remontujemy kasiadowe mieszkanie :)

Zaczęty przez kasiad, 15 Lut 2010, 11:09:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

emcia

szelma

Cytat: emcia w 25 Lut 2010, 12:49:15
a czemu?

No właśnie? W Anglii miałam dokładnie w takim miejscu jak na tym planie i było ok - niepraktyczności nie stwierdzono. Poza tym kasiad będzie miała zmywarkę, więc wtedy mniej korzysta się ze zlewu przecież.

elve

zlew w rogu jak sie ma zmywarke jest ok

kasiad jak dla mnie zmywarka tylko w wysokiej zabudowie
albo 45cm, i wtedy dwie szafki 45cm
albo 60cm i wtedy jedna szafka 60cm, a druga 15cm typu cargo

inkageo

Kasiad to jak będziesz w tym mieszkaniu to pomierz dokładnie wnękę, tamtą ścianę z wnęką, umiejscowienie drzwi, okna, bo ja to na oko narysowałam sobie już dawno, ale w kuchni każdy cm się liczy ;)
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: inkageo w 25 Lut 2010, 13:05:19
Kasiad to jak będziesz w tym mieszkaniu to pomierz dokładnie wnękę, tamtą ścianę z wnęką, umiejscowienie drzwi, okna, bo ja to na oko narysowałam sobie już dawno, ale w kuchni każdy cm się liczy ;)

inka dlatego napisałam, ze proszę o wszystkie wytyczne co mam mierzyć to jutro to uczynię :D

elve

kasiad a masz jakiś wykonawców kuchni? bo najlepiej by było, zeby oni pomiar zrobili i ocenili czy da się zrobić to co proponujemy

kasiad

Cytat: elvelve w 25 Lut 2010, 13:05:04
kasiad jak dla mnie zmywarka tylko w wysokiej zabudowie
albo 45cm, i wtedy dwie szafki 45cm
albo 60cm i wtedy jedna szafka 60cm, a druga 15cm typu cargo

elv mając w pracy do czynienia ze zmywarką i taką i taką chcę tę 45 cm  ;)
60 cm jest dla mnie za duża, nie napełnię jej codziennie, poza tym no nie przypasowała mi ;D
a ta 45 to taka mała, sprytna, więc tutaj wybór prosty :)

Dodany tekst: 25 Lut 2010, 13:24:22

Cytat: elvelve w 25 Lut 2010, 13:20:26
kasiad a masz jakiś wykonawców kuchni? bo najlepiej by było, zeby oni pomiar zrobili i ocenili czy da się zrobić to co proponujemy

da się, da się :D
mam jedną firmę, która robiła nam meble w firmie  ;)
więc jakby co to wiem do kogo się udac w pierwszej kolejności :)

inkageo

Kasiad zmierzyć całą kuchnię :D Tutaj to co wychodzi na oko i z tych niekompletnych wymiarów z Twojego rzutu. Ale tak naprawdę wcale nie wiemy czy drzwi są na środku ściany, mają aż 90cm? Jak głęboka jest wnęka, ile od rogu kuchni zaczyna się okno. Sprawdź wymiary z rzutu. Wychodzi na to, że wnęka ma 55 cm mierząc od drzwi, a to trochę mało.. Z tego co wiem, to raczej nie chcesz ingerować w ściany i otwory drzwiowe, ale może być trudno..
Imagine there is no hate

marlen_ka

Cytat: szelma w 25 Lut 2010, 12:52:40
No właśnie? W Anglii miałam dokładnie w takim miejscu jak na tym planie i było ok - niepraktyczności nie stwierdzono. Poza tym kasiad będzie miała zmywarkę, więc wtedy mniej korzysta się ze zlewu przecież.
ale na zdjeciu zlew nie jest w rogu, tylko mniej wiecej w połowie blatu, a elvelve napisała, ze zlew powiniem byc w prawym rogu, co znaczy że wtedy tak naprawde nie ma dojscia dobrego do niego. lepiej chyba zostawic zlew tak jak jest na tym projekcie,a  w ten róg upchnac np. ekspres, toster czy inne urzadzenie

zwierzatko_mojej_mamy

marlen_ka i miec zlew 3 mm od kuchenki?? i smazac cokolwiek zalewac patelnie odpryskami wody z mycia? :> minimum to 40 cm polecane wszedzie ;)

natomiast minusem jedynym tego rozwiazania jest kuchenka na lewej scianie - i brak dostepu do lewych palnikow od lewej strony - przy oblozeniu na 4 palniki to raczki od patelni i rondli juz nigdzie sie nie zmiescza ;(
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marlen_ka

