.
Piec ok 35 min w 180°.

przepis number 2: Tarta z cukinią, koperkiem, szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Spód tarty

225g mąki pszennej
szczypta soli
115g zimnego masła pokrojonego w dużą kostkę
45-60 ml zimnej wody
1 łyżeczka suszonego koperku

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemu suszony koperek i mieszamy.
Dodajemy masło i rozdrabniamy całość, aż powstaną małe grudki. Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia składników (inaczej ciasto będzie twarde).
Owijamy w folię i chłodzimy przez około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę.
Nakuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ceramicznym grochem i pieczemy przez 1o minut. Po tym czasie papier i groch zdejmujemy i dopiekamy kolejne 5 minut.
Studzimy.

Farsz

2 łyżki oleju słonecznikowego
3 młode cukinie pokrojone w cienkie plasterki
2 zółtka
150 ml Crème fraîche lub kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
dwie garści młodych liści szpinaku
100g orzeszków piniowych (lub ziarenek slonecznika)
2 garści żółtego sera Gruyère
pęczek świeżego koperku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przyprawy
szczypta suszonego tymianku
szczypta suszonego lubczyku
odrobina płatków chilli

Plasterki cukinii smażymy na rozgrzanym oleju nie dłużej niż 3 minuty. Odkładamy na bok i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Na wystudzonym spodzie tarty układamy kolejno - umyte i osuszone liście szpinaku, uprażone orzeszki piniowe (moga tez byc ziarna slonecznika), starty ser i plastry cukinii.
Crème fraîche mieszamy z żóltkami i wszystkimi przyprawami i delikatnie wylewamy na tartę.
Pieczemy całość przez 20-25 minut.


szelma

claridad, wypróbuję kiedyś ten drugi przepis na bank, bo jakiś czas temu kupiłam formę do tart, ale jakoś brakowało mi natchnienia i sprawdzonych przepisów :). Więc masz tu już teraz :beer: , a więcej będzie, kiedy zrobię i będzie dobre ;).

claridad

Cytat: szelma w 21 Lut 2010, 17:52:23
claridad, wypróbuję kiedyś ten drugi przepis na bank, bo jakiś czas temu kupiłam formę do tart, ale jakoś brakowało mi natchnienia i sprawdzonych przepisów :). Więc masz tu już teraz :beer: , a więcej będzie, kiedy zrobię i będzie dobre ;).

hehe, dobra :) jak bedzie dobre to sie ubzdryngolimy piffkami ;) Ja wyprobowalam mase przepisow z cukinia bo w ogrodzie mojej Mamy  co roku mamy kleske urodzaju jesli o cukinie chodzi :) no i uwielbiam koperek :D

mayagaramond

mniam, wyprobuje wkrotce :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

sonja

#4
O to wątek dla mnie :) Uwielbiam tarty, zwłaszcza wytrawne.

Mój najszybszy sposób, znaleziony gdzieś kiedyś ;D

TARTA Z ZIEMNIAKAMI NA CZERWONYM PESTO

Formę wykładamy ciastem francuskim, które smarujemy czerwonym pesto. Na przemian układamy plasterki salami i cienko pokrojonych, lekko podgotowanych ziemniaków. Piec do zrumienienia (ok 30 min.) w ok. 200 stopniach. I już :)

dorcia

obiecuje wypróbować zaraz po tarcie mayagaramond  :beer: dzięki za przepis

mignon

claridad, sonja  :beer: :beer:

dawno nie robiłam tart wytrawnych, ale chyba czas do nich wrócić :)

suegro

Ja robię tartę z suszonymi pomidorami i pesto, wrzucić tu przepis? :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dorcia

suegro bardzo prosimy :) !

sobieska

uwielbiam!!! i prosze o jeszcze ;) jak bede miala wiecej czasu dorzuce kilka swoich- choc to najczesciej smieciowe jedzonko:) z ostatków w lodowce :)

claridad

#10
su - dajesz :D

Dodany tekst: 22 Lut 2010, 22:41:38

Cytat: sonja w 22 Lut 2010, 00:06:20
O to wątek dla mnie :) Uwielbiam tarty, zwłaszcza wytrawne.

Mój najszybszy sposób, znaleziony gdzieś kiedyś ;D

TARTA Z ZIEMNIAKAMI NA CZERWONYM PESTO

Formę wykładamy ciastem francuskim, które smarujemy czerwonym pesto. Na przemian układamy plasterki salami i cienko pokrojonych, lekko podgotowanych ziemniaków. Piec do zrumienienia (ok 30 min.) w ok. 200 stopniach. I już :)

brzmi swietnie! brzmi bardzo prosto ale smakuje pewnie przepysznie! uwielbiam takie przepisy. Moja ukochana i najsmaczniejsza potrawa na swiecie sklada sie z pomidorow, sera plesniowego, zabka czosnku i bazylii. Zeby nie wiem jak uroczysta uroczystosc byla to zawsze z Tomkiem robimy wlasnie to danie :)
Tarte wyprobuje na pewno! juz sie nie moge doczekac :D
:beer:



Dodany tekst: 22 Lut 2010, 22:43:48

Cytat: sobieska w 22 Lut 2010, 22:21:45
uwielbiam!!! i prosze o jeszcze ;) jak bede miala wiecej czasu dorzuce kilka swoich- choc to najczesciej smieciowe jedzonko:) z ostatków w lodowce :)

ejze, wrzucaj, wrzucaj. Z takich resztek lodowkowych mozna zrobic cos pysznego!  Ja kiedys zrobilam paste z tego co bylo w lodowce - smietany, sera topionego i kielbasy, dodalam bazylii. I maz to wspomina jak niebo w gebie ;)

dorcia

Cytat: claridad w 22 Lut 2010, 22:33:42Moja ukochana i najsmaczniejsza potrawa na swiecie sklada sie z pomidorow, sera plesniowego, zabka czosnku i bazylii.

