Polecane książki dla dzieci

Zaczęty przez rubin04, 08 Lut 2010, 19:49:26

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: golinda w 10 Lis 2015, 10:48:18moim skromnym zdaniem Muminki są dla starszych dzieci, o ile nie dla dorosłych
franek ma juz od roku przeczytane wszystkie mozliwe czesci, lacznie z pobocznymi produkcjami i kocha ;) co mnie dziwi, bo ja sie balam muminkow, teraz dopiero polubilam, aczkolwiek nie trawie pamietnikow tatusia muminka ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jestynka

jak jesteście w temacie, jak się nazywały te białe peniski w muminkach? ostatnio z koleżanką się zastanawiałyśmy.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

zuzia

Cytat: doda w 09 Lis 2015, 20:57:21ktoś dziś tak jeszcze myśli ? ;)
moja mama na przykład

Cytat: wrobelek0403 w 09 Lis 2015, 22:23:20no, ale takie były czasy. ja mając lat 9 obierałam czteroletnia siostre z przedszkola ;) wyobrażacie sobie teraz cos takiego???
ja podobnie, tylko R. był rok starszy. później ze szkoły też go zgarniałam

kotabma

margareta,  dzieki. Przyjrzę sie tym książkom i zobaczę co mi pasuje z tego bo na pojawienie się brata byly przygotowane ;)
Ja musze wytłumaczyć starszej czemu srednia chwilami jest zazdrosna.

rubin04

jestynka

ishka82

Cytat: Justynna w 05 Gru 2015, 10:23:33
Kupiłam w Biedronce "Szary domek" :)
Fajna!
też mamy, Domi dostała od teściów, podoba nam się :)

mobka

Kuba dostał od babci. Juz przeczytany :)

ziuta

my czytamy Misia Uszatka i to jest hit
po ostatnich Dzieciach z Bullerbyn i Pipi Pończoszance, których Karol słuchał, ale bez szału, teraz wiszą mi nad książką, oboje z Alą, i chłoną każde słowo
to chyba ich poziom :D

marcheewka

Cytat: Justynna w 05 Gru 2015, 10:23:33
Kupiłam w Biedronce "Szary domek" :)
Fajna!

a czy jest jeszcze? ja żadko chodze do biedronki, nawet nie wiedziałąm ,ze są tam ksiażki

OlaFasola

my ostatnio czytamy pompona. chyba jest dla trochę starszych dzieci i czasem trochę musze modyfikować tekst :)

Justynna

Cytat: marcheewka w 20 Gru 2015, 01:37:08a czy jest jeszcze? ja żadko chodze do biedronki, nawet nie wiedziałąm ,ze są tam ksiażki
Była od 30.11. W naszej już nie ma.

Justynna

Czytamy sobie teraz "8+2 i ciężarówka" na zmianę z "Kometą nad Doliną Muminków" :)

http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-8__2_i_ciezarowka.html

marcheewka

Ola dostała pod choinke Piaskowego wilka, czytamy po kawałku wieczorami i jakos męczy mnie ta książka. Ola na początku chętnie słuchała, teraz już widać, że ją nudzi i mnie tez, wydumane to jakieś takie dla mnie, ech...

zwierzatko_mojej_mamy

marcheewka, nie chcialam nic mowic, jak tu polecaly hurtem, bo myslalam, ze tylko ja tak mam :D ale mam to samo :D nie przebrnelam przez te ksiazke wczesniej, ani teraz, to jest takie w polowie jak maly ksiaze, ale maly ksiaze dla doroslego jest juz zupelnie inna lektura, a w polowie jak paulo kotello ;D nadumane, zwymyslane i to zbyt gornolotnie i melancholijnie ;)

www.annawilk.pl

OlaFasola

serio? Nam się bardzo podoba i Mikołaj często się w różnych sytuacjach do tych historii odnosi.  Nie czytałam tego ciągiem, ale co kilka dni o to prosił. teraz czasami wracamy do wybranych rozdziałów. 

zwierzatko_mojej_mamy

serio serio ;)

no ja nie wiem, moze mam prosty umysl nietkniety glebsza mysla, ale nie wierze nikomu, kto mysli tak rozbudowanymi zdaniami :D

"Piaskowy Wilk głęboko się zastanowił. Widział już wszystkie możliwe ciemności. Ciemność nocy i ciemność lasu ukrytą pod najgłębszymi gałęziami. Spotkał już ciemność w najgłębszych morskich głębinach i w najstraszniejszych jaskiniach górskich. Widział nawet bezkresną ciemność panującą przed narodzeniem gwiazd, a to była naprawdę czarna ciemność. "

- Przecież miałeś pływać - powiedziała Karusia.
- Miałem. Ale czekam - odparł Piaskowy Wilk.
- A na co? - spytała Karusia.
Piaskowy Wilk ospale zmrużył oczy.
- Na właściwy moment - odpowiedział. - Na tę krótką, króciuteńką chwilę, w której wszystko zawsze się dzieje, na ułamek sekundy między tym co było, a tym co dopiero ma być.

www.annawilk.pl

OlaFasola

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 29 Gru 2015, 22:37:11
serio serio ;)

no ja nie wiem, moze mam prosty umysl nietkniety glebsza mysla, ale nie wierze nikomu, kto mysli tak rozbudowanymi zdaniami :D

"Piaskowy Wilk głęboko się zastanowił. Widział już wszystkie możliwe ciemności. Ciemność nocy i ciemność lasu ukrytą pod najgłębszymi gałęziami. Spotkał już ciemność w najgłębszych morskich głębinach i w najstraszniejszych jaskiniach górskich. Widział nawet bezkresną ciemność panującą przed narodzeniem gwiazd, a to była naprawdę czarna ciemność. "

- Przecież miałeś pływać - powiedziała Karusia.
- Miałem. Ale czekam - odparł Piaskowy Wilk.
- A na co? - spytała Karusia.
Piaskowy Wilk ospale zmrużył oczy.
- Na właściwy moment - odpowiedział. - Na tę krótką, króciuteńką chwilę, w której wszystko zawsze się dzieje, na ułamek sekundy między tym co było, a tym co dopiero ma być.
hahaha zawsze wynajdziesz jakieś rodzynki :)
Pewnie jakby patrzeć wyrywkowo, to są takie kwiatki, ale całościowo historie bardzo mi się podobają.  może mamy dziwny gust. Pewnie tak,  bo np BN w Bullerbyn to dla mnie nudziarswtwo.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: OlaFasola w 29 Gru 2015, 22:45:07BN w Bullerbyn to dla mnie nudziarswtwo.
nie czytalam, czytalam dzieci cale dziecinstwo i kochalam, F. mniej kocha, ale nie nudzi sie przy tym ;)

www.annawilk.pl

jo_miekka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 29 Gru 2015, 22:37:11
serio serio ;)

A czy ktokolwiek myśli takimi zdaniami, jakie są w książkach?
Co Ty Zwierzu...

zwierzatko_mojej_mamy

jo_miekka, no oczywiście ;) ja czytuje takie książki, gdzie i w myślach, i w dialogach ludzie mówią i myślą jak ludzie w normalnym świecie, a nie w książkach ;) pomijam opisy stanów w depresji, po spozyciu, śmierci, rozstaniu itp itd, bo wtedy ma sie istotnie głębsze lub bardziej skomplikowane i rozbudowane przemyślenia, a niektórzy potrafią je nawet złożyć do kupy i zapisać/ wyartykuowac ;) ale to jestem w stanie zrozumieć ;) a pitolenia na co dzien od rzeczy, jak natchniony przeor czy wschodząca artystka nie trawie ;)

www.annawilk.pl