remontujemy kasiadowe mieszkanie :)

Zaczęty przez kasiad, 15 Lut 2010, 11:09:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

No szafa w przedpokoju pewnie jest na biezace okrycia - my taka wlasnie  mamy. Zeby kurtki nie wisialy na wierzchu sa w szafie. U kasiada postapilabym podobnie - mala szafa i do tego jakas szafka na buty. Moze byc ikeowa ;) O tak np. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90111895

albo taka
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10031987

Albo w ogole taka http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80141850 - mam cos podobnego, wlasnie z lustrem i w tym kurtki mamy (tylko, ze glebsza ;))

suegro

A patrzcie jaki fajny patent do małych przestrzeni :)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

elve

suegro myślałam o czymś takim ale nie mogłam znaleźć przykładu

mayagaramond

Cytat: suegro w 16 Lut 2010, 21:16:31A patrzcie jaki fajny patent do małych przestrzeni

moja kolezanka ma to w kuchni, ale bez obrazka (ikea, jesli sie nie myle).

Moim zdaniem naroznik za bardzo zawali pomieszczenie i chociaz uwielbiam okragle stoly to uwazam, ze okregly stol tez jest mnie praktyczny.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

justynaaaa2

inkageo jak ktoś ma tyle butów i płaszczy co ty to nie dziwne, że mu mało szaf :D

elve

justynaaaa2 ja mam mało ciuchów, a dwie szafy to mało
w szafie trzymamy odkurzacz, suszarkę,żelazko, dodatkowe komplety pościeli, kombinezony na narty, skrzynki z narzędzimi męża itp

justynaaaa2

no to ja już nie wiem ;D
mam wrażenie, że to działa na zasadzie im więcej mamy miejsca tym bardziej się do tego przyzwyczajamy i ciężko nam to upchnąć potem na mniejszej powierzchni ;)
ale zakładając, że kasiad mieszka teraz w 1 pokoju i jakoś się mieszczą, to w 2 pokojach też powinni się spokojnie zmieścić :)
jak wyprowadziłam się od rodziców to moja mama zaanektowała moją garderobę i teraz ma ciuchy w dwóch, dopóki z nimi mieszkałam jakoś mieściła się w jednej i nie miała problemu a ubrań nagle 2 razy tyle nie dokupiła ;)

mobka

Maya, ja na podobnym metrazu pokoju, jak nie mniejszym mam teraz naroznik i nie zagraca pomieszczenia. Tyle, ze ja procz szafy w zabudowie, regalu na tv i naroznika nic wiecej w salonie nie mam. No dobra - stolik kawowy jeszcze ;)

emcia

dumajcie, dumajcie
będę korzystać

mayagaramond

Cytat: justynaaaa2 w 16 Lut 2010, 21:30:49m więcej mamy miejsca tym bardziej się do tego przyzwyczajamy

bo tak jest. Jak sie wprowadzilismy do tego mieszkanie to

- wow ile miejsca!!!

A teraz wszystkie szafy, komody, regaly sa pelne...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

Cytat: justynaaaa2 w 16 Lut 2010, 21:30:49mam wrażenie, że to działa na zasadzie im więcej mamy miejsca tym bardziej się do tego przyzwyczajamy i ciężko nam to upchnąć potem na mniejszej powierzchni wink

tak jest dokładnie :)

Justa widzialaś ile my mamy szaf :) niewiele, wszystko sie miesci :0

aja

kasiadzie - a może fototapeta z wizerunkiem Olka?

justynaaaa2

Kasia no właśnie przyznam, że o tobie myślałam, gdy pisałam tutaj, że da się wszystko zmieścić w 1 szafie i 2 komodach ;) ale pewnie gdybyś się nagle rozmieściła w dużej garderobie to byś się nadziwić nie mogła jak ty mogłaś mieszkać w 1 pokoju ;)

suegro

Zwierz też ostatnio dziwiła się, że mieszczę się w jednej szafie i nawet mam luz.

A najlepszym wyznacznikiem tego, że mamy full niepotrzebnych rzeczy jest to, że leżą od kwietnia w piwnicy i ani raz nie odczułam potrzeby ich przyniesienia.

Józef Piłsudski

konwalia

ja do spania polecam ten narożnik :
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20126089
mam ciemny bez w naszym pokoju sypialnianym, super wygodny, a mam porównanie bo 3 lata spaliśmy na duuużo droższym narozniku skórzanym w sralonie, tylko tam ta wysuwana cześc była z pianki, a reszta na spręzynach, więc koszmar, a tu jest równa powierzchnia

naprzeciw ścianki z tv wstawiłabym naroznik, a na ścianie od Olusiowego pokoju szafę z suwanymi drzwiami, tradycyjne otwierane drzwi dużej szafymogą być w pokoju Olka

elve

tyle ze do pokoju Olka wejdzie tylko szafa 2m, ze względu na okna

konwalia

ja bym chyba przesunęła przejście korytarz-pokój w stronę kuchni, wtedy na prawej sciance moznaby dać płytką szafkę na buty

emcia

Cytat: suegro w 16 Lut 2010, 22:00:04
Zwierz też ostatnio dziwiła się, że mieszczę się w jednej szafie i nawet mam luz.

