makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zaczęty przez abkasia, 25 Wrz 2007, 17:30:24

abkasia

a ja podam wam swietny  i bardzo prosty przepis. tez szpinakowy :mrgreen:

przepis na 2 osoby:
-szpinak mrozony ( ja uzywam frosta taki zamrozony w serduszka z sosem smietanowym i tych serduszek 4)
-pomidory suszone w oleju caly sloik( bo bardzo lubie)
-2 zabki czasnku
- makaron,
-ser feta troche mniej niz pol kostki

na patelnie wlewam odrobine oleju ze sloiczka z pomidorami i wrzucam posiekany czosnek. chwile smaze i dodaje szpinak. dusze az szpinak sie rozmrozi i zagotuje :mrgreen:
Nastepnie dodaje suszone pomidory. ugotowany makaron mieszam z przygotowanym sosem. na koniec dodaje ser feta i krotko mieszam. ( jak sie dlugo miesza to sie bloto robi)

ja sosu nie sole wcale, za to pieprze i dodaje szczypte chili w platkach :-P

smacznego zycze ;-)

salsa

Cytat: "abkasia"ja sosu nie sole wcale

hmm, a pomidory te juz sa posolone (ja nigdy nie dodaje pomidorów ze słoika-kupuje suszone ale  "suche", ale teraz wole suszone pomidory mojej teściowej)

nie wyobrazam sobie sosu szpinakowego bez soli:)

zreszta, ja sobie wogole zycia bez soli nie wyobrazam:D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

abkasia

pomidory suszone w oleju sa lekko slone, a jak sie do sosu doda fete to naprawde  jest odpowiednio slone. a ja dodaje duzo fety.:) pyszny jest ten sos sprobuj :mrgreen: ten przepis dostalam od pewnego kucharza...
wiesz salsa wydrukowalam sobie wszystkie twoje przepisy i bede pichcic jak bede miala czas, czyli po 6 pazdz :mrgreen:

salsa

abkasia, oczywiscie, ze sprobuje:) uwielbiam pomidory żywe do szpinaki i fetę tez, wiec sprobuje z suszonymi:)

faktycznie, zapomniałam, ze feta słona  :mrgreen: -choć ja szpinak+feta sole-bo jestem lekko od soli  uzależniona,  dlatego muszę kupować potasowa, bo inaczej umrę na ciśnienie:))

ale sałatki z feta albo grzanek z feta nie sole-na szczęście:)

zuzia

Cytat: "salsa"jestem lekko od soli uzależniona, dlatego muszę kupować potasowa, bo inaczej umrę na ciśnienie:))

ja też prawie wszystko sole, i to w dużej ilości. Ale za to z ciśnieniem nie mam problemu. Moje normalne ciśnienie to 90/60 więc nawet jak troche mi skoczy to i tak pikuś :D

gdziezby

abkasia, zrobilam w piatek! Wyszlo pyszne. Dziewczyny ja normalnie przy Was naucze sie jeszcze gotowac! :D
Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona.

abkasia

fajnie ze Ci smakowalo :mrgreen: ot szybkie i proste danie :mrgreen:

zuzia

ja też się zbieram, żeby to zrobić. Ale na razie cięzko mi idzie - przeszukalam cale auchan i ani śladu po suszonych pomidorach a nie chcialo mi się jechać do następnego marketu i stać w następnej kolejce.

abkasia

my zawsze pomidory suszone kupujemy w Piotrze i pawle :mrgreen: jest ich tam duzy wybor!!! ale pamietaj musza byc te w sloikach!

zuzia

wiem, że w słoikach. Zawsze kupowałam w Carrefourze, bo mam go najbliżej ale wyciągnęłam mojego K. do Menbura i w związku z tym robilismy zakupy w Auchan. A tam... ani jednego suszonego pomidorka :(

suziliu

Nie wiem czy taki przepis sie przez forum juz nie przewinął - ale to mój absolutny faworyt w temacie:

makaron penne
słoik suszonych pomidorów w oliwie
szpinak (koniecznie w liściach)
czosnek (ilość wedle upodobanć - ja daje ok 3 - 4 ząbków!)
cebula
przyprawy - sól, pieprz
oliwa

