Polecane książki dla dzieci

Zaczęty przez rubin04, 08 Lut 2010, 19:49:26

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

marax, tak, trochę naiwne ale dla 6 latki ma jeszcze urok

elve

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: marax w 17 Sie 2015, 22:44:40
tam jest dosłownie co 3 słowo obecnie nie używane. Ona już treści nie łapie bo ja więcej tłumaczę słów niż jest treści w tej bajce.
eee
przeczytalam na szybko 1 rozdzial, wyrazu, ktore moglabym wytlumaczyc to:
jar, zażyłych (ale o to by nie spytal), aksamitnym kaftanie, golarz

z czego tylko golarza bym uznala za nieuzywany, ale w dobie drwaloseksualnych mezczyzn to slowo moze powrocic jako hipsterskie lol ciekawe, czy jest juz jakis salon stylizacji brody o nazwie "u golarza filipa" lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

ja kupiłam na targu staroci tą ksiązkę może mam jeszcze jeszcze ciekawszą wersję ......... o ile takowa istnieje

zwierzatko_mojej_mamy

polyanne lubilam, chociaz masakrycznie naiwna i przepelniona dobrocia i takimi tam ;) karolci nie zdzierzylam, nie pamietam powodu ;)

jest ania z zielonego wzgorza przeciez,
z polskich: dlugi deszczowy tydzien, "wielka, wieksza, najwieksza",  kosmohikanie, klub kosmohikanow,  czarne stopy, pan samochodzik - wiele czesci, do wiekszosci z nich bedziesz musiala wytlumaczyc troche PRLu i harcerzy, ale to przygodowki fajne ;) niziurskiego tez fajne, ale juz bardziej specyficzne, niewiarygodne przygody marka piegusa i takie tam

polecam tez najgorecej - nawet moj nick poleca - wojtyszke ;)

tajemnica szyfru marabuta, 13 piorko eufemii, bromba i inni - opisuje przygody roznych stworow - bromby, specjalistki od mierzenia i wazenia, kota makawitego - nawroconego przestepcy, wczesniej kradnacego mleko z butelek, obecnie detektywa, kajetana chrumpsa - detektywa, glusia - filmowca, fikandra - poety, malwinki-zegarynki - pracujacej w zegarynce, pciuchów podrożujących w czasie, wykorzystywanych na poczcie dod oreczania listow "na wczoraj", zwierzatka mojej mamy - chaotycznego szalenca lol kazdy z nich jest z innego gatunku i sa ilustrowane ;)

ponizej ekipa, ten w ksztalcie trybika to psztymucel nulek, psztymucle zamieszkuja auta i jaraja sie ich praca, nulek sie wyrodzil, porzucil swoja rodzine z auta i zamieszkal na tratwie na jeziore, taki autsajder lol
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.annawilk.pl

ddu

Marty Poppins
Mala czarownica
Piaskowy wilk

elve

ooo piaskowy wilk! uważam że to jedna z lepszych pozycji na rynku, ddu to dzięki tobie, to ulubiona książka Ani!

ddu

Cieszę się:)
Teraz czytam Mala czarownicę.  Z przyjemnością.
A potem chcę spróbować marry poppins.

margareta

Obawiam się, że jak w szkołach będą nadal lektury typu Akademia pana Kleksa czy (o zgrozo!) Kajtkowe przygody, to dzieci w ogóle nie będą chciały czytać. I o ile np. Anię z Zielonego Wzgórza wydano jakiś czas temu w świetnym, nowoczesnym tłumaczeniu Beręsewicza, to polskich nie da się niestety uwspółcześnić.

marax, Hanię Humorek znacie? Poza tym Seria niefortunnych zdarzeń, Zosia z ulicy Kociej, Magiczne drzewo, Dziennik Cwaniaczka, Jaśki.

golinda

Cytat: margareta w 18 Sie 2015, 00:07:17Akademia pana Kleksa czy (o zgrozo!)

oooo, a niby dlaczego "o zgrozo!"?
ja wspominam Akademię bardzo pozytywnie, magicznie... uwielbiałam

golinda

Cytat: ddu w 17 Sie 2015, 23:18:32A potem chcę spróbować marry poppins.

to chyba za wcześnie dla heli (chyba że ty chcesz czytać sama ;))
pamiętam z dzieciństwa tę książkę. czytałam ją sama i sama wypożyczyłam z biblioteki, więc musiałam mieć z 9-10 lat

rubin04

Cytat: ddu w 17 Sie 2015, 23:14:47Piaskowy wilk
teraz bedzie jakos w Lildu!

I tez bardzo polecam. bardzo mi się ta ksiazka podoba, i dzieci tez bardzo lubią.

mobka

Jezu jak wam zazdroszczę! Kuba by czytał na okrągło historie z Aut :( Kupiłam Mikołajka na urodziny. Choć przygód Bolka i Lolka nie chciał, bo za mało obrazków :(

zwierzatko_mojej_mamy

u mnie bajki sa na dobranoc i nie ma ogladania obrazkow ;) wole stanowczo te bez, bo gosc by ciagle wyciagal leb, zeby zobaczyc - zwykle daje ksiazke i kaze przejrzec se obrazki przed czytaniem, bo potem nie bedzie :D

www.annawilk.pl

Justynna

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Sie 2015, 11:59:16wole stanowczo te bez, bo gosc by ciagle wyciagal leb, zeby zobaczyc - zwykle daje ksiazke i kaze przejrzec se obrazki przed czytaniem, bo potem nie bedzie :D
Michał z góry zaznacza: "powiedz jak będzie obrazek!", odwraca się plecami do mnie i słucha :) Mówię uczciwie, bo potem ma żal, ale spokojnie przeszłaby u nas książka bez obrazków.

ddu

Cytat: Justynna w 18 Sie 2015, 11:21:00
"Ronja córka zbójnika"

. To tez chyba za wcześnie. Nie mogę się doczekać;)
Golinda, może racja...zasugerowałam się znajomą, kt pisała na fb, ze czyta córce i nie ma tam archaizmów. Ale nie wiem, ile corka ma lat ;)

Hania humorek mi się nie podoba. Język mi się nie podoba. I banalnosc historii. Hela dostała od kuzynki kilka części. Jak ktoś chce, prześlę za tabliczkę czekolady ;)

ddu

I my baśni dużo czytamy. "oryginalne", nie disneyowskie wersje. Krolowa śniegu i inne, ale muszą być o księżniczkach i królewnach;)

rubin04

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Sie 2015, 11:59:16
u mnie bajki sa na dobranoc i nie ma ogladania obrazkow ;) wole stanowczo te bez, bo gosc by ciagle wyciagal leb, zeby zobaczyc - zwykle daje ksiazke i kaze przejrzec se obrazki przed czytaniem, bo potem nie bedzie :D

o dokładnie tak jak u mnie :)

A, i my jeszcze wszystki 3 tomy Pirata Rabarbara lubimy :)

marax

podajcie linka do tej małej czarownicy