remontujemy kasiadowe mieszkanie :)

Zaczęty przez kasiad, 15 Lut 2010, 11:09:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Cytat: kasiad w 16 Lut 2010, 19:45:48
mnie bardziej chodziło o kącik wypoczynkowy z takim małym stolikiem  ;)

a narożnik bardziej by pasował ten, który wkleiła inka :)
To gdzie mam Ci ten narożnik ustawić? ;) W którym rogu?

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 19:48:16

Bo wlezie na okno chyba jak w lewym dam ;)
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: inkageo w 16 Lut 2010, 19:47:54
To gdzie mam Ci ten narożnik ustawić? ;) W którym rogu?

tam gdzie narysowała justyna  ;)
na wprost tej ściany z tv  ;)

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 19:51:43

a zwierzowa nie narysowała swojego pomysła ;D

inkageo

Cytat: kasiad w 16 Lut 2010, 19:51:04tam gdzie narysowała justyna  wink
na wprost tej ściany z tv  wink
Dosyć mało miejsca zostaje po prawej, proszę:
Imagine there is no hate

elve

jak na mieszkanie dla 3 osobowej rodziny, to wielce nieustawne

czy biurko do pracy może mieć ok metra? i czy może być bez dostępu do światła dziennego?

Dodany tekst: wto 16 lut 2010 20:30:21 GMT-1

Moja propozycja salonu, zakładając, ze miejsce do pracy zostanie wydzielone w Olkowym pokoju

- w roku szafa wnękowa, z jakąś ciekawą fototapetą, zakończona przy drzwiach otwartymi półkami na książki (aby uniknąć wrażenia korytarza)
- to koło kanapy to lampa stojąca
- kanapa max 2m
- lekki, prosty stolik przy kanapie
- stolik okrągły typu http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30116056
- na przeciw kanapy - komoda z TV typu http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20062600

ściany na biało, ew. złamane szarością, jasne drewno, kolor wprowadzony w postaci dodatków: pokrycie sofy, zasłony, lampy

Jeśli chodzi o pokój Olka:
- szafa wnękowa zwrócona w kierunku salonu, w tak powstałym pomieszczeniu biurko (składające się z częsci stałej i ruchomej by dostać się do szafy)
- z drugiej strony płytkie półki na zabawki Olka, mogą być otwarte i kolorowe pudełka w nich
- łóżeczko z materacem 160cm z szufladami pod spodem
- w "korytarzyku" tworzonym przez boki obu szaf można Olkowi zrobić ścianę tablicową do rysowania, albo magnetyczną do wieszania obrazków

aja

kasiadzie myślę,że dotychczasowe rozwiązanie justyny jest ok. a tv powieście na ścianie - to zawsze dodatkowe wolne miejsce
wklejam kilka fot
może coś ci się spodoba
nad kanapą można zamontować taki regalik
jak na focie nr 1 nextbeer

mobka

Dobra, przeczytalam wszystko i tez sie wypowiem. Nie wiem czemu kasiadowi wmawiacie, ze musi miec sypialnie, albo ze ma spac w pokoju z Olkiem. Ja mam podobne mieszkanie, no o 5m wieksze ;) I plan jest taki, ze dziecko do roku z nami w sypialni, a pozniej my do salonu. Remont (malowanie) robimy w maju i plany sa takie, zeby lozko z sypialni wywalic, a postawic kanape beddinge, ktora bedzi enam przez rok sluzyla za lozko. Po roku zostanie w pokoju malucha, jakby sie goscie zjechali i trzeba by bylo jakos sie przespac. Kasiadowi tez radzilabym do Olkowego pokoju jakas rozkladana kanape wsadzic, wlasnie, zeby bylo tam gdzie usiasc, zeby potowarzyszyc dziecku w zabawach i zeby bylo gdzie spac, jak ktos u nas przenocuje.

Do salonu wsadzilabym naroznik, i postawila go w prawym kacie. Do tego niewysoki stoli kawowy. Po lewej stronie naroznika postawilabym kratowy regal, a pomiedzy nim a sciana z oknem zrobilabym kacik komputerowy. Jezeli stol i krzesla musza byc, to postawilabym nieduzy stol i krzesla pod oknem. Kasiad pisala, ze blat u feeling jej sie podoba, to mozna pomyslec nad blatem w kuchni. Ja tez taki blat mam - w formie barku, do tego 4 krzesla barowe. Pewnie z wiekszym dzieckiem bedziemy tam jakies posilki spozywac, teraz z niego prawie w ogole nie korzystamy ;D Musze tylko na plan zajrzec czy u Kasiada da sie taki blat wcisnac gdzies.