idac Waszym tokiem myslenia, to w sumie Kasia nie bedzie podczas gotowania zmywac, ma zmywarke ;P ale ja nadal uwazam, ze lepiej, zeby zlew był od strony kuchenki, skierowany ociekaczem w jej strone, niż w rogu. Ja to kiedys przerabiałam wynajmowanym mieszkaniu i powiem, ze to był koszmar

zwierzatko_mojej_mamy

marlen_ka zmywac nie, ale moze umyc warzywo ;) a przeciez to nie za pomoca zmywarki :) miechze sie kasiadowa wypowie czy woli walic lewym lokciem w sciane i miec raczki od patelni wylazace na kuchenke, czy woli w rogu, czy posrodku ;)

www.annawilk.pl

marlen_ka

inkageo

Niech się Kasiadowa zmierzy najpierw :D
Imagine there is no hate

elve

jesli tam jest 55cm, to trzeba przesunac drzwi albo wstawic wezsze

w poprzednim mieszkaniu mialam zlew koło kuchenki i było ok
teraz mam zlew w rogu i tez sie sprawdza

ja bede namawiac na zlew w rogu, bo szafki narozne sa mało wygodne i najlepiej w nich trzymac kosz na smieci i detergenty

inkageo

Ja mam taki narożny zlew i w największej szafce jaką posiadam mam tony śmieci :D To co się nie mieści do kubłów ustawiam sobie w drugiej części szafki - butelki po wodzie, kartony, słoiki, a garnki wynoszę do piwnicy, bo nie mam gdzie ich wsadzić ;D Muszę to przemyśleć..
Imagine there is no hate

marlen_ka

Cytat: elvelve w 25 Lut 2010, 15:04:46
jesli tam jest 55cm, to trzeba przesunac drzwi albo wstawic wezsze

w poprzednim mieszkaniu mialam zlew koło kuchenki i było ok
teraz mam zlew w rogu i tez sie sprawdza

ja bede namawiac na zlew w rogu, bo szafki narozne sa mało wygodne i najlepiej w nich trzymac kosz na smieci i detergenty
a masz moze gdzies zdjecie Twojej obecnej kuchni, bo chciałabym zobaczyc ?
szczegolnym naciskiem na ten róg ze zlewem

kasiad

Cytat: inkageo w 25 Lut 2010, 14:49:26
Niech się Kasiadowa zmierzy najpierw :D

zmierzę po południu :D

Dodany tekst: pią 26 lut 2010 07:47:47 GMT-1

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Lut 2010, 14:21:19
miechze sie kasiadowa wypowie czy woli walic lewym lokciem w sciane i miec raczki od patelni wylazace na kuchenke, czy woli w rogu, czy posrodku ;)

się wypowiadam :D

teraz mam w lewym rogu kuchni kuchenkę, po jej prawej stronie zlew, a obok zlewu ciąg szafek i od biedy ujdzie ;)
siostra miała zlew w rogu i zmywanie u niej naczyń to była udręka ;D
trzeba była stać bokiem bo miała jednokomorowy, obok szafki i nie chciałabym tego u siebie  ;)

a ten zlew na planie zwierza naprzeciwko drzwi wygląda bardzo fajnie ;)

co do tego walenia lewym łokciem w ścianę  :hmm: teraz tak mam i przyznaję, że kuchenka, do której jest dostęp ze wszystkich stron to jest o wiele lepsze rozwiązanie ;D niż tak jak mam teraz ;D

zwierzatko_mojej_mamy

kasiad no tos teraz se zazyczyla niemozliwego lol lol musimy zacza przesuwac sciany ;D

www.annawilk.pl

kasiad

zwierzu mówię co czuję  :point_lol:

a tak naprawdę to trzeba wybrać najlepsze rozwiązanie  ;)

marlen_ka

czyli jednak nie dla zlewu w rogu :)

kasiad

Cytat: marlen_ka w 26 Lut 2010, 08:58:30
czyli jednak nie dla zlewu w rogu :)

chociaż chociaż  :hmm: jeśli to by był zlew w lewym górnym rogu to mogłabym zmywać i patrzeć przez okno  ;)
ciekawa perspektywa  :P

elve

kasiad ty nie będziesz zmywać, ty masz zmywarkę :P

kasiad

Cytat: elvelve w 26 Lut 2010, 09:32:41
kasiad ty nie będziesz zmywać, ty masz zmywarkę :P

eee tam, czasami się zdarzy :D znając siebie bardzo często ;D

elve

kasiad planujac ulozenie sprzetow powinnas miec na uwadze blat roboczy, ktory bedzie bardzo maly