A najlepszym wyznacznikiem tego, że mamy full niepotrzebnych rzeczy jest to, że leżą od kwietnia w piwnicy i ani raz nie odczułam potrzeby ich przyniesienia.

dokładnie
okazało się, że do gotowania wystarczają mi 2 garnki i jedna patelnia
reszta w pudle

dorcia

Cytat: suegro w 16 Lut 2010, 21:16:31A patrzcie jaki fajny patent do małych przestrzeni Smiley
tylko żeby się ktoś za bardzo obrazkowi nie chciał przyjrzeć bo może się nadziać  :point_lol:

suegro

Cytat: dorcia w 16 Lut 2010, 23:35:57
tylko żeby się ktoś za bardzo obrazkowi nie chciał przyjrzeć bo może się nadziać  :point_lol:

Ale te nogi są składane i właśnie o to chodzi :)

Józef Piłsudski

kasiad

Cytat: mobka w 16 Lut 2010, 20:33:24
Nie wiem czemu kasiadowi wmawiacie, ze musi miec sypialnie, albo ze ma spac w pokoju z Olkiem.

to teraz ja sie wypowiem  ;)
jeszcze nie czytałam co napisałyście na następnych stronach, ale doszłam do wypowiedzi mobki i postanowiłam sie do niej odnieść

z tą sypialnią mobka ma rację  ;)
od roku śpimy w jednym pokoju z dzieckiem i powiem szczerze, że jesteśmy oboje z Mężem już tym faktem zmęczeni
jak w ciagu dnia dajemy radę, tak w nocy Oluś musi mieć ciszę i spokój żeby spokojnie spać, a póki my jesteśmy "na chodzie" czyli nie śpimy, On budzi się przy każdym głośniejszym stuknięciu czy rozmowie
skoro przesypia całe noce, najlepszym rozwiązaniem byłby pokój tylko dla Niego
wtedy On miałby zapewniony spokojny sen, a my chwile dla siebie w swoim pokoju

to po pierwsze, a po drugie
z racji tego, iż powierzchnia mieszkania jest jaka jest, jestem tym faktem mocno ograniczona
nie jest naszym celem "gnieżdżenie" się z dzieckiem w jednym pokoju, gdy "salon" w nocy miałby stać pusty

nie przeszkadza mi spanie w salonie, rano wstanę, złożę łóżko i będzie dobrze

generalnie założenie jest takie, że Oluś będzie miał swój pokój do spania i zabawy
drugi będzie nasz
że będzie w nim i sypialnia i kącik komputerowy i tv i jadalnia to trudno
aktualnie wszystko to mamy w jednym pokoju włącznie z kącikiem Olkowym i dajemy radę, bo musimy

więc nawet pokój spełniający wszystkie te funkcie będzie lepszy niż to, co mamy teraz ;D

no to się wypowiedziałam  ;)
teraz idę doczytać Wasze dalsze propozycje :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:00:59 GMT-1

Cytat: aja w 16 Lut 2010, 20:32:26
kasiadzie myślę,że dotychczasowe rozwiązanie justyny jest ok. a tv powieście na ścianie - to zawsze dodatkowe wolne miejsce
wklejam kilka fot
może coś ci się spodoba
nad kanapą można zamontować taki regalik
jak na focie nr 1 nextbeer

aja dwie pierwsze propozycje bardzo mi sie podobają :)
właśnie o coś takiego mi chodzi :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:07:40 GMT-1

Cytat: mobka w 16 Lut 2010, 20:33:24
Kasiadowi tez radzilabym do Olkowego pokoju jakas rozkladana kanape wsadzic, wlasnie, zeby bylo tam gdzie usiasc, zeby potowarzyszyc dziecku w zabawach i zeby bylo gdzie spac, jak ktos u nas przenocuje.

taki właśnie mamy plan :)
do pokoju Olusia chcemy wstawić kanapę, na której aktualnie śpimy, żeby można było na niej się przespać gdy przyjadą goście
ewentualnie żeby Babica, która Olka pilnuje mogła na niej posiedzieć

aby dopasować ją kolorystycznie do reszty pokoju chcę przykryć ją narzutą taką jak ma feeling w pokoju Stasia :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:14:21 GMT-1

Cytat: dragonfly w 16 Lut 2010, 20:51:42
ale fajny watek :)

a jaki konstruktywny :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:14:56 GMT-1

Cytat: golinda w 16 Lut 2010, 20:39:16
jeden dzień mnie nie ma i już wypadłam z obiegu ;)

ja czekam na Twoje propozycje :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:18:20 GMT-1

