Ciasto SHREK

Zaczęty przez Lwica, 18 Lut 2010, 21:34:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lwica

Jeszcze tu mnie nie było  :blush: od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wystawienia kilku sprawadzonych przepisów godnych polecenia.
Dzisiaj proponuje CIASTO SHREK

Składniki na biszkopt:
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka mąki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier z jajkami ubić na sztywną puszystą  masę. Potem delikatnie dodawać mąkę z proszkiem i mieszać łyżką w jedną stronę.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 120o C piec ok. 15 minut NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA!  Jak ciasto wyrosło to po 15 minutach podkręcić na 150o  C i piec ok. 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i jeżeli ładnie urósł przekroić na pół. Do tego ciasta wykorzystałam tylko pół biszkoptu, gdyż cały jak dla mnie był zbyt wysoki.

Składniki na masę zieloną:
1 duża butelka zielonego napoju Pysio
3 budynie śmietankowe (te na ½ l mleka)
2 opakowania ciastek Delicje;

Budynie rozpuścić w 1½ szklanki napoju. Pozostały napój zagotować. Do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.

Składniki na masę śmietanową:
400 ml śmietany 30%
1 zielona galaretka
¾ szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.

Dodatkowo:
2 zielone galaretki
900 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową.

A potem się zajadać. Smacznego!
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

twinnie77

Ale fajnie wygląda...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

A skąd ja mam tu wziąć sok pysio i to zielony??? :crying:

Ciasto wyglada pysznie:)

rilla

fajny! ale tyyyyyyyyyyyyyyyyyly roboty to z chyba 5 godizn trwa... moze któraś zrobi i mnie poczęstuje?:D

Lwica

Cytat: rilla w 19 Lut 2010, 09:55:17ale tyyyyyyyyyyyyyyyyyly roboty to z chyba 5 godizn trwa.
Wydaje sie tylko :P  biszkopt zawsze robie dzien wcześniej żeby odstał swoje. A te masy to nie tak długo przeciez tam połowa to galaretki  ;)
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

magoo

moja mama to ciacho robi i twierdzi ze pycha
ale mnie jeszcze nie poczestowala  :knuje:

aniak1211

musze ten przepis podrzucic siostrze-ona zrobi i zda relacje :D

didi_loczek

Gdzie jest ikonka z cieknącą śliną? :D
Już przepis wysłałam mojej mamie :)


mignon

Cytat: rilla w 19 Lut 2010, 09:55:17
fajny! ale tyyyyyyyyyyyyyyyyyly roboty to z chyba 5 godizn trwa... moze któraś zrobi i mnie poczęstuje?:D

moja teściowa je robi :D

Lwica

#10
Cytat: mignon w 20 Lut 2010, 20:18:24moja teściowa je robi

Moja też  :beer:
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

callja

Robię podobne ciacho, ino na biszkopcikach - leń jestem :P tzw. "ciasto KUBUŚ", bo masa budyniowa jest gotowany na marchewkowym soku; w tej wersji do gorącego kremu wkręca się/dodaje jeszcze pół kostki masła, podobno masa ma wtedy gładszą konsystencję, no i lepiej w biodra włazi :P
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

brawurka

na jak dużą blache to jest?