Do Olkowego pokoju, procz kanapy wstawilabym wlasnie duza szafe, moze byc narozna. W kolorze mlecznobialym, zeby nie rzucala sie w oczy.

Na razie to chyba tyle ;D

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 20:35:39

O, blat w kuchni da sie zrobic w tej wnece w kuchni :D

zwierzatko_mojej_mamy

mobka ja wmawiam dlatego, ze sama mam hopla na punkcie oddzielnej sypialni  - 2 lata mialam rozkladanke w sralonie i ostatecznie nikt jej nigdy nie skladal, co i tak nie mialo zadnego znaczenia, bo mieszkanie bylo stare, brzydkie, meble gierkowskie i nikogo sie nie chcialo ani zaprosic, ani podniecac sie czy jest burdel czy go nie ma ;)

kasiadzie - ja dopiero sie wykapalam po nartach - dejze babo mi chwile ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

justynaaaa2

mam chyba taką samą półkę wiszącą jak na pierwszym zdjęciu aji ;) tylko jasną :)
idę czytać wasze uwagi :)

mobka

A u mnie w domu nigdy sypialni jako tako nie bylo, nawet jak sie z rodzicami do domku przeprowadzilismy :D Mama spi w salonie, ja mialam wersalke skladana, tata spi w jeszcze innym pokoju tez na skladanej wersalce. Do 5 roku zyci amieszkalismy z taty rodzicami w starej kamienicy, ja spalam z mama na tapczanie, tata na wersalce, wszyscy w jednym pokoju. Rodzice odzwyczaili sie spac razem i nawet po przeprowadzce dlugo w jednym lozku  nie wytrzymali ;D

Takze mam nadzieje, ze od maja mi sie nie odwidzialo i nie przyzwyczailam sie do sypialni ;) Do tej pory zawsze z mezem mielismy albo jeden pokoj w mieszkaniu studenckim, albo mieszkalismy w kawalerce, wiec scielic trzeba bylo. Teraz mimo iz mam dwa pokoje, mam wrazenie, ze korzystam tylko z jednego pokoju. Sypialnia dla mnie jest strata miejsca ;)

aja

albo narożnik w rogu - wtedy powinno byc jeszcze więcej miejsca
musisz chyba sama teraz zadecydować
juz masz dwa sensowne ustawienia

elve

tylko gdzie bedzie miejsce na szafy ???

uwazam ze powinni isc w tym kierunku: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10156821

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 16 Lut 2010, 20:38:02mobka ja wmawiam dlatego, ze sama mam hopla na punkcie oddzielnej sypialni

Chociaz pare lat mieszkalam w kawalerce i w akademiku, w ktorym niestety oddzielnej sypialnie nie przewidzieli wolalabym uniknac spania w salonie w przyszlosci. Lubie coprawda otwarte przestrzenie i moglabym miec spokjnie jede pokoj wielkosci 60 m i w nim salon, jadalnie i sypialnie, ale mimo wszytko lozko nie byloby jednoczesnie kanapa ;)

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

elve

w tym mieszkaniu nie ma jak wydzielić sypialni, poza tym szkoda na to tak małego metrażu

co innego akademik a co innego rodzina

inkageo

Wersja z meblami wybranymi przez Elve i eksperymentalnie pax narożny, ale nigdy tego nie widziałam na żywo ;) Reszta szaf ma być w pokoju dziecinnym, tak?
Ale się zmęczyłam ;D
Imagine there is no hate

mobka

Cytat: elvelve w 16 Lut 2010, 20:52:04
tylko gdzie bedzie miejsce na szafy ???

uwazam ze powinni isc w tym kierunku: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10156821

No jak najwieksza szafe wstawilabym do Olkowego pokoju.

Co do beddinge, to nie polecam do siedzenia, dla mnie ma za dlugie siedzisko i ja jej w salonie za dlugo zniesc nie moglam, dlatego pojdzie ona do pokoju dzieciecego. Do spania jesty super, ale do siedzenia juz mniej. ALe to moje zdanie - 158cm knypka ;) A i w beddinge brakowalo mi czegos o co mozna by sie bylo stabilnie oprzec po bokach.