Cytat: elvelve w 16 Lut 2010, 20:58:23
w tym mieszkaniu nie ma jak wydzielić sypialni, poza tym szkoda na to tak małego metrażu

co innego akademik a co innego rodzina

jakł ładnie elv ubrała w słowa to, o co mi chodzi :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:20:16 GMT-1

Cytat: mobka w 16 Lut 2010, 21:00:06
No jak najwieksza szafe wstawilabym do Olkowego pokoju.

tak :) myślałam właśnie o inkowej :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:23:15 GMT-1

Cytat: inkageo w 16 Lut 2010, 21:00:00
Reszta szaf ma być w pokoju dziecinnym, tak?

tak :)

Cytat: inkageo w 16 Lut 2010, 21:00:00
Ale się zmęczyłam ;D

a ile w tym frajdy :)
inka jak jest łatwo, to to nigdy nie cieszy ;D

patrz jaka będzie radość, jak uda nam się wszystkie wiedźmy zadowolić :D a najbardziej mnie :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:28:32 GMT-1

Cytat: mobka w 16 Lut 2010, 21:00:06

Co do beddinge, to nie polecam do siedzenia, dla mnie ma za dlugie siedzisko i ja jej w salonie za dlugo zniesc nie moglam, dlatego pojdzie ona do pokoju dzieciecego. Do spania jesty super, ale do siedzenia juz mniej. ALe to moje zdanie - 158cm knypka ;) A i w beddinge brakowalo mi czegos o co mozna by sie bylo stabilnie oprzec po bokach.

Bylabym za naroznikiem w salonie, a beddinge ewentulanie u Olka, choc tam bym raczej standardowa sofe rozkladana widziala.

mobka my właśnie takie łóżko teraz mamy  ;)
z długim siedziskiem :D i brakiem podłokietników :D
ale nasze ma oprócz tych dużych dodatkowe poduszki po bokach :)

i ono właśnie zostanie wyeksmitowane do Olkowego pokoju :)

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:39:46 GMT-1

Cytat: justynaaaa2 w 16 Lut 2010, 21:00:37
no i kasiad musi się określić jakie meble potrzebuje w salonie ;) każdy ma inne potrzeby  ;)

no to sie określam :)

łóżko/sofa/narożnik do spania
stół
prostokątna szafka pod ścianę z tv na cały sprzęt domowy
biurko pod laptopa

:hmm: zastanawiam się jeszcze nad takim niskim stolikiem kawowym kwadratowym jak na tym zdjęciu z waniliowym narożnikiem, które wkleiłam
albo ten ze zdjęcia aji

no i "kilka" książek, segregatorów etc. przydałoby sie gdzieś upchnąć  :hmm:

Dodany tekst: śro 17 lut 2010 08:46:50 GMT-1

Cytat: aja w 16 Lut 2010, 21:53:35
kasiadzie - a może fototapeta z wizerunkiem Olka?

fajny pomysł :)

Dodany tekst: 17 Lut 2010, 08:50:57

Cytat: konwalia w 16 Lut 2010, 22:21:21
ja do spania polecam ten narożnik :
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20126089

konwalia fajny też naroznik :)
inka tez go wklejała kilka stron wcześniej  ;)

a jeszcze jak piszesz, że się wygodnie na nim śpi to już w ogóle super :)
i cena bardzo zachęca do kupna :)

Kasia

Cytat: justynaaaa2 w 16 Lut 2010, 21:55:33
Kasia no właśnie przyznam, że o tobie myślałam, gdy pisałam tutaj, że da się wszystko zmieścić w 1 szafie i 2 komodach ;) ale pewnie gdybyś się nagle rozmieściła w dużej garderobie to byś się nadziwić nie mogła jak ty mogłaś mieszkać w 1 pokoju ;)

no dokładnie :)
wiecej miejsca więcej gratów, chociaz ja nie lubie przechowywać niepotrzebnych rzeczy i wszystko stare wywalam :) to mnie ratuje :)

kasiad

Cytat: Kasia w 17 Lut 2010, 08:52:55

wiecej miejsca więcej gratów

tylko u mnie jest odwrotnie  ;)
ja musze znaleźć duzo miejsca na dużo gratów :D

konwalia

Cytat: Kasia w 17 Lut 2010, 08:52:55no dokładnie Smiley
wiecej miejsca więcej gratów, chociaz ja nie lubie przechowywać niepotrzebnych rzeczy i wszystko stare wywalam Smiley to mnie ratuje Smiley
u nas pół komandora pod sufit w korytarzu zajmują wedkarskie graty P., nawet silnik do łódki tam jest
ja trzymam np poduszki i kapy, których nigdy nie użyję-wyszywane ręcznie przez prababcię

aja

kasiad tutaj masz zdjęcie jak wyglądają drzwi z fototapetą/zdjęciem właścicieli ale zwróc uwagę na zdjecia salonu tzn. na kolorystykę też jest ciekawa - fajnie wyglądają czerwone dodatki
http://www.studio.mdom.pl/index.php/realizacje/mieszkania/mieszkanie_na_sluzewcu