Robi sie niezwykle prosto - cebulę kroje w kostkę, wrzucam na rozgrzana patelnię. Suszone pomidory kroję w szerokie paski, tez na moment na patelnię. Liście szpinaku myję dokładnie i też na chwilkę na patelnię, aby tylko lekko sie przysmażyły ("oklapły') i doprawiam czosnkiem, solą i pieprzem świeżo mielonym. Nastepnie wszystko mieszam z ugotowanym makaronem, posypuję serem (parmezan lub inny parmezano-podobny).

zwierzatko_mojej_mamy

suziliu polewam na dobry poczatek :D  :beer: :beer:
brzmi pysznie, oboje uwielbiamy suszone pomidory i czosnek, i moj chlop lubi takie paciaje, to mu zrobie :D pozwolisz, ze posypie rowniez oliwkami ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Imagine there is no hate

abkasia

salsa

Cytat: zuzia w 02 Paź 2007, 14:01:59
wiem, że w słoikach. Zawsze kupowałam w Carrefourze, bo mam go najbliżej ale wyciągnęłam mojego K. do Menbura i w związku z tym robilismy zakupy w Auchan. A tam... ani jednego suszonego pomidorka :(

ja kupuje w Kaufalndzie w słoiku "Ole"
sa bardzo fajne
:)

uwielbiam makaron ze szpinakiem i pomidorami, daje tylko inne ser :)

Abkasia jak duży słoik pomidorów dajesz? bo ja kupuje takie wielkie słoiki, jeden starcza mi na na 3 obiady makaronowe  (jelsi nie robię nic innego z tymi pomidorami)

abkasia

Cytat: salsa w 14 Maj 2010, 11:28:27
ja kupuje w Kaufalndzie w słoiku "Ole"
sa bardzo fajne
:)

uwielbiam makaron ze szpinakiem i pomidorami, daje tylko inne ser :)

Abkasia jak duży słoik pomidorów dajesz? bo ja kupuje takie wielkie słoiki, jeden starcza mi na na 3 obiady makaronowe  (jelsi nie robię nic innego z tymi pomidorami)
1 maly taki zwykly na 2 osoby na raz

inkageo

Pyszne, polewam dużo :beer: :beer: :beer:

Wczoraj wpadła przyjaciółka i razem gotowałyśmy, więc obyło się bez katastrof :D Miała dobry pomysł i kazała mi posiekać te pomidory, bo były w dużych kawałkach. Wyszło bardzo dobre, dzisiaj na obiad dojadłam resztę :beer:
Imagine there is no hate

salsa

Inka, no oczywiscie ze posiekać, w paseczku lubię :)

abkasia

Cytat: inkageo w 15 Maj 2010, 13:54:00
Pyszne, polewam dużo :beer: :beer: :beer:

Wczoraj wpadła przyjaciółka i razem gotowałyśmy, więc obyło się bez katastrof :D Miała dobry pomysł i kazała mi posiekać te pomidory, bo były w dużych kawałkach. Wyszło bardzo dobre, dzisiaj na obiad dojadłam resztę :beer:
to sie ciesze ze smakuje :D
to ulubione danie mojego dziecka.. ;D
ja przekrajam pomidory na pol :D

aja

ja też polewam - dobre danie do przygotowania "na szybko"
nastęnym razem dodam podsmazonych kawałków kurczaka :D

dragonfly

ja tez polewam, bo nie mialam pomyslu na obiadokolacje dla mlodej - nie sadzilam, ze az tak sie bedzie tym zajadac.... genialnie proste i pyszne :)

abkasia

Cytat: dragonfly w 16 Maj 2010, 23:07:06
ja tez polewam, bo nie mialam pomyslu na obiadokolacje dla mlodej - nie sadzilam, ze az tak sie bedzie tym zajadac.... genialnie proste i pyszne :)
no Hugo wlasnie to uwielbia :)