Bylabym za naroznikiem w salonie, a beddinge ewentulanie u Olka, choc tam bym raczej standardowa sofe rozkladana widziala.

justynaaaa2

elvelve no szafy do Olkowego pokoju ;)

no i kasiad musi się określić jakie meble potrzebuje w salonie ;) każdy ma inne potrzeby  ;)
nie każdemu regał na książki jest potrzebny, ja np. nie miałabym na takim regale expedicie co postawić  :blush: dużo bardziej przydałaby mi się jakaś komoda z szufladami czy półkami gdzie można upchnąć papiery, teczki, segregatory i inne szpargały których na widoku nie chciałabym trzymać ;)
wiemy, że ma być stół z krzesłami, kanapa/narożnik do spania, kącik komputerowy, ale nie wiemy czy ten kącik to my być tylko biurko na laptopa czy jakaś mała zabudowa półkowa, żeby postawić tam jakieś książki czy segregatory ;)

elve

inkageo o właśnie :) , tylko ja dałabym zwykłą szafę na zamówienie, bo z narożną trochę ciasno się robi
i jakąś fajną na to tapetę np
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Cytat: elvelve w 16 Lut 2010, 21:02:43
inkageo o właśnie :) , tylko ja dałabym zwykłą szafę na zamówienie, bo z narożną trochę ciasno się robi
i jakąś fajną na to tapetę np>
No właśnie na zamówienie musi być chyba, bo tam jest, ok. 2 m, to żeby zakończyć regałem to musi być niestandardowy wymiar.

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 21:06:16

Ja jestem niecałe 10 cm wyższa i jak sobie dam jedną poduszkę pod plecy na beddingu, to mi się super siedzi :)

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 21:06:50

Ale niedobre jest to, że do spania trzeba raczej zdejmować pokrycie.
Imagine there is no hate

justynaaaa2

teraz pojawia się pytanie czy kasiad potrzebuje aż 2 szaf  :hmm:
skoro do olkowego pokoju wstawi 2 metrową szafę pod sufit + do tego jakieś inne meble to po co szafa w salonie  ;)
my mamy 1 szafę w salonie + komodę w sypialni i to w zupełności wystarcza na naszą 2, myślę, że z małym dzieckiem tych rzeczy aż tyle nie przybywa  :hmm:
gdybym zrobiła porządek w swojej szafie i pozbyła się rzeczy niepotrzebnych to bym ubrania i 2 dzieci w tej szafie jeszcze zmieściła ;) a i tak trzymam tam segregatory, kosz z torebkami, torby wyjazdowe, pudła z różnymi szpargałami, pościel, ręczniki itp. rzeczy ;)
więc wydaje mi się, że taka szafa w pokoju Olka w zupełności wystarczy i nie trzeba wstawiać szafy do salonu  :hmm:

elve

napisała ze potrzebuje dużo miejsca do przechowywania :P

justynaaaa2

Cytat: elvelve w 16 Lut 2010, 21:08:22
napisała ze potrzebuje dużo miejsca do przechowywania :P
:P
aaaa jeszcze szafę w przedpokoju jakąś chciała chyba  :hmm:
miejsca tam mało, no ale skoro teraz tam jest szafa to jakąś pewnie da się tam wcisnąć ;)

mobka

Ja mam szafe na calej scianie, po sufit o szerokosci mniej wiecej 3,5m i ni epowiem, zebym miala za duzo wolnego miejsca. Ale mam w niej wszystko, ubrania, dokumenty, odkurzacz, deske do prasowania, suszarke na pranie, mase pudel, koce, kota transporter - no jak nie ma komorki/piwnicy to takie duze szafy sa potrzebne.
A i jeszcze a propos  beddinge mi sie przypomnialo - dla nas dwojga ta kanapa do posiedzenia byla za mala, nie bylo sie jak na niej polozyc. Naroznik jest o niebo lepszy, oboje sie wyciagnac mozemy :D Jestem za naroznikiem :D

inkageo

Nam szafa 3 m na 2,36 zdecydowanie nie wystarcza. Płaszcze i kurtki mam w dwóch dużych szafach na dole, buty w szatni na dole, a wczoraj wyniosłam na strych letnie koszule M, bo ścisk ma taki, że się wszystko gniecie.
Imagine there is no hate

elve

w przedpokoju to się wiele nie nawojuje

w takim małym mieszkaniu to wszystko musi być pochowana, tak jak pisze mobka