claridad, zdradzisz co to za potrawa?
coś na ciepło czy na zimno?

claridad

dorcia to tak banalnie proste i oczywiste polaczenie, ze az dziwnie podawac przepis, bo to jest po prosty makaron z sosem. Podsmaza sie czosnek, dodaje pokrojone pomidory, pozniej podarty na kawalki ser camembert, sol, pieprz, duzo bazylii i voila :D

suegro

No to daję :)

TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PESTO

Piekarnik na 180 stopni
W mikserze zrobić ciasto:
200 g mąki + 90 g masła (pokrojonego w kostkę) + szczypta soli
Wyrabiać aż składniki się połączą (okruchy się zrobią), wlać 50 ml wody. Wyrabiać aż ciasto zbije się w kulkę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 min

Farsz
Wymieszać:
12 osączonych i pokrojonych dosc drobno (np. w paseczki) suszonych pomidorów
2 jajka
80 g emmentalera startego
20 g startego parmezanu
2- 3 łyzeczki Pesto (bazyliowe) / ja czasem daję zmiksowane czarne oliwki
200 g kwaśnej śmietany
Sól (nieduzo)
Pieprz – sporo

Ciasto rozwałkowac, wyłożyć nim posmarowaną masłem formę (20 cm)
Podziurawić widelcem
Wylać masę
Piec około 45 minut


"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Bardzo lubię tarty wtrwane wszelakie, kilka tu zamieściłam nawet, ale jakoś mi się ostatnio znudziły.

inkageo

Cytat: suegro w 23 Lut 2010, 10:52:53
No to daję :)

TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PESTO

Piekarnik na 180 stopni
W mikserze zrobić ciasto:
200 g mąki + 90 g masła (pokrojonego w kostkę) + szczypta soli
Wyrabiać aż składniki się połączą (okruchy się zrobią), wlać 50 ml wody. Wyrabiać aż ciasto zbije się w kulkę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 min

Farsz
Wymieszać:
12 osączonych i pokrojonych dosc drobno (np. w paseczki) suszonych pomidorów
2 jajka
80 g emmentalera startego
20 g startego parmezanu
2- 3 łyzeczki Pesto (bazyliowe) / ja czasem daję zmiksowane czarne oliwki
200 g kwaśnej śmietany
Sól (nieduzo)
Pieprz – sporo

Ciasto rozwałkowac, wyłożyć nim posmarowaną masłem formę (20 cm)
Podziurawić widelcem
Wylać masę
Piec około 45 minut



Jajka, pomidory, ser itd wymieszać i wylać na to ciasto przed wstawieniem do piekarnika?
Niech ktoś pomoże ;)
A to ciasto mikserem wyrabiać? Czy później ręką?
A do piekarnika się zmieszczą dwie tarty? Na jedną blachę? Piętrowo? Czy pojedynczo jednak? ;)
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

ja uwazam, ze 1. tak, 2. reka, 3. jak to pietrowo na jednej blasze? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

#17
Cytat: sonja w 22 Lut 2010, 00:06:20TARTA Z ZIEMNIAKAMI NA CZERWONYM PESTO

Formę wykładamy ciastem francuskim, które smarujemy czerwonym pesto. Na przemian układamy plasterki salami i cienko pokrojonych, lekko podgotowanych ziemniaków. Piec do zrumienienia (ok 30 min.) w ok. 200 stopniach. I już Smiley
A to jak ma wyglądać? :D Jedna warstwa ziemniaczano-kiełbasiana, czy kilka?  :hmm:

Dodany tekst: 03 Mar 2011, 15:00:29

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 03 Mar 2011, 14:55:01
ja uwazam, ze 1. tak, 2. reka, 3. jak to pietrowo na jednej blasze? :>
No że na jeden poziom wejdą dwa naczynia okrągłe, na dwa poziomy, bo na jeden nie wejdą, ale czy wtedy się upiecze, czy ni dy rydy dwie na raz :D
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

no to raczej ta spodnia Ci sie nie upiecze ladnie od wierzchu, jesli dobrze rozumiem Twoj zamysl :) tak jakbys chciala zapiec ser na zapiekance, kladac na nia kolejna zapiekanke? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Bo bo układanie na przemian mnie zbiło z tropu :D Czyli plaster kiełbachy i obok plaster ziemniaka i znowu kiełbachy obok? :D To to będzie strasznie cieniutkie  :hmm:
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

a to teraz pytasz o ten drugi przepis - to nie wiem ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Nie, nie, ja nie chciałam dwóch tart jedna na drugiej piec :D
Ja się zastanawiam czy można dwie te formy zmieścić do piekarnika jednocześnie. Nie mam jeszcze ich i nie wiem jakie są duże ;) I czy kupować dwie, bo wybieram się do sklepu ;)
Imagine there is no hate

jo_miekka

inkageo z foremkami: zależy, jakie masz/będziesz miała foremki i zależy jaki masz duży piec.

Z warstwami: z tego się nie strzela - jak ułożysz, tak będziesz miała. Może na przemian, możesz obok, jak cchesz lol

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: jo_miekka w 03 Mar 2011, 15:27:21
Z warstwami: z tego się nie strzela - jak ułożysz, tak będziesz miała. Może na przemian, możesz obok, jak cchesz lol
lol lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Nikt nie rozumie mojego problemu :D I znowu będzie katastrofa :D
Imagine